logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volskwagen Passat B5 - Stukanie w głośnikach, przy odpalaniu świst.

MrPawlos345 05 Wrz 2017 17:15 1437 6
  • #1 16682636
    MrPawlos345
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem w samochodzie. Otóż dwa tygodnie temu zamontowałem sobie wzmacniacz w samochodzie, i pod niego podpiąłem wszystkie 4 głośniki. Poprowadziłem kable z każdych drzwi do bagażnika, oraz kabel zasilający i RCA. Po podłączeniu bez włączonego silnika wszystko jest ok. Ale podczas odpalania jest świst, a po odpaleniu takie stukanie, które jak dodam gazu "przyspiesza" a po puszczeniu gazu ustaje do momentu jak obroty spadną do normalnego poziomu. Po zmniejszeniu Gain na wzmacniaczu do 0 praktycznie tego nie słychać, ale po dodaniu go takie stukanie słychać. Im więcej gaina tym głośniejsze stukanie. Sprawdziłem wzmacniacz podpinając tylko kabel RCA>jack podłączony pod telefon, nic nie stuka nawet po dodaniu gain. Mam nadzieje że w miarę "czytelnie" to opisałem i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Edit.
    Dodaje rysunek jak to podłączyłem. Przewody po lewej stronie idą tym samym progiem. Kolor:
    czerwony- zasilanie 12V
    niebieski- przewód RCA
    ciemnoczerwony- przewody głośnikowe
    zielony kwadrat- wzmacniacz
    Załączniki:
    • Volskwagen Passat B5 - Stukanie w głośnikach, przy odpalaniu świst. Bez tytułu.png (49.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16682700
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Wygląda na indukowanie się napięć na pętlach masy. Zrób przewód xlr męski na żeński z rozpiętymi masami (ekranami) i wepnij go w obwód do testu. Jeśli nie to, to odbiornik wyrzuca śmieci z przekaźników, alternatora i być może CAN na wyjścia.
  • #3 16684689
    MrPawlos345
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    D214d3k napisał:
    Wygląda na indukowanie się napięć na pętlach masy. Zrób przewód xlr męski na żeński z rozpiętymi masami (ekranami) i wepnij go w obwód do testu. Jeśli nie to, to odbiornik wyrzuca śmieci z przekaźników, alternatora i być może CAN na wyjścia.

Szczerze powiedziawszy nie wiem pod co miałbym podpiąć ten przewód xlr, a co do odbiornika na innym radiu to samo.
  • #4 16684734
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Nie xlr tylko rca przepraszam. Jeśli na 2 gra źle to gdzieś na wejściu sygnałowym się indukuje i rozpięcie mas może pomóc. Jaki jest przekrój przewodu zasilającego o linki do masy?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem w Volkswagenie Passat B5, gdzie podczas uruchamiania silnika słychać świst i stukanie w głośnikach. Po podłączeniu wzmacniacza do wszystkich czterech głośników, dźwięki te nasilają się wraz ze zwiększaniem gaina. Po testach z innym źródłem sygnału (telefon) problem nie występuje. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące indukcji napięć na pętlach masy oraz rozdzielenia mas sygnałowych. Ostatecznie, po zmianie trasy kabla RCA, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA