Mam sporo potencjometrów montażowych o charakterystyce liniowej. A ja potrzebuje logarytmicznej. Słyszałem że można zastosować gdzieś jakiś rezystor, ale ile w tym prawdy nie wiem. Jakąś poradą?
Z góry dzięki!
Z góry dzięki!
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamContar323 napisał:No ok. Ale jaką wartość powinien mieć beta-R
Contar323 napisał:Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Zaletą były małe wymiary. Taki pilot zazwyczaj ma 5 mm grubości
jdubowski napisał:Contar323 napisał:No ok. Ale jaką wartość powinien mieć beta-R
Przeczytanie artykułu boli? Masz przykładowe charakterystyki dla rezystora o oporze 15 do 20% rezystancji potencjometru.
jdubowski napisał:Contar323 napisał:Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Zaletą były małe wymiary. Taki pilot zazwyczaj ma 5 mm grubości
Po kilkunastu pokręceniach potencjometr montażowy wyzionie ducha, więc do zastosowania takiego słabo się nadaje. W pilocie albo jest enkoder albo dedykowany potencjometr o małych rozmiarach.
Contar323 napisał:Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych