logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komunikat "A disk read error occurred"

adam977 03 Wrz 2017 16:50 9630 7
REKLAMA
  • #1 16679085
    adam977
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Witam, na dysku jest zainstalowany win xp. Chciałbym przełożyć dysk do drugiego laptopa lecz podczas uruchamiania wyskakuje komunikat: "A disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart". Dysk na innym laptopie działa i uruchamia się bez problemu. W biosie sa ustawienia domyślne, w pierwszej kolejności czyta dysk. W czym może być problem? Czy mimo działania na innym laptopie to jednak winna dysku czy jednak laptopa? Jak to naprawić? dodam, że podczas włożenia innego dysku nie ma takiego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 16679133
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10456
    Bios poprawnie wykrywa dysk?

Probowujesz uruchomic system z tego dysku zainstalowany na innym komputerze?
  • REKLAMA
  • #3 16679258
    adam977
    Poziom 8  
    Tak, BIOS go widzi. W innym laptopie dysk działa poprawnie i uruchamia się system.
  • REKLAMA
  • #4 16679266
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    adam977 napisał:
    W innym laptopie dysk działa poprawnie i uruchamia sie system

Więc na nowej konfiguracji ten sam system nie musi działać poprawnie.
  • #5 16679275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16679304
    adam977
    Poziom 8  
    Tak mi się tez wydaje, że chyba sterowniki albo bios. Zrobiłem tak: nie wiadomo czemu wyskakiwały błędy jak chciałem zainstalować system na tym "niedziałającym" laptopie hp 530 więc przełożyłem dysk i zainstalowałem go na moim laptopie acer travelmate 5744. Zastanawiam się również dlaczego taki sam komunikat wyskakuje jak wkładam działającą płytkę instalacyjną xp a przy wkładaniu win 7 juz jest normalnie (tylko podczas rozpakowywania błąd wyskakuje dlatego wybrałem xp)

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam może, że kod błędu podczas instalacji win 7 (potem próbowałem rownież win 8 i to samo ) to 0x8007045d (na swoim laptopie instalowałem z tych nośników bez problemu).
  • REKLAMA
  • #7 16679449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16679546
    adam977
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany. Zainstalowałem win7 na xp na Acer, następnie przełożyłem dysk już z win7 do hp i wszystko śmiga i działa. Dzięki @sylvi91 za zainteresowanie.
    Kod błędu 0x8007045d rzeczywiście "niby" oznacza błąd nośnika ale na każdym innych komputerach nie ma takiego problemu (swoją drogą z tego samego nośnika zainstalowałem tą 7, która teraz pięknie smiga) coś chyba jest mimo wszystko nie tak z tym kompem ale to już nie ważne xD
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z komunikatem "A disk read error occurred" po przeniesieniu dysku z systemem Windows XP do innego laptopa. Dysk działał poprawnie w innym urządzeniu, co sugerowało, że problem może leżeć w nowej konfiguracji sprzętowej. Użytkownicy zasugerowali, że różne ustawienia BIOS, takie jak tryb IDE/AHCI, mogą wpływać na działanie systemu. Po kilku próbach, w tym instalacji Windows 7 na dysku z XP, problem został rozwiązany, a system uruchomił się poprawnie na laptopie HP 530. Użytkownik zauważył również, że błąd 0x8007045d podczas instalacji Windows 7 mógł być związany z nośnikiem instalacyjnym lub niekompatybilnością sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA