logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 6020 po zalaniu - jak naprawić brak odczytu karty SIM?

mirkust 04 Sie 2005 09:12 4746 23
REKLAMA
  • #1 1705037
    mirkust
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    dostał mi się niedziałający telefon NOKIA 6020. Okazało się że jest po zalaniu wodą. Po wyczyszczeniu ruszył, ale nie czyta sima i wyświetla komunikat "wstaw karte sim" . Wydaje mi się że karta wogóle nie ma zasilania, ale brak wiedzy w tym temacie skutecznie utrudnia mi naprawę. Stąd prośba o jakieś sugestie jak to pomierzyć??? Moze padło oprogramowanie?
  • REKLAMA
  • #2 1705116
    sas260
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    na początek sprawdz styki z plytka , mozesz je przeczyscic i troszke podgiac , przydaloby sie zebys wygrzal telefon za pomoca HA to by wiele moglo zmienic...
  • #3 1705368
    mirkust
    Poziom 12  
    to juz sprawdzone i zero rezultatu
  • #4 1705577
    sas260
    Poziom 17  
    a próbowales ja fleshowac ???
  • #5 1705702
    mirkust
    Poziom 12  
    w tej chwili nie mam mozliwości przefleszowania. Cenna dla mnie by była informacja czy fleszowanie załatwi sprawę, czy tez wskazuje to na uszkodzenie elektroniki
  • REKLAMA
  • #6 1705866
    sas260
    Poziom 17  
    wiesz jak dostaje sie woda do telefonu to niektroe czesc zaczynaja korodowac , moglo takrze powstac zwarcie . mialem taki przypadek w i za wszystko bylo winne zwarcie.
    zrob tak :
    Sprawdź czytnik SIM czy nie jest uszkodzony lub odlutowany
    - sprawdź sygnały czytnika SIM : 1. SIMclk, 2. SIMreset, 3/5. VSIM, 6. SIMdata
    - Sprawdź R213
    - sprawdź czy linie sim nie mają zwarcia do masy
    jeszcze moze to byc wina cconta ....
    a co do fleshowania to dopiuki nie sprobujesz to sie nie dowiesz :)
  • #7 1705888
    sas260
    Poziom 17  
    napisz jakie postepy
  • #8 1706035
    mirkust
    Poziom 12  
    Zdjecia rewela, bardzo profesjonalne! Ale mnie chodzi o nokię 6020...:cry:
  • REKLAMA
  • #9 1706567
    sas260
    Poziom 17  
    faktycznie pomylilem sie ... ale niestety nie posiadam zdjec twojej noki :(
    ale jezeli chodzi o twoj problem to ja nadal twierdze ze to zwarcie ..... a i jeszcze jedno a masz servisówke ?? ona sie przyda zobacz co odpowiada za odczyt karty sim ....
  • #10 1708227
    mirkust
    Poziom 12  
    w jaki sposob jest zasilana karta sim, czy mozna to zmierzyć ( tzn. czy to napiecie jest stałe czy dynamicznie załączane? ) pytam bo nie mam zadnego napięcia w granicach 3-4 V na złączu sim... normalnie to bym tak zalany telefon juz odpuścił, ale czego się nie robi... :D
  • #11 1780281
    seweryn
    Poziom 16  
    Witaj ja mam cos takiego
    Załączniki:
    • NOKIA 6020 po zalaniu - jak naprawić brak odczytu karty SIM? sim1.jpg (26.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3079751
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    udalo sie juz komus to zrobic/???? bo ja juz pol plyty wygrzalem i nic;/ na ukladzie od sima przejsca sa ok...... pod boxem go normalnie wykrylo bo robilem resety.....

Dodano po 1 [minuty]:

dodam ze ladownaie i wszystko jest dobrze bynajmniej tak wyglada procz tej simki;/

Dodano po 6 [minuty]:

i jeszcze 1 szczegol nie da sie nigdzie dzwonic nawet pod alarmowy;/....ale jak og kupilem ot pudelko itd dostalem wiec legal bedzie....i on napewno bedzie legalny;/
  • REKLAMA
  • #13 3079780
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    wiesz czasem niewystarczy tylko wygrzać płyty, czasem też trzeba sie pokwapić i wymienić to i owo, wymień filtr klawiatury lub zrób zworke temat poruszany dosyć niedawno na elektrodzie poszukaj
  • #14 3079799
    ckcamell
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zrób tak jak jest pokazane na fotce.
    Działa 100% Już kilka zalańców tej serii tak naprawiłem - bo ciężko z nowymi glassami a klietom się spieszy.
    Dla ułatwienia napisze ci żę element X2700 to czytnik SIM.

Pozd,
    Załączniki:
    • NOKIA 6020 po zalaniu - jak naprawić brak odczytu karty SIM? 6020 insert sim.JPG (31.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3079920
    szpilers
    Poziom 22  
    wyczytalem wlasnie ze filtr w wszystkich dct4 jest taki sam.....wiec jesli mam w domu 7650 dawce to moge z niej wylutowac ten element i wrzucic do tej ,czy trzeba to czyms popszedzic???
  • #16 3143035
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Przelutuj glasa z np. z 3510i - mi działało. Połączenie na sztywno jak wyżej będzie działać ale tą solucje stosuje się by sprawdzić czy za brak karty sim nie jest odpowiedzialny glas. Nie radze łączyć na sztywno - nie bez powodu wszystkie telefony mają to zabezpieczenie przed przepięciami chroniące port proca.
  • #17 3198230
    xxlrally
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    ok tylko ja mam większy problem bo chciałbym zrobić solucję tylko mam wyrwaną jedną kulke z prawej na dole i nie mam do czego przylutowac
    proszę o pomoc czy wogóle jest możliwość jakość to naprawić
    te dwa czarne są wyrwane i nie mogę zrobić tego 3 zmostkowania
    Załączniki:
    • NOKIA 6020 po zalaniu - jak naprawić brak odczytu karty SIM? 6020_insert_sim_1829.jpg (31.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3207554
    szpilers
    Poziom 22  
    jesli jest nokia 6021 to ta solucja rozumiem ze tez podejdzie???

Dodano po 8 [minuty]:

a kolega powyzej to proponuje jaki kolwiek inny filtr z kazdej dct4 podchodzi..... napewno cos w czesciach niepotrzebnego ma:P....chocby 3510i lub niewiem oc innego:)
  • #19 3207923
    xxlrally
    Poziom 16  
    tylko to nie o to chodzi to jest nokia 6020 tylko tam na solucji jest zaznaczone na czarno dwie kulki których niema i nie ma do czego przylutować i żeby zrobić solucję podinając się gdzie indziej
  • #20 3300613
    xxlrally
    Poziom 16  
    czy mogłby mi ktoś pomuc zrobić tą solucję to statnie zmostkowanie gdzie wyrwane są dwie kulki zaznaczone na czarno gdzie można by się wpiąć
  • #21 3300795
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    a ma ktos podobno solucje do n6100? ktora kulke z ktora zmostkowac pod glassem
  • #22 3461748
    sqnhead
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Witam. Ja mam taki sam problem z sim ale umnie nie bylo zalanie czy upadku, poprostu tak sie zrobiło :-) moze dziwnie brzmi ale tak jest.
    Ktoś ma jakieś pomysły, albo seriws w trojmiescie który by sie tym zajął???
  • #23 3461801
    smok1996
    Poziom 1  
    Ja na twoim miejscu postawił nowego softa
    Bo ja mam taki telefo 6210 i tam jak ktos zdejmował simlocka kodem i zadużo razy poprostu wpisał i wtedy można simlocka zdjąć zapomocą kabla a najlepiej postawić softa nowego
    Pozdro
  • #24 3461877
    sqnhead
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Ja mam nie zdjetego smoka, telefon jest na IDEA a teraz nie czyta kart ale luz znalazłem ludka ktory mi za 60zł to zrobi. wiec juz niema problemu. Dzieki i pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu NOKIA 6020 po zalaniu wodą, który po wyczyszczeniu uruchamia się, ale nie odczytuje karty SIM, wyświetlając komunikat "wstaw kartę sim". Brak jest napięcia zasilającego kartę SIM (około 3-4 V). Wskazano konieczność sprawdzenia styków czytnika SIM, sygnałów SIMclk, SIMreset, VSIM, SIMdata oraz elementu R213, a także obecności zwarć do masy na liniach SIM. Zalecane jest wygrzanie płyty głównej oraz sprawdzenie czytnika SIM pod kątem uszkodzeń lub odlutowania. Pojawiła się sugestia próby flashowania oprogramowania, choć brak jest pewności, czy to rozwiąże problem, czy wskazuje na uszkodzenie elektroniki. W przypadku uszkodzeń filtrów (glassów) SIM proponowano ich wymianę lub zworkę, z uwzględnieniem ryzyka uszkodzenia procesora. Dyskutowano również o problemach z wyrwanymi padami (kulki) na płycie i sposobach wykonania mostkowania (solucji) w celu przywrócenia funkcji czytnika SIM. Wspomniano o kompatybilności filtrów SIM z innych modeli DCT4, takich jak 3510i czy 7650. W niektórych przypadkach problem z kartą SIM występował bez zalania, co sugeruje możliwość uszkodzenia softu lub konieczność reinstalacji oprogramowania. Poruszono też temat serwisów zajmujących się naprawą SIM w telefonach Nokia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA