logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić charakterystykę potencjometru liniowego na logarytmiczną?

Contar323 30 Sie 2017 22:09 1614 8
REKLAMA
  • #1 16672368
    Contar323
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Mam sporo potencjometrów montażowych o charakterystyce liniowej. A ja potrzebuje logarytmicznej. Słyszałem że można zastosować gdzieś jakiś rezystor, ale ile w tym prawdy nie wiem. Jakąś poradą?
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #3 16672458
    Contar323
    Poziom 9  
    No ok. Ale jaką wartość powinien mieć beta-R
  • REKLAMA
  • #4 16672543
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16672573
    Contar323
    Poziom 9  
    Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Zaletą były małe wymiary. Taki pilot zazwyczaj ma 5 mm grubości.
  • REKLAMA
  • #6 16672698
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Contar323 napisał:

Przeczytanie artykułu boli? Masz przykładowe charakterystyki dla rezystora o oporze 15 do 20% rezystancji potencjometru.

Contar323 napisał:
    Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Zaletą były małe wymiary. Taki pilot zazwyczaj ma 5 mm grubości

Po kilkunastu pokręceniach potencjometr montażowy wyzionie ducha, więc do zastosowania takiego słabo się nadaje. W pilocie albo jest enkoder albo dedykowany potencjometr o małych rozmiarach.
  • #7 16673260
    Contar323
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Contar323 napisał:

Przeczytanie artykułu boli? Masz przykładowe charakterystyki dla rezystora o oporze 15 do 20% rezystancji potencjometru.

Nie boli. Czytałem głównie tekst, na obrazek tylko spojrzałem na małą chwilę. Widocznie nie zauważyłem owych wartości.

jdubowski napisał:
    Contar323 napisał:
    Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Zaletą były małe wymiary. Taki pilot zazwyczaj ma 5 mm grubości

Po kilkunastu pokręceniach potencjometr montażowy wyzionie ducha, więc do zastosowania takiego słabo się nadaje. W pilocie albo jest enkoder albo dedykowany potencjometr o małych rozmiarach.

To był potencjometr i zdawało mi się, że montażowy. Gdzie mogę dostać takie potencjometr o małych rozmiarach?
  • #8 16673389
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Contar323 napisał:
    Nie raz widziałem takie rozwiązania w pilotach od regulacji głośności w zestawach głośnikowych

Zatem nie były to potencjometry montażowe lecz miniaturowe . Takich szukaj, może nie będziesz musiał kombinować ze zmianą charakterystyki , lecz kupisz o takiej charakterystyce jaka Cię interesuje . :D
  • REKLAMA
  • #9 16673446
    Contar323
    Poziom 9  
    Ok. Dzięki. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na zmianę charakterystyki potencjometru liniowego na logarytmiczną, sugerując zastosowanie rezystora. Odpowiedzi wskazywały na możliwość użycia rezystora o oporze 15-20% wartości potencjometru, jednak podkreślano, że potencjometry montażowe nie są idealne do takich zastosowań, ponieważ mogą szybko ulegać uszkodzeniu. Zamiast tego, zalecano poszukiwanie miniaturowych potencjometrów o odpowiedniej charakterystyce, co mogłoby wyeliminować potrzebę modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA