logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C 2.2 DTi - Błędne wskazanie czujnika poziomu płynu chłodniczego

tomek19051983 05 Wrz 2017 08:22 9249 3
REKLAMA
  • #1 16681746
    tomek19051983
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam.
    Panowie mam pytanko ostatnio pojawił mi się komunikat na desce dotyczący poziomu płynu chłodniczego.
    Nie zdziwiło mnie to bo gdzieś na zgrzewie zbiornik mi się poci.
    Moje zdziwienie pojawiło się w momencie uzupełnienia płynu w zbiorniku a komunikat pozostał.
    Problem prawdopodobnie jest po stronie czujnika i tu kolejne zdziwienie zakup samego czujnika to wydatek rzędu 80 zł a zbiornik z czujnikiem dedykowany do tej wersji silnikowej to wydatek 180 zł ( mowa o oryginale GM)

Po przeszukaniu allegro do tej wersji vectry sa jeszcze inne zbiorniki ( dla silnika 1.9 cdti) w cenie o połowę tańszy.

Moje pytanie
    czy podmiana na inny zbiornik jest możliwa? oczywiście na zbiornik dedykowany do vectry c
    lub jeżeli ktoś jest tak dobry poda mi jak można np wyjąć i sprawdzić czujnik.

Tomek
  • REKLAMA
  • #2 16681775
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2362
    Sprawdź czy czasem ci się pływak nie zawiesił albo sam czujnik nie jest walnięty. Zbiornik idzie wymienić bez problemu, sam czujnik też jest wpinany na zatrzask.
  • REKLAMA
  • #3 16735619
    tomek19051983
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    witam.
    w końcu dojrzałem do tego by sprawdzić ten czujnik w zbiorniku wyrównawczym.
    Niestety po wymontowaniu go okazało się ze jest inny niż ten co sprzedawany jest na aukcjach w internecie.
    Czujnik pokazany na przykładowym zdjęciu.

Moje pytanie jak on działa? Tym bardziej ze jest całkowicie odłączony jest od płynu po wypięciu czujnika zbiornik nie tracił płynu.
    Załączniki:
    • Opel Vectra C 2.2 DTi - Błędne wskazanie czujnika poziomu płynu chłodniczego zbiornik.jpg (280.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Vectra C 2.2 DTi - Błędne wskazanie czujnika poziomu płynu chłodniczego 60672627.JPG (26.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16735831
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2362
    Sam czujnik jak widać na zdjęciu to zwykły kontaktron a w pływaku jest magnes, czujnik nie jest bezpośrednio we wnętrzu zbiornika tylko w tulejce po której porusza się pływak.
REKLAMA