logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić internet w mieszkaniu na wiele gniazdek

Dycu 03 Sie 2015 09:30 20928 30
REKLAMA
  • #1 14894810
    Dycu
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam następujący problem w mieszkaniu które zakupiłem dwa lata temu. W trzech pomieszczeniach mam gniazdka internetowe, ale internet od dostawcy mam tylko w jednym. Oryginalnie internet był w salonie, ale gdy podpisywaliśmy umowę chcieliśmy, żeby był w innym pokoju więc montażysta przepiął to u nas. W trzecim gniazdku z tego co rozumiem wszystkie te kable się łączą, jest jakaś kostka i po odpowiednim przepięciu można puścić internet na jeden z pozostałych dwóch pokoi, lub po prostu odpiąć kostkę i mieć w tym trzecim.

Pytanie mam teraz następujące. Chciałbym mieć równocześnie internet w pokoju i w salonie z gniazdek. Jak się do tego zabrać? Jedyne co przychodzi mi do głowy to do tego gniazdka w którym jest ta kostka podłączyć jakiegoś switcha/router i potem z powrotem wpiąć się w tą kostkę wychodząc z tego switcha. Ale byłoby to okropne rozwiązanie, bo musiałbym chyba po prostu zdjąć całe gniazdko i zrobić taką domoróbkę. Czy są może jakieś gniazdka typu wejście/wyjście żeby coś takiego zrobić? Jakieś inne pomysły?

Z góry dzięki za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14894854
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Skoro masz 3 gniazdka internetowe, po jednym w każdym pokoju to gdzieś musi być miejsce, do którego idą kable z każdego z tych gniazdek i tam powinny być połączone switchem. Do tego switcha powinien być wpięty także kabel, który "wychodzi z mieszkania", z internetem :) Wtedy internet pojawi się na każdym z tych gniazdek.

Możesz jeszcze zakupić router WIFI i wpiąć go do gniazdka gdzie aktualnie masz internet. Myślę, że w 100 zł się zmieścisz ;)
  • #3 14894880
    Dycu
    Poziom 8  
    Właśnie wydaje mi się, że problem u mnie jest taki, że tam nie ma żadnego switcha. Po prostu w jednym z tych gniazdek te wszystkie kable się spotykają. Jeden który wychodzi na zewnątrz i dwa kable do innych pokoi. I tam jest taka złączka którą można po prostu połączyć któryś z tych kabli z tym z internetem.

No i pojawia się teraz problem, bo jak chciałbym to rozdzielić to muszę wpakować tam switcha. A taki switch mi się w to gniazdko nie zmieści :). I musiałbym jakoś wyjść z tym na zewnątrz tego gniazdka a potem z tymi kablami wrócić z powrotem do środka. I tu już nie mam pojęcia jak to zrobić sensownie/estetycznie, żeby się nie narobić.
  • REKLAMA
  • #4 14894881
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 618
    Dycu napisał:
    Po prostu w jednym z tych gniazdek te wszystkie kable się spotykają. Jeden który wychodzi na zewnątrz i dwa kable do innych pokoi.

To w tym miejscu wstaw switch lub ruter w zależności od tego co jest potrzebne.
  • #5 14894889
    Dycu
    Poziom 8  
    No tak to rozumiem. Tylko, że wszystkie te kable, razem z tym co doprowadza internet z zewnątrz są zamknięte w tym gniazdku. I teraz musiałbym wyjść z tym kablem z internetem z gniazdka na pokój, podłączyć do switcha i całe to ustrojstwo będzie mi leżało pod otwartym gniazdkiemz którego będą wychodzić trzy kable :). Jest jakaś możliwość, żeby to sensownie zmontować?
  • REKLAMA
  • #6 14894890
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Dycu napisał:
    Właśnie wydaje mi się..

No to rozkręć obudowę gniazdka i będzie wszystko jasne :)

czyli wychodziłoby na to, że w jednym gniazdku masz 4 przewody:
    1. Internet z zewnątrz
    2. Gniazdo 1 pokój
    3. Gniazdko 2 pokój
    4 No i Gniazdko z pokoju, w którym to te wszystkie kable się spotykają

Jak mówiłem, rozkręć i sprawdź, najlepiej daj foto. Zawsze możesz kable po prostu przedłużyć i wyprowadzić na zewnątrz
  • #7 14894896
    Dycu
    Poziom 8  
    Jest dokładnie tak jak mówisz. Jak będę w domu to zrobię zdjęcia.

I musiałbym zrobić dokładnie tak jak mówisz. Wyprowadzić te kable na zewnątrz, tylko czy są jakieś gniazdka na 3 kable na raz np.? Nie chciałbym zostać z dziurą w ścianie, albo inną domoróbką :).
  • Pomocny post
    #8 14894909
    Samuraj
    Poziom 35  
    Kable zawsze można przedłużyć, switch na ścianę nad gniazdkiem a puszkę zamknąć pokrywką wyprowadzając same przewody robiąc 3 otwory w pokrywce.
    Puszkę można też zasłonić wieszając w tym miejscu switcha a kable dać pod spód.
  • #9 14894924
    Dycu
    Poziom 8  
    Ok to już mi daje obraz jak to można rozwiązać. Wielkie dzięki!

A do połączenia tego muszę mieć switch czy router? Jakiś konkretny? Na coś powinienem zwrócić uwagę?
  • #10 14894933
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Dycu napisał:
    switch czy router?
    No właśnie. Nie znamy szczegółów. Do tego "internetu" podłączasz się bezpośrednio komputerem, czy jest jeszcze coś po drodze. Jeśli bezpośrednio, też na dwoje babka wróżyła. Zależy, czy dostawca przewidział dla ciebie jeden adres IP, czy kilka. Jeśli kilka, wystarczy switch. Jeśli jeden, trzeba będzie dać router, który stworzy nową sieć, bo na switchu będzie działać tylko jeden komputer, a nie o to przecież chodzi.
  • #11 14894950
    Dycu
    Poziom 8  
    W tej chwili w drugim pokoju mam na wyjściu router i do niego podłączone dwa komputery. Zakładam, że raczej mam przewidziany tylko jeden adres ip.

W takim razie tam gdzie w gniazdku mam internet chciałbym go rozdzielić na dwa pokoje, więc rozumiem, że tam muszę umieścić router. A potem w jednym z tych pokoi chciałbym rozdzielić znów na dwa komputery. Czy tam też potrzebuję kolejny router czy już switch wystarczy skoro to już jest moja sieć?
  • Pomocny post
    #12 14894958
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    W tej chwili w drugim pokoju mam na wyjściu router
    Ten router się jakoś nazywa? Na forum należy podawać wszystkie szczegóły, bo od szczegółów zależy odpowiedź!
    To może ten internet jest przez ADSL? Ile styków mają te gniazda?
  • #13 14894968
    Dycu
    Poziom 8  
    Ok słusznie. Podam wszystkie szczegóły jak tylko wrócę do domu, chciałem się trochę rozeznać w temacie i już się sporo dowiedziałem :).
  • #14 14894975
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    już się sporo dowiedziałem
    Może tak, może nie. Jeśli to ADSL, to nie da się tego switchem podzielić na istniejących kablach, bo to pewnie kable telefoniczne. Czekamy na szczegóły.
  • #15 14895117
    Samuraj
    Poziom 35  
    Pytanie zasadnicze które powinno paść na samym początku dyskusji. Jakie kable są w ścianach pomiędzy tym rozgałęzieniem a docelowymi miejscami w których ma być internet.
  • #16 14896417
    Dycu
    Poziom 8  
    Dobre pytanie, niestety nie mam pojęcia. Zrobiłem parę zdjęć, da się z nich coś wywnioskować?

Jak rozdzielić internet w mieszkaniu na wiele gniazdek Jak rozdzielić internet w mieszkaniu na wiele gniazdek Jak rozdzielić internet w mieszkaniu na wiele gniazdek

Z jakiegoś powodu w środku są wolne trzy kable. Internet z kablem który idzie do pokoju jest połączony taką złączką jak widać na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #17 14896487
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    taką złączką jak widać na zdjęciu.
    W tym problem, że nic nie widać, a monitor mam bardzo dobry. Nie da się lepiej sfotografować?
    Prosiłem też o podanie modelu tego routera.
  • #18 14896498
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Sądzę iż masz problem pod tytułem na początek pozakładaj wtyki wepnij kable do routra. I zobaczysz .

wersja pewniejsza przedzwoń kable i opisz który gdzie idzie potem pozakładaj wtyki z zapnij switch następnie zamień switch na router i napisz nam że śmiga.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #19 14896532
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Dycu - pozbądź się kabli i stwórz prostą sieć wifi opartą na routerze matce i access pointach (lub też repeator prostym językiem wzmacniaczy/pośredników) z których na krótko powpinasz kabelki do urządzeń nie posiadających wifi.

W załączniku przykładowe rozwiązanie
    Jak rozdzielić internet w mieszkaniu na wiele gniazdek
  • #20 14896544
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    To co zaproponowałeś to najgorsze co może zrobić i to jeszcze na repeaterach, mając kabel w ścianie. Kup sobie szafkę powieś nad gniazdkiem przedłuż kable, wrzuć router w puszkę i wszystko będzie grało.
  • #21 14896562
    Dycu
    Poziom 8  
    Hmmm, no na ten moment widzę, że rozwiązanie tego problemu z pomocą tych kabli będzie strasznie problematyczne.

Po pierwsze musiałbym wyjść z internetem z tego gniazdka i podłączyć go do routera i podpiąć do niego dwa kable idące do pokoi. Problem w tym, że te kable są bardzo krótkie, ledwo wychodzą z tej puszki.

Zależało mi na tym, żeby wykorzystać tą istniejącą instalację, po kablu jednak najszybciej leci.

@Hermes-80 gniazdko jest niestety na wysokości łóżka, żadna szafka nie wchodzi tam w grę :). jest jakiś sposób, żeby przedłużyć te kable nie stosując tych wielkich przedłużek do RJ45? albo jakieś gniazdka w których są 3 wyjścia ale mają rozmiar jak te pojedyńcze?

@jprzedworski router D-Link Dl-524
  • #22 14896590
    hermes-80
    Poziom 43  
    Lutownica - i lutujesz nie rozplątując więcej niż 1cm skrętki nie zapominając o izolacji każdego lutu.

Co do kabli i szafki - jaki problem jest przedłużyć kable skuć trochę ściany i zainstalować wszystko tam gdzie będzie estetycznie?
    Skoro to gniazdko jest punktem zbiegania się wszystkich kabli.
  • Pomocny post
    #24 14896620
    hermes-80
    Poziom 43  
    W ostateczności może być ten łącznik.
  • Pomocny post
    #25 14896645
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    @jprzedworski router D-Link Dl-524
    Na szczęście nie jest to router z ADSL. Ale z tymi kablami masz problem. Nadal nie jestem pewien, czy to skrętka ethernetowa, bo zdjęcia bardzo niewyraźne. Lutowanie w tej dziurze - życzę zdrowia.
    Ja bym to rozkuł i zrobił oddzielne gniazda na każdy kabel tak, żeby starczyło, potem gips ..., ale to już prawie remont.
    Z ostatniej chwili: co do gniazda, znalazłem coś takiego:
    http://www.morele.net/molex-pn-gniazdo-podtyn...j45-proste-568b-ftp-powercat-5e-biale-144218/
  • #26 14896669
    Dycu
    Poziom 8  
    Ok wydaje mi się, że to skrętna ethernetowa. Jeśli tak to w jakiej jestem sytuacji?

Lutować na pewno nie będę, przerasta to moje możliwości. Z tym rozkuciem też będzie problem, tam jest cała seria gniazdek, zaraz obok radiowo/telewizyjne i sieciowe, więc trzeba by było wszystko poprzerabiać i tak jak powiedziałeś mamy remont :).

Te złączki co wcześniej wrzuciłem też się pewnie nie sprawdzą, bo to na każdy kabelek trzeba nałożyć, jak to zrobię na dwóch kablach to i tak mi to nie wejdzie do środka wszystko.

Jedyne co wydaje mi się sensowne to poszukać czegoś takiego jak wrzuciłeś (np. http://www.ceto.com.pl/shop/product/849/gniazdo-e-dat-modul-kat-6-3xrj45-upk-btr). Tylko nie wiem czy w takim rozmiarze jak mam tam gniazdka coś takiego znajdę. Wtedy w środku bym podpiął te trzy kable, na zewnątrz umieścił gdzieś router i powinno działać nie?
  • Pomocny post
    #27 14896715
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    Tylko nie wiem czy w takim rozmiarze jak mam tam gniazdka coś takiego znajdę.
    Te gniazda x4 i x3 są chyba w standardowych rozmiarach - powinny pasować do zwykłej puszki. To z Morele.net wygląda na nieco płytsze. We Wrocławiu mają punkt odbioru.
  • #28 14896799
    Dycu
    Poziom 8  
    Przeglądam te gniazda i mam jeszcze jedno pytanie. Np. w takim http://taniaelektryka.pl/legrand-celiane/1850...e-gniazdo-multimeidalne-3xrj45-stp-kat-6.html co oznacza, że służy do jednoczesnego przesyłania sygnałów TV, telefonicznych i informatycznych? Czy to domyślnie ma takie 3 wyjścia jak potrzebuję?

I jeszcze jedno pytanie. Czy jakby to były w ścianie jakieś konkretne kable to obyłoby się bez switcha/routera na zewnątrz? Czy tak czy siak muszę z tymi kablami wyjść z puszki i potem wrócić? :)
  • #29 14897129
    jprzedworski
    Dycu napisał:
    co oznacza, że służy do jednoczesnego przesyłania sygnałów TV, telefonicznych i informatycznych? Czy to domyślnie ma takie 3 wyjścia jak potrzebuję?
    Wygląda na to, że tak. Jak masz sieć skrętką, możesz różne rzeczy podłaczać.
    Nie da się bez routera i switcha, ale przecież router zwykle ma kilka portów LAN, czyli już wbudowany switch czteroportowy. Wystarczy.
  • #30 14898214
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Jeżeli repeatory to rozwiązanie nie estetyczne to po co je tworzono - w domowych sieciach sprawdza się wyśmienicie. Jedyny limit to Mb/s po wi-fi. Już nie mówiąc że tzw "internety w galeriach" bazują na tym i wszyscy użytkownicy chcący skorzystać nie narzekają.

No i ryzyko uszkodzenia "wszystkich" sprzętów w domu jest niewielkie. Gdyż nie pójdzie to po kablach z lan, bo ich nie będzie. Ale to już kwestia wyboru. W domu nie mam elektrowni, a kabelki dyskretnie ukryte. A co najważniejsze brak dziur w ścianach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozdzielenia internetu w mieszkaniu, gdzie użytkownik ma trzy gniazdka internetowe, ale tylko jedno z nich jest podłączone do dostawcy. Użytkownik rozważał podłączenie switcha lub routera w gniazdku, gdzie kable się łączą, aby uzyskać dostęp do internetu w dwóch pokojach jednocześnie. Wskazano, że konieczne może być wyprowadzenie kabli na zewnątrz gniazdka, co może wymagać estetycznego rozwiązania. Użytkownik zidentyfikował, że jego router to D-Link DL-524 i rozważał użycie gniazdka z wieloma portami RJ45. Wskazano, że jeśli internet jest dostarczany przez ADSL, to nie można go podzielić za pomocą switcha, a router z wbudowanym switchem może być najlepszym rozwiązaniem. Użytkownik poszukiwał również sposobów na estetyczne przedłużenie kabli oraz odpowiednich gniazdek do podłączenia.
REKLAMA