logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G - dźwięk przelewającej się wody z nagrzewnicy po naprawie układu ogrzewania

mkpl 29 Sie 2017 23:46 1872 3
REKLAMA
  • #1 16670769
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 844
    Witam.
    Jakieś 4 miesiące temu rozbierałem układ ogrzewania. Wymieniałem oringi uszczelniające nagrzewnicę i naprawiałem elektrozawór nagrzewnicy (sklejenie + zablokowanie jako otwarty). Elektrozawór teraz pełni identyczną rolę jak "lornetki" w nowszych wersjach.

Ostatnio padły mi węże LPG (wymieniłem) przy okazji zrobiłem płukankę. Płukankę robiłem z powodu słabego ogrzewania z kratek po lewej leciało zimne powietrze natomiast z prawej temperatura powietrza zależała od obrotów silnika.
    Po wypłukaniu jest ok. Płyn nigdzie nie ucieka.

Problemem jest natomiast dziwny dźwięk przelewającej się wody. Dźwięk dochodzi z okolic nagrzewnicy i na zimnym silniku i większych obrotach jest bardzo intensywny.
    Nie leci ewentualna woda z odwadniania klimatyzacji, niema problemu z parującymi szybami i nieubywa płynu chłodniczego.

Co może być przyczyną? Układ z tego co wiem odpowietrza się sam. Samochodem zrobiłem już jakies 1.5 tys km i dźwięk występuje nadal.
  • REKLAMA
  • #2 16670908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16670917
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    mkpl napisał:
    Układ z tego co wiem odpowietrza się sam.

Oryginalny tak, ale nie wiadomo co tam masz namotane z LPG. Nie ma problemu z z grzaniem reduktora?
  • #4 16673500
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 844
    LPG mam podłączone równolegle do nagrzewnicy. Z odpowietrzaniem parownika teoretycznie zawsze jest problem bo znajduje się on obok akumulatora czyli na wysokości zbiorniczka wyrównawczego. Generalnie na wężu do reduktora zamontowałem sobie dławnicę, która tłumi ilość cieczy płynącej przez parownik. W innym przypadku cała woda zamiast iść przez nagrzewnicę idzie przez parownik i w aucie na wolnych obrotach robi się "chłodno".

Obecnie wyregulowałem to tak, że reduktor utrzymuje identyczną temperaturę co silnik i wewnątrz z nawiewów wieje ciepłe powietrze bez względu na prędkość obrotowa silnika.
REKLAMA