logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się restartuje przeważnie podczas grania w gry

Szadro90 09 Wrz 2017 20:58 1179 12
REKLAMA
  • #1 16690489
    Szadro90
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Komputer restartuje się samemu przeważnie podczas grania w gry i czasami nawet podczas używania niewymagających programów, temperatury procesora są w normie. Podczas restartu nie słychać, żadnego dźwięku.
    Specyfikacja:
    i5 4460 3,2 ghz
    Gigabyte GTX 650 Ti
    MB: Gigabyte B85M-DH3
    HDD Seagate 1TB
    Zasilacz Corsair 550W
    RAM DDR Play 2x4GB 1600mhz

Sprawdziłem na płycie wszystkie kondensatory i żaden nie jest wypukły.

Dodatkowo zmierzyłem napięcie na zasilaczu multimetrem:
    11.81 - PCI E
    3.36 - 3.3V
    5.06 - 5V
    11.90 - 12V

Proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 16690507
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8271
    Witaj. Sprawdź programem bluescreenview, czy przy restarcie nie robi zrzutu pamięci, może z tych danych da się coś wywnioskować. W dzienniku zdarzeń zobacz, czy nie są zapisywane jakieś zdarzenia krytyczne i błędy mogące mieć związek z problemem. Przetestuj pamięć RAM (memtest). Sprawdź SMART dysku twardego. Zdemontuj kartę graficzną i sprawdź, czy na zintegrowanej problemy będą się powtarzać. Ostatecznie mimo pomierzonych napięć, które wydają się w normie, spróbuj podmienić zasilacz.
  • #3 16690882
    Szadro90
    Poziom 9  
    1. bluescreenview niczego nie pokazuje
    2. W dzienniku zdarzeń jest następujący błąd (na 60% jestem pewny, że to on może powodować)
    Spoiler:

3. memtest:
    Spoiler:

4. SMART:
    Spoiler:

5. nie mam jak sprawdzić obciążenia karty zintegrowanej, gdyż nawet przy tej karcie CS nie chce się włączyć...
  • #4 16690890
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    ad 2 - wpis jest efektem resetu nie przyczyną. Jak przyjrzysz się czasom pojawia się przy starcie systemu nie przy zawieszeniu/resecie.
    ad 3 - dałeś tak duże zdjęcie że nie wiem co na nim jest. Jak wstawiłes to w spoiler to miniatury nie działają.
    5. zintegrowana karta sterownik posiada? CS:GO powinien na niej działać, FPS może nie powali ale nawet w miarę płynnie.

AD 1 i 4 - jest OK w takim razie.

Ja proponuje jeszcze HWiNFO w trybie sensor only. Następnie test "power supply" na 5 minut. Po teście screen z HW wszystkich odczytów.
  • REKLAMA
  • #5 16690892
    dt1
    Admin grupy komputery
    Błąd w dzienniku zdarzeń jest efektem zawieszenia się komputera, a nie jego przyczyną. Po wyłączeniu awaryjnym taki wpis wyląduje w logu.

Uruchom na karcie zintegrowanej obciążenie w postaci testu OCCT, albo 3d-mark w pętli i to będzie starczyć. Nie musisz grać w CS, żeby obciążyć grafikę. Możesz też podmienić grafikę na inną. Chodzi o wyeliminowanie usterki grafiki - jest to już na tyle "stara" karta, że może powodować problemy.

Napięcia mierzone na zasilaczu były pod obciążeniem, czy bez? W Corsairach VS (może też innych) pod obciążeniem napięcie 12V leciało ostro w dół, to mogło powodować problemy. Mimo że Twój zasilacz wydaje się być właściwy do tej konfiguracji, również wypada go sprawdzić.

Dysk wygląda OK, jeśli uwierzymy testowi RAM - też jest w porządku. Temperatury CPU piszesz w normie, czyli można założyć, że 70 stopni na rdzeniach nie przekraczasz, a jak wyglądają temperatury grafiki pod obciążeniem?
  • REKLAMA
  • #6 16690906
    Szadro90
    Poziom 9  
    Dziwna sprawa jest, na początku uruchomiłem OCCT z GTX 650 Ti i po 20 sekundach obciążenia wyłączył się komputer. Jak uruchomiłem OCCT na zintegrowanej to przez pełne 5 minut chodziło bez wyłączania się. Mogę wywnioskować, że temperatury nie zmierzę na GTX 650 Ti przez pełne 5 minut.
    Screeny z HW:
    Komputer się restartuje przeważnie podczas grania w gry2.png (67.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komputer się restartuje przeważnie podczas grania w gry3.png (67.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Komputer się restartuje przeważnie podczas grania w gry1.PNG (76.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 16690908
    dt1
    Admin grupy komputery
    Warto profilaktycznie zdjąć chłodzenie z karty i wymienić jej pastę termoprzewodzącą na nową (w takich miejscach lubię Arctic MX-2, ale każda przyzwoita i dość gęsta pasta się nada). A jakie temperatury ma GTX w spoczynku i po kilku sekundach OCCT? Zasilacz po obciążeniu CPU+GPU pomierzyłeś, szczególnie 12V?
  • #8 16690909
    310artur
    Poziom 43  
    Temp. CPU ciut za wysokie ale ja i tak obstawiam zasilacz.
    Spróbuj inaczej - zamontuj GTXa, puść test nie power supply ale GPU. Może być w OCCT, możesz dać tam limit FPS np. 30, jak poleci to 45 i tak sprawdzać czy czasem się GTX nie przegrzewa.
    Dobry pomysł też pomierzyć napięcie 12V na zasilaniu karty w czasie testu. Tu spodziewam się tragedii.
  • #9 16691247
    Szadro90
    Poziom 9  
    Zrobiłem test na 30 fps w OCCT na GPU3D z multimetrem i napięcie na PCI E 12V stało w okolicach 11,97-11,94

Temperatura GPU wg HWmonitora nie przekraczała 34 stopni przy każdym teście na GPU (10 fps, 15 fps, 20 fps i 30fps). W spoczynku temperatura wynosi 29 stopni wg HWmonitor.

Jedynie przy teście z 10 fps komputer się nie zrestartował.
  • #10 16691466
    310artur
    Poziom 43  
    Źle to wróży. Sprawdził bym kartę w innym PC. Bo albo to usterka zasilacza (zasilanie może zanikać nagle i stąd reset - miernik tego nie złapie) albo awaria karty samej w sobie.
  • #11 16691543
    Szadro90
    Poziom 9  
    Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Kartę mam drugą o podobnych parametrach GTX 750, zasilacz pewnie i tak trzeba będzie wymienić, bo już jest 2 lata w tym komputerze. Nie zrobię tego od razu ale postaram się w następny weekend zrobić.
  • #12 16691619
    310artur
    Poziom 43  
    Szadro90 napisał:
    2 lata

To prawie nowy - po 2 latach to się wymienia profilaktycznie IBoxy Akygi i inne takie puszki z kablami. Jeśli nie doszło w nim do usterki a nie jest to pewne przecież to po co wywalać dobry zasilacz?
    Spróbuj sprawdzić kartę u kogoś albo pożycz zasilacz tylko na test. Wszystko będziesz wiedział.
  • #13 16692381
    Szadro90
    Poziom 9  
    Cytat:
    Spróbuj sprawdzić kartę u kogoś albo pożycz zasilacz tylko na test. Wszystko będziesz wiedział.

Jasne, mam takie zamiary. Nic się nie stanie jak nie będę grał na komputerze przez tydzień ;). Jak się okazuje nie mam problemu, żeby korzystać z programów typu photoshop lub ilustrator (jeszcze się nie restartuje). Jeszcze raz wszystkim dziękuję, bo sam nie doszedłbym do sedna sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który restartuje się podczas grania w gry oraz przy używaniu mniej wymagających programów. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor i5 4460, kartę graficzną Gigabyte GTX 650 Ti, płytę główną Gigabyte B85M-DH3, dysk HDD Seagate 1TB, zasilacz Corsair 550W oraz 8GB RAM DDR. Po sprawdzeniu kondensatorów na płycie głównej oraz pomiarze napięć na zasilaczu, które wydają się w normie, użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące dalszej diagnostyki. Proponowane rozwiązania obejmują testowanie pamięci RAM, sprawdzenie SMART dysku, użycie zintegrowanej karty graficznej oraz wymianę pasty termoprzewodzącej na karcie graficznej. Po przeprowadzeniu testów, komputer wyłącza się przy obciążeniu GTX 650 Ti, ale działa poprawnie z kartą zintegrowaną. Użytkownik planuje wymianę zasilacza oraz testowanie innej karty graficznej, aby zidentyfikować źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA