logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo

pleban111 31 Sie 2017 12:32 4353 15
  • #1 16673167
    pleban111
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich....
    Mam prośbę odnośnie naprawy magstera 400W Plus, otóż
    Przywiózł go do mnie dosłownie w częściach klient po tym jak sam chciał naprawić - najpierw upalił płytke w źródle - martwy procek - a potem w podajniku.
    W przypadku źródła pomogła wymiana płytki zaś w podajniku były usmażone 2 rezystory 100 ohm przed stabilizatorem 30V. Rezystory wymieniłem a teraz mam objaw że nie podaje drutu po zwarciu pinów w eurozłączu, zaś po naciśnięciu przycisku od wysuwu drutu silnik jakoś kręci ale tak niemrawo. Czyżby usmażył się również procek na płytce US41 w podajniku? Da rade coś z tym zrobić?
    Płytkę podpinałem zgodnie z schematem z allegro dla US41S, choć na płytce jest sam opis US41 . Wg. DTR z strony Bestera w podajniku są 2 płytki - US41A oraz ST3, a podajniku tej ST3 brak więc pewnie fizycznie jest nowsza wersja płytki US41S.
    Wprawdzie znalazłem wątki na elektrodzie odnośnie wymiany US41A na US41S ale bez dokumentacji jak to zrobić i utknałem w miejscu...
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Acha - test gazu działa poprawnie
    Pozdrawiam.
  • #2 16673304
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    Podaj model lub typ podajnika. Jeśli to nie będzie to co wysłałem.
    Usunąłem z powodu błędu w schematach na tej stronie.

Nie sugeruj się tym co jest schemat znajdziesz w Magpol 400 DEP 401 no chyba że to inny model.
    To masz na dokładkę.
    Załączniki:
    • MAGSTER-400-W-PLUS_1045.PDF (150.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM-CODE-1045_1046_B18048-1.pdf (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16673439
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 471
    Tutaj schemat US-41SMagster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo
    Sprawdzić oscyloskopem przebiegi wyjściowe sterowania silnika oraz sterowanie z przycisku palnika.
    Być może to jedynie wysadzona w kosmos końcówka mocy silnika czy elementy pośrednie na wejściu do procesora...
  • #4 16677461
    pleban111
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Podajnik PDE 41W plus. Końcówka mocy jest na 100% dobra - jak pisałem wcześniej silnik podajnika startuje przy naciśnięciu przyAAcisku wysuwu drutu - kręci powoli ale kręci.
    Właśnie potrzebuje dokumentacji jak prawidłowo podłączyć US41S do podajnika PDE 41W plus bez tej płytki pośredniej ST3 której nie mam w podajniku.
  • Pomocny post
    #5 16678298
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    pleban111 napisał:
    Witam ponownie.
    Podajnik PDE 41W plus. Końcówka mocy jest na 100% dobra - jak pisałem wcześniej silnik podajnika startuje przy naciśnięciu przyAAcisku wysuwu drutu - kręci powoli ale kręci.
    Właśnie potrzebuje dokumentacji jak prawidłowo podłączyć US41S do podajnika PDE 41W plus bez tej płytki pośredniej ST3 której nie mam w podajniku.

Masz schemat podajnika bez ST3 z samą płytką US41
    Załączniki:
    • PDE-41-W-PLUS_B18048-1.PDF (54.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16684296
    pleban111
    Poziom 12  
    Podziekowania dla uzytkownika meaverick.
    Okazalo sie ze z powodu braku wlasciwej dokumentacji oraz tego ze maszyna przyszla do mnie z zdemontowanymi plytkami odwrotnie podpiolem zlacza X6 zX9 w podajniku. Po prawidlowym podpieciu przewodow maszyna dziala poprawnie.
  • #7 17968033
    ciuciuman
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam , przepraszam za odgrzebanie tematu, ale mam problem z płytkami US 41S
    Płytki mam na stole, podpinam: zasilanie ,przycisk uchwytu, silnik, stycznik, elektrozawór oraz przyciski test gazu i posuwu drutu.
    Po naciśnięciu przycisku załącza się silnik, ale nie załącza się stycznik i elektrozawór.
    Elektrozawór nie załączy się również jak nacisnę test gazu.
    Stycznik i elektrozawór podłączyłem zgodnie z schematem.

Według schematu na złączu X3-1 oraz X2-1 po naciśnięciu przycisku, powinno być napięcie zasilające stycznik.

Zjawisko występuje na obu płytkach. Pytanie czy coś jeszcze powinno być podłączone, zwarte żeby stycznik i elektrozawór zadziałał?
  • #8 17971837
    pleban111
    Poziom 12  
    Proponuję sprawdzić czy procek wysterowywuje transoptory V21 i V22. Jeśli tak to iść dalej, triaki V19 i V20. Jeśli jest oki to pomiędzy złączami X3(1-2) a X2(2) powinno być 24AC. Jeśli nie to pozostaje sprawdzanie w obwodzie sterowania tymi elementami.
    Pozdrawiam.
  • #9 19486071
    RadekB86
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam mam problem z płytą US41A Magster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo
    Silnik ma regulację prędkości na wciśnięciu przycisku od podawania drutu(tego na obudowie podajnika) ale jak wciskam przycisk z rączki spawalniczej to rolki od razu pracują z maksymalnymi obrotami I NIE MA regulacji obrotów Magster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo
  • #10 19598228
    bojkot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    RadekB86 napisał:
    Witam mam problem z płytą US41A Magster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo
    Silnik ma regulację prędkości na wciśnięciu przycisku od podawania drutu(tego na obudowie podajnika) ale jak wciskam przycisk z rączki spawalniczej to rolki od razu pracują z maksymalnymi obrotami I NIE MA regulacji obrotów Magster 400W Plus - podajnik drutu nie działa, silnik kręci niemrawo

Kolego masz może resztę dokumentacji? Chodzi mi o rozpiskę symbolów elementów. Pozdrawiam
  • #12 19629502
    bojkot
    Poziom 11  
    RadekB86 napisał:

Dziękuj bardzo
  • #13 19643495
    bojkot
    Poziom 11  
    RadekB86 napisał:

A czy mógłbym prosić o całość dokumentacji?
  • #14 19643595
    RadekB86
    Poziom 14  
    Dałem już wszystko czego jeszcze kolega oczekuje :) Sam chciałbym jeszcze dokładny schemat podajnika z dodatkową płytką która odpowiada za automatyczną zmianę prędkości po przekręceniu dużych przełączników na źródle. Bo jest tam taka mała płytka a nie mam schematu jak to powinno być połączone:

chodzi o tą na dole z prawej:
  • #15 19643600
    bojkot
    Poziom 11  
    No właśnie chciałem schemat z tą płytka 😃 a konkretnie czego kolega nie wie? Mam ten podajnik, jest fabrycznie połączone wszystko, mogę porobić zdjęcia, tylko czego?
  • #16 19643630
    RadekB86
    Poziom 14  
    Kurcze znalazłem chodziło mi o ten schemat był wyżej w pdf.ie kolegi Tylko że tam jest płyta S a ja szukam dla A no chyba że są zgodne tego nie wiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podajnikiem drutu w urządzeniu Magster 400W Plus, który nie działa prawidłowo po wcześniejszych naprawach. Po wymianie uszkodzonych rezystorów w podajniku, silnik kręci się powoli, a drut nie jest podawany. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie procesora na płytce US41. W odpowiedziach sugerowane są różne schematy podłączeń oraz diagnostyka, w tym sprawdzenie sygnałów sterujących silnikiem. Po dalszych poszukiwaniach i poprawnym podłączeniu przewodów, problem został rozwiązany. Inni użytkownicy również dzielą się problemami związanymi z płytkami US41S i US41A, w tym z brakiem regulacji prędkości silnika oraz zasilaniem stycznika i elektrozaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA