logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie modulatora tv analogowego do raspberry Pi 3

marekbus1 07 Wrz 2017 20:35 1704 4
REKLAMA
  • #1 16687093
    marekbus1
    Poziom 11  
    Witam Jak w temacie podłączyłem do raspberry Pi 3 modulator tv do gniazda jack 3,5mm przewodem dedykowanym do raspberry- Jack 3,5mm 4 polowy - 3x RCA .
    Telewizor dostroiłem do kanału ustawionego na modulatorze, oraz na systemie raspbian uruchomiłem plik wideo i ciemny ekran na telewizorze.
    Co może być przyczyną braku sygnału ,jeżeli podłączyłem bezpośrednio do gniazda RCA telewizora to wideo i fonia jest odtwarzana.

Pozdrawiam i dziękuje za każdą odpowiedz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16690351
    marekbus1
    Poziom 11  
    Witam
    Xury czy mógłbyś mi opisać jak połączyć te masy.

1) przewód którym łączę raspberry z modulatorem.

2) modulator tv

Podłączenie modulatora tv analogowego do raspberry Pi 3Podłączenie modulatora tv analogowego do raspberry Pi 3

3) z modulatora do telewizora połączenie kablem antenowym.

• REKLAMA
  • #4 16690453
    maly_ninja
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Skoro ma oryginalne kable to raczej masy są połączone.
    Co masz w pliku config.txt? Nie masz przypadkiem wymuszonego HDMI?

Zapoznaj się z tym.
  • #5 16700556
    marekbus1
    Poziom 11  
    Dzięki maly_ninja twoja rada była trafna raspberry przy instalacji systemu i pierwszym uruchomieniu zapamiętuje przez jaki kabel jest podłączony do monitora czy telewizora. W opisie do którego podałeś link pisze że można zmienić ustawienia na kompozyt restartując system następnie wcisnąć SHIFT i wtedy zostanie się przeniesiony na ekran instalacyjny i należy wcisnąć na klawiaturze 3 potem zatwierdzić zmianę.
    Warunek jest taki że w tym czasie nie może być podłączony HDMI tylko KOMPOZYT.
    Albo można zainstalować system od nowa podłączając tylko kompozyt.

Pozdrawiam
REKLAMA