logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bester Magster 400 plus - przepala bezpiecznik podajnika

Rafkus5 31 Paź 2014 21:30 2025 7
REKLAMA
  • #1 14091073
    Rafkus5
    Poziom 2  
    Witam. Problem zaczął się od tego, że pewnego dnia po naciśnięciu przycisku w uchwycie spawalniczym nic się nie działo. Test gazu i drutu działał. Dopiero po przytrzymaniu przycisku w uchwycie ok. 5s załączył się stycznik główny, drut zaczął iść i pojawił się łuk (ze cztery takie dłuższe naciśnięcia i wszystko zaczęło działać poprawnie). Po tygodniu od tej sytuacji dziś chciałem coś pospawać a tu nic. Myślałem że dłuższe przyciśnięcie przycisku pomoże, ale nie pomogło. Teraz również przyciski testowe nie działają. Bezpiecznik F3 odpowiadający za podajnik przepala się od razu w chwili włączenia spawarki włącznikiem głównym.
    Czy macie jakieś pomysły co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 14091526
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Zwarcie silnika podajnika?
  • REKLAMA
  • #3 14091566
    Rafkus5
    Poziom 2  
    Raczej nie, po odłączeniu silnika i elektrozaworu gazu dalej przepala, bez naciskania żadnych przycisków.
  • #4 14092669
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Więc szukaj co jest podłączone pod ten bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #5 14123308
    miegod
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jak oznakowana jest wersja płytki sterującej?
  • #6 14125498
    Rafkus5
    Poziom 2  
    Symbol to us-41s. Z tego co sam ustaliłem to na płytce jest gdzieś zwarcie. Wymontowalem to co znajduje sie na początku, czyli prostownik i dwa kondensatory, ale zwarcie jest nadal. Nie miałem wiecej pomysłów i oddałem płytkę do elektryka, ale jeszcze nie wiem czy coś ustalił.
  • REKLAMA
  • #7 14132053
    miegod
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie tranzystorów MOS IRF540 i IRF9540. Przyczyną może być uszkodzenie mikrokontrolera , diod zabezpieczających lub tranzystorów bipolarnych w sterowaniu mosfetów.
    Schemat jest dostępny na "elektrodzie". Proponuję sprawdzić i ewentualnie wymienić IRF-y i zobaczyć co się dzieje.
  • #8 14134411
    Rafkus5
    Poziom 2  
    Rozmawiałem dziś z elektrykiem do którego oddałem płytkę i podobno właśnie te tranzystory wymienił i ma już być wszystko ok. A co mogło spowodować ich uszkodzenie? Co może być przyczyną, że jeszcze przed tą awarią, stycznik główny zaczął się załączać dopiero po ok 5s. od nacisniecia przycisku w uczwycie (tak było zaraz po uruchomienu spawarki, po kilku takich dłuższych naciśnieciach już było ok).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z spawarką Bester Magster 400 plus, która przepala bezpiecznik F3 podajnika. Po naciśnięciu przycisku w uchwycie spawalniczym, spawarka nie reaguje, a po dłuższym przytrzymaniu przycisku stycznik główny załącza się z opóźnieniem. Po odłączeniu silnika podajnika i elektrozaworu gazu problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zwarcie na płytce sterującej (symbol us-41s) i oddał ją do elektryka. Wskazano na możliwe uszkodzenie tranzystorów MOS (IRF540, IRF9540) oraz mikrokontrolera. Elektryk wymienił tranzystory, co może rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA