logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział sieci w domu / podział sygnału z kabla Ethernet

kam8il8 04 Wrz 2017 11:24 6096 6
  • #1 16680247
    kam8il8
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Potrzebuję pomocy przy podziale sieci w domu jednorodzinnym. Do piwnicy mam doprowadzony światłowód po czym sygnał przechodzi przez modem i potem idzie na pierwsze piętro do routera (nr 3. na schemacie). Potrzebuje poprowadzić drugi kabel z piwnicy na parter domu. Nie mam możliwości puszczenia kabla przez dom (zbyt duża odległość). Moje pytanie brzmi, czy mogę podzielić sygnał zaraz za modemem w piwnicy? Posiadam internet 100 Mb/s i chciałbym go podzielić na dwa kable po 50 Mb/s na pierwsze piętro i parter.

Poniżej schemat sieci.

pozdrawiam
  • #2 16680258
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Jeśli to faktycznie jest modem od ISP czyli za nim dostajesz tylko jedno IP zazwyczaj publiczne to błędem jest dawanie switcha zaraz za nim - tam ma być router z którego wyprowadzasz kable na urządzenia końcowe.

Dopytaj się ISP w jakim trybie pracuje ten "modem" - routera czy bridge (modem).
  • #3 16680276
    kam8il8
    Poziom 2  
    Zgadzam się, w tym przypadku switch jest niepotrzebny. Pytanie czy mogę fizycznie podzielić wiązkę kabla żeby otrzymać dwa sygnał (kabel z 8 pinami podzielić po 4piny)
    Szkoda wstawiać do piwnicy router chyba że nie ma innego rozwiązania.
  • #4 16680288
    hermes-80
    Poziom 43  
    Można to zrobić ale max co na takim połączeniu poleci to 100Mb/s.
  • #5 16680303
    kam8il8
    Poziom 2  
    Obecnie wystarczy mi taka prędkość. Mam internet 100 Mb/s, po podziale będzie 2x 50Mb/s. Należałoby kabel zaraz za "modemem" podzielić w ten sposób?
  • #6 16680323
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ale jakim podziale ;) - to że podzielisz sobie kabel na 2 nie znaczy że przepustowość podzielisz analogicznie - do podziału przepustowości służy router z bandwitch limiterem lub innym QoS-em. W tej konfiguracji na obu piętrach będzie dostępne 100Mb/s

Poza tym kabel przy modemie tez musisz na 2 porty rozdzielić.

Pamiętaj - w tej konfiguracji to urządzenie które usilnie nazywasz modemem - musi być routerem - na typowym modemie nie będzie ta konfiguracja działać.
  • #7 16680389
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    kam8il8 napisał:
    Zgadzam się, w tym przypadku switch jest niepotrzebny. Pytanie czy mogę fizycznie podzielić wiązkę kabla żeby otrzymać dwa sygnał (kabel z 8 pinami podzielić po 4piny)
    Szkoda wstawiać do piwnicy router chyba że nie ma innego rozwiązania.

To nie jest tak, że że każą parą kabli leci 25Mbit/s. Internetu nie dziali się jak rur z wodą robiąc 2 z jednej ze zmniejszeniem średnicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podziale sygnału internetowego w domu jednorodzinnym, gdzie światłowód jest doprowadzony do piwnicy, a sygnał przechodzi przez modem do routera na pierwszym piętrze. Chce podzielić sygnał na dwa kable (50 Mb/s każdy) do parteru i pierwszego piętra, jednak nie ma możliwości poprowadzenia kabla przez dom. W odpowiedziach podkreślono, że podział sygnału powinien być realizowany za pomocą routera, a nie switcha, ponieważ modem musi działać w trybie routera, aby umożliwić podział przepustowości. Zwrócono uwagę, że fizyczne podzielenie kabla nie zapewni odpowiedniego podziału prędkości, a do tego celu potrzebny jest router z funkcjami QoS.
REKLAMA