logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Xcover 3 - nie działa dotyk

max_gsm 01 Wrz 2017 22:04 9027 14
REKLAMA
  • #1 16676220
    max_gsm
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam, jak w temacie nie działa dotyk w Samsungu Xcover 3 G388F .
    Dotyk sprawny bo po przełożeniu do drugiego takiego telefonu wszystko działa jak należy. Telefon po upadku, zalany nie był , brak śladów cieczy.
    Może ktoś z kolegów posiada schemacik do tego modelu.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 16676523
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Telefon był po upadku. Nie uszkodziło się albo nie popuściły luty na LCD tam gdzie wpina się digitizer??
  • REKLAMA
  • #4 16715409
    max_gsm
    Poziom 18  
    Resetowanie nie pomogło, a czy był po upadku to trudno powiedzieć bo wygląda jak nowy , bez uszkodzeń mechanicznych, ale jak podłącze digitizer do innej płyty to wszystko jest oki, czyli uszkodzenie jest na płycie. Może ktoś wie który element odpowiada za dotyk w tym modelu?
  • #5 16735165
    marrt
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    max udało Ci sie uruchomić dotyk, mam popdobny przypadek po wymianie dotyku brak reakcji na dotyk
  • #6 16735249
    max_gsm
    Poziom 18  
    Właśnie nie udało mi się ale już wiem w czym jest problem, mogę zrobić fotki i opisać co i jak. Jakby ktoś miał schemat do tego to myślę że nie było by problemu z naprawą.
  • #7 16735273
    mahamalak
    Poziom 12  
    Ocena: 110
    Odszukaj schematu i sprawdź układ odpowiedzialny za dotyk, prawdopodobnie będzie do wymiany.
  • #8 16735289
    max_gsm
    Poziom 18  
    Właśnie jest kłopot ze schematem do tego modelu, nigdzie nie mogę znaleźć, chyba że wiesz który to układ odpowiadający za dotyk.
  • REKLAMA
  • #9 16735363
    marrt
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    max jeśli możesz to zrób krotki opis na podstawie twoich zdjęć
  • #10 16742438
    max_gsm
    Poziom 18  
    Na prośbę "marrt" i dla wszystkich którzy mają podobny problem z dotykiem zrobiłem mały opis. Na zdjęciu są trzy bardzo ważne rezystory, każdy z nich powinien mieć wartość 2,2 KoHm, jeśli któregoś nie będzie, lub zmieni się jego rezystancja , to dotyk nie ruszy i tak jak opisałem na fotce na każdym z nich musi być napięcie 1,8V.
    Jeśli nie będzie takiego napięcia na którymś z nich to także dotyk nie ruszy a umnie jest tak że wszędzie mam napięcie 1,8 V oprócz w tego jednego gdzie jest zaznaczone linią żółtą , u mnie po drugiej stronie rezystora jest tylko 0,7 V i dlatego dotyk nie działa. Nie mogę namierzyć dokąd idzie właśnie ten rezystor bo to wygląda tak jakby coś obsadzało i ginie ten 1V. Jeśli okaże się że w ogóle nie ma napięcia na żadnym z tych rezystorów to trzeba wymienić jeszcze jeden element który jest po drugiej strony płyty. Mam nadzieję że komuś ten opis pomoże postawić problem z dotykiem, a może ktoś dojdzie gdzie idzie dalej ten rezystor zaznaczony na żółto. Samsung Xcover 3 - nie działa dotyk
  • REKLAMA
  • #11 16745540
    Glemark1
    Spec od GSM
    Ocena: 111
    Na zdjęciu zaznaczyłem ci wszystkie linie odpowiedzialne za dotyk.
    Rezystory to są rezystory podciągające linie danych, zegara itp do zasilania 1,8 zgodnie ze specyfikacją magistrali I2C.
    Samsung Xcover 3 - nie działa dotyk
  • #12 16749734
    max_gsm
    Poziom 18  
    Wielkie dzięki "Glemark1 " za schemacik, wszystko u mnie się zgadza a dotyk nadal nie działa bo na rezystorze linia TSP_CLK znika napięcie, zamiast 1,8 V mam tylko 0.7V, nie wiem gdzie dalej idzie ta linia bo w tym tkwi cały problem.
  • #13 16749837
    Glemark1
    Spec od GSM
    Ocena: 111
    Po drugiej stronie rezystora nie będziesz miał 1,8V ponieważ tam jest generowany przebieg taktujący. Podłącz oscyloskop i zobaczysz. Ten sygnał jest generowany bezpośrednio przez procesor.
  • #14 16749876
    max_gsm
    Poziom 18  
    Sprawdzałem na drugiej płycie która jest w pełni sprawna i jest 1.8V po obu stronach rezystora i na jednym i na drugim.
  • #15 16796784
    max_gsm
    Poziom 18  
    Niestety nie poradziłem sobie z tą usterką, płyta główna poszła na części. Dziękuję za pomoc w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niedziałającym dotykiem w telefonie Samsung Xcover 3 (G388F), który działa poprawnie po przetestowaniu digitizera w innym urządzeniu. Po upadku telefonu, nie stwierdzono uszkodzeń mechanicznych ani zalania. Użytkownicy sugerują wykonanie hard resetu oraz sprawdzenie lutów na płycie głównej. Po dalszej diagnostyce, autor odkrywa, że problem leży w płycie głównej, a nie w digitizerze. Wskazano na trzy kluczowe rezystory odpowiedzialne za dotyk, które powinny mieć wartość 2,2 kΩ oraz napięcie 1,8 V. Użytkownik nie może znaleźć schematu do modelu, co utrudnia naprawę. Ostatecznie, po próbach naprawy, autor informuje, że płyta główna została uszkodzona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA