logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja

asziatko 10 Wrz 2017 00:19 9282 40
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego radio Sony CDX-GT35U pokazuje tylko animację i nie reaguje na przyciski oraz jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zwarty mikroprzełącznik w panelu, najczęściej któryś z przycisków, np. Source albo klawisz 5, a nie zasilanie czy bezpiecznik [#16690851][#16691004] Sprawdza się to miernikiem na wyjętym panelu: na nie wciśniętym przycisku powinno być rozwarcie / bardzo duża rezystancja, a po wciśnięciu zwarcie; jeśli zwarcie jest stale, przycisk jest uszkodzony [#16691349][#16691721][#16692544] Naprawa polega na wymianie tego mikroprzełącznika SMD, najlepiej przez kogoś, kto lutuje elementy SMD; podawany numer oryginału to 1-786-805-13 [#16692544][#16695149] Można też spróbować krótkotrwale „odkleić” problem po psiknięciu środkiem kontaktowym lub benzyną ekstrakcyjną i wielokrotnym wciskaniu przycisku [#16697531] Jeśli nie chcesz wymieniać elementu, można tymczasowo używać radia bez uszkodzonego klawisza, ale zwarcie może wrócić po jego naciśnięciu [#16697388]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 16690841
    asziatko
    Poziom 21  
    Ocena: 176
    Witam,

Mam problem z radiem SONY CDX-GT35U, które mam w swoim samochodzie MB C180 W202. Wszystko było dobrze, radio działało do wczoraj, gdzie podczas jazdy chciałem przełączyć klawiszem na inne radio i nagle coś tylko za pikało w radiu i już nie mogłem nic zrobić, klawisze nie reagowały, a jak wyłączyłem zapłon na postoju tak już się radio nie włączyło - włączyła się tylko animacja i nic więcej.

Zrestartowałem radio poprzez ukryty przycisk pod panele w korpusie radia, nic to nie dało, wyświetliła się tylko godzina (godziny nie da się ustawić) i przewija się tylko animacja jak na zdjęciach poniżej:
    SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja
    Dzisiaj wyjąłem radio z kieszeni, wyjąłem bezpiecznik (bezpiecznik sprawny, założyłem inny 10A), poprawiłem styki na kostce Mercedes > ISO, podłączyłem i ta sama sytuacja, radio się nie włączy, tylko sama animacja.

Wieczorem rozebrałem/rozkręciłem radio (panel) jak na zdjęciach poniżej:
    SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja
    żeby sprawdzić styki - styki są jak widać na zdjęciach dobre, nieprzerwane, nie pouszkadzane. Płytka też jest bez zastrzeżeń.
    Panel radia mi nie upadł, nie uszkodził się, nie było jakiegoś problemu z prądem w aucie.
    W czym może być problem, jak rozwiązać problem że nie można włączyć radia? Jest możliwość naprawienia tej usterki?

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #2 16690851
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Najczęściej takie objawy daje brak jednego "plusa" w kostce ISO lub zwarty microswitch w panelu.
  • #3 16690855
    asziatko
    Poziom 21  
    Dzięki za odpowiedź.
    A gdzie szukać:
    miecho18 napisał:
    brak jednego "plusa" w kostce ISO
    Czyżby to wina kostki ISO była?
    A
    miecho18 napisał:
    zwarty microswitch w panelu
    - mówimy tu o np. wciśniętym przycisku?
    ---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #4 16691004
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Na 100% zwarty jeden lub więcej z mikroprzełączników w panelu. Bardzo częsta przypadłość w tej serii radioodtwarzaczy. Sprawdzanie zacznij od przycisku Source.
  • #5 16691023
    asziatko
    Poziom 21  
    emik powiem że coś w tym może być, radio przestało działać jak właśnie kliknąłem przycisk 5 lub 6 żeby zmienić stacje, pikło tak jak by miało się zapisać częstotliwość w pamięci i już dalej nie było reakcji.

Osobiście stawiam z obserwacji że będzie to mikroprzełącznik w przycisku numer 6.

Możesz napisać jak to sprawdzić mikroprzełącznik czy jest zwarty czy też nie?. Wyjąć całkiem płytę radia, odgiać te metalowe uchwyty?.

Jakie są szanse na wymianę mikroprzełącznika w tym radiu?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #6 16691349
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    asziatko napisał:
    Możesz napisać jak to sprawdzić mikroprzełącznik czy jest zwarty czy też nie?. Wyjąć całkiem płytę radia, odgiać te metalowe uchwyty?.

Najprościej miernikiem uniwersalnym ustawionym na spawdzanie diod lub rezystancji rezystorów. Rozbieramy panel i przy mikroprzycisku sprawdzamy czy przewodzi w obie strony (zwarcie) mimo braku wciśnięcia.
  • #7 16691433
    asziatko
    Poziom 21  
    @LENIWIEC_PL mam miernik, ustawiam go na 200 Ω tylko gdzie dotknąć mikroprzełącznika żeby sprawdzić czy

Cytat:
    przewodzi w obie strony (zwarcie) mimo braku wciśnięcia

?. Mikroprzełącznik nie ma nigdzie nóżek.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #8 16691477
    miecho18
    Spec od komputerów
    asziatko napisał:
    Mikroprzełącznik nie ma nigdzie nóżek.

Ma. Wrzuć zdjęcie dobrej jakości to podpowiemy gdzie przyłożyć sondy.
  • #9 16691502
    asziatko
    Poziom 21  
    @miecho18 czyli muszę wyjąć płytkę z radia - odgiąć metalowe "uszy" co trzymają płytkę i wówczas będzie można coś "zbadać"?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #10 16691511
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nic nie odginasz! Metalowe zaczepy trzymają wyświetlacz. Zdejmujesz gałkę z impulsatora (to "pokrętło" od regulacj głośności) i płytka powinna wyjść.
  • #11 16691529
    asziatko
    Poziom 21  
    Próbuje ściągnąć gałkę ale nie poddaje się, a nie chcę czegoś robić na siłę żeby nie uszkodzić, a przyznam że myślałem że trzeba zaczepy odginać żeby wyjąć płytkę.

Jest może jakiś sposób na zdjęcie/ściągniecie gałki?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #12 16691548
    miecho18
    Spec od komputerów
    Niestety, czasem trzeba użyć siły.
  • Pomocny post
    #13 16691579
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    asziatko napisał:
    Próbuje ściągnąć gałkę ale nie poddaje się, a nie chcę czegoś robić na siłę żeby nie uszkodzić, a przyznam że myślałem że trzeba zaczepy odginać żeby wyjąć płytkę.

Co do gałki to masz tam zamontowany zapewne bardzo podobny potencjometr jak ten na zdjęciu poniżej z dokładnie tak samo mocowaną gałką(tylko kształt gałki inny). Gałki te są wsadzane "na chama" więc schodzić muszą też w ten sposób.
    asziatko napisał:
    Mikroprzełącznik nie ma nigdzie nóżek.

A założymy się, że ma? Na zdjęciu niżej widzisz dwa rodzaje mikroprzełączników. W twoim radiu jest zamontowany jeden z nich lub ewentualnie jakiś podobny bo są o różnych kształtach i wymiarach. Tak jak widzisz na zdjęciu posiada on 4 nóżki. Jeśli dobrze pamiętam to po naciśnięciu go wszystkie nóżki są zwarte ze sobą a po puszczeniu rozwarte ale pewny nie jestem bo już dawno żadnego nie miałem(koledzy ci podpowiedzą).
    SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacjaSONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja
  • #14 16691597
    asziatko
    Poziom 21  
    miecho18 napisał:
    czasem trzeba użyć siły

I takowej właśnie użyłem i zdjąłem gałkę i mam wszystko na wierzchu. Wygląda to tak jak na zdjęciach poniżej

SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja
    Kliknij By Powiększyć

Możesz @miecho18 wskazać gdzie przyłożyć żeby sprawdzić czy przewodzi w obie strony (zwarcie) mimo braku wciśnięcia?.

I na mierniku mieć ustawione 200 Ω czy inną wartość?.

W razie czego zrobiłem jeszcze tej strony płytki zdjęcia

SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja SONY CDX-GT35U - brak reakcji przycisków, działa tylko animacja
    Kliknij By Powiększyć

---
    Pozdrawiam,
    Artur

Dodano po 2 [minuty]:

LENIWIEC_PL napisał:
    A założymy się, że ma? Na zdjęciu niżej widzisz dwa rodzaje mikroprzełączników.

Faktycznie są widoczne nóżki. Tylko przyznam że po wyjęciu płytki radia nie widzę owych nóżek na płytce, i nie bardzo wiem w które miejsc przyłożyć żeby sprawdzić czy jest zawarcie.

LENIWIEC_PL napisał:
    Gałki te są wsadzane "na chama" więc schodzić muszą też w ten sposób

Też tak zrobiłem i poskutkowało :). Cały panel mam rozebrany na czynniki pierwsze (nie licząc tego co jest na płytce).

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #15 16691637
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    asziatko napisał:
    Faktycznie są widoczne nóżki. Tylko przyznam że po wyjęciu płytki radia nie widzę owych nóżek na płytce, i nie bardzo wiem w które miejsc przyłożyć żeby sprawdzić czy jest zawarcie.

Na zdjęciach danych przez ciebie te mikroprzelączniki są widoczne na dole płytki, takie białe kwadratowe pod wyświetlaczem. Z boku każdego przełącznika widać po 3 słabo widoczne wystające kropki cyny(w tej cynie jest nóżka), także każdy z przełączników ma 6 nóżek. Po wciśnięciu takiego któreś z tych pinów są mostkowane(zwarcie) lecz tego które to ci nie powiem bo takiego mikroprzełącznika dawno nie miałem. Podejrzewam jednak, że po wciśnięciu wszystkie na raz są mostkowane(zwarcie).

Dodano po 2 [minuty]:

Jak się dobrze przyjrzę to widzę, że te przełączniki mają wbudowane diody led. W takim bądź razie 4 dolne są mostkowane(po naciśnięciu zwarcie) a dwa górne to zasilenie diody led.
  • #16 16691645
    asziatko
    Poziom 21  
    @LENIWIEC_PL teraz patrząc na to co napisałeś

LENIWIEC_PL napisał:
    Z boku każdego przełącznika widać po 3 słabo widoczne wystające kropki cyny(w tej cynie jest nóżka), także każdy z przełączników ma 6 nóżek

widzę że są nóżki faktycznie, aż 6 na każdy mikroprzełącznik.

A jak sprawdzić czy mimo nie wciśnięcia jest zwarcie?. Kable do których nóżek dołożyć żeby sprawdzić?.

---
    Pozdrawiam,
    Artu

Dodano po 3 [minuty]:

Czyli by trzeba było tak przyłożyć kable od miernika jak na zdjęciu

Kliknij By Powiększyć

?. W inny sposób?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #17 16691721
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Tak jak narysowałeś. Najpierw środkowe potem dolne.
    Najpierw sprawdź jakiś skrajny(który uwazasz, że jest na pewno sprawny). Przyłóż kabelki miernika do środkowych nóżek i sprawdź wskazania miernika powinno być nieskończoność lub blisko końca zakresu(w przypadku 200om np 188om), potem to samo z dolnymi nóżkami. Mikroprzełącznik który będzie miał zwarcie bez naciskania będzie do wymiany.
  • #18 16691763
    asziatko
    Poziom 21  
    Będę sprawdzał jak napisałeś tylko wiesz co robiłem tak wczesnej miernik pokazywał mi zero, a jak dotknąłem po przekątnej to zaświeciła się dioda.

Sprawdzać mam nóżki jedna i przeciwną czy po skosie?.

----
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #19 16692024
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    A ja będę obstawiał mikrusy po lewej stronie panela, z czterema wyprowadzeniami, a nie te zintegrowane z diodą LED. Właśnie one są awaryjne.
  • #20 16692149
    asziatko
    Poziom 21  
    O mierzyłem wszystkie mikroprzełączniki na płytce radia i tak: 1, 2, 3, 4 i 6 są dobre, a na 5 mikroprzełączniku na mierniku pokazuje wartość 02.1 po ustawieniu na 200 Ω, tak jak na zdjęciu

Kliknij By Powiększyć

Jest to wartość którą zmierzyłem bez naciskania mikroprzełącznika. Czyli jest zwarcie?.

Jaki sposób na to jest Koledzy, co z tym można zrobić i jak naprawić (jak w ogóle jest to do naprawienia)?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #21 16692544
    miecho18
    Spec od komputerów
    asziatko napisał:
    Czyli jest zwarcie?.

A po wciśnięciu ile pokazuje?
    asziatko napisał:

Jaki sposób na to jest Koledzy, co z tym można zrobić i jak naprawić (jak w ogóle jest to do naprawienia)?.

Oddać na wymianę microswitch'a komuś, kto potrafi lutować elementy SMD, ewentualnie rozwalić ten mikroprzełącznik i używać radia bez tego klawisza.
  • #22 16692632
    asziatko
    Poziom 21  
    miecho18 napisał:
    A po wciśnięciu ile pokazuje?

Zmierzyłem teraz i pokazuje po wciśnięciu 00.6. Zmienia to coś na plus że jest dobra sytuacja?.

Praktycznie każdy od 1 - 6 przycisków pokazuje 00.6 - 00.7.

Co więcej, teraz jak sprawdziłem to 5 przycisk pokazuje nie jak przedtem 02.1 a 03.3, skąd ta różnica jak płytka leży i nie jest nawet złożona?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #23 16692681
    miecho18
    Spec od komputerów
    asziatko napisał:
    skąd ta różnica jak płytka leży i nie jest nawet złożona?

Tym sobie głowy nie zawracaj. Jak wyżej pisałem - mikroprzełącznik do wymiany.
  • #24 16692722
    asziatko
    Poziom 21  
    Dobrze że udało się zdiagnozować usterkę/problem nie działającego radia, nie dobrze że teraz trzeba znaleźć kogoś na miejscu kto umie i ma pojęcie o wymianie mikroprzełącznika.

Jeszcze jedna kwestia, droga jest taka naprawa/wymiana?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • Pomocny post
    #25 16693763
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Podejdź do serwisu GSM w swoim mieście i tam Tobie to zrobią za parę groszy.

PS
    Tak przy okazji zapytam...
    Czy w tym radiu da się zmienić kolor podświetlenia przycisków i LCD?
  • #26 16693777
    asziatko
    Poziom 21  
    piterek-23 napisał:
    Podejdź do serwisu GSM w swoim mieście

Tak mówisz?. Nie skojarzyłem że mogą to robić w serwisie GSM, podejdę zapytam. Dzwoniłem dzisiaj do serwisów laptopów ale żaden z 3 co dzwoniłem nie robi takiej usługi.

piterek-23 napisał:
    Czy w tym radiu da się zmienić kolor podświetlenia przycisków i LCD

Mam radio od 6 lat i w tym modelu nie ma zmiany kolorów podświetlenia zarówno przycisków jak i LCD - przynajmniej fabrycznie nie ma takiej opcji. Przyciski świecą na czerwono, a LCD na niebiesko.

--
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #27 16694271
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    asziatko napisał:
    w tym modelu nie ma zmiany kolorów podświetlenia zarówno przycisków jak i LCD - przynajmniej fabrycznie nie ma takiej opcji. Przyciski świecą na czerwono, a LCD na niebiesko.

Oczywiście wiem o tym, ale mi chodziło o wymianę LEDów ;)
    Oglądając Twoje zdjęcia dochodzę do wniosku, że to się raczej nie uda ponieważ LED jest zespolony ze switchem.
  • #28 16694373
    asziatko
    Poziom 21  
    @piterek-23 ups źle zrozumiałem Twoje pytanie.

Zgadza się, LED od przycisku jest razem z mikroprzełącznikiem i tak są wszystkie przyciski podświetlane na czerwono.

Jutro zapytam w serwisie GSM czy by mi prze lutowali mikroprzełącznik.Taki mikroprzełącznik nabyć we własnym zakresie czy serwis będzie mieć?.

--
    Pozdrawiam,
    Artur

Dodano po 12 [godziny] 46 [minuty]:

Jest szansa że będzie prze lutowany mikroprzełącznik, ale muszę mieć na wymianę taki mikroprzełącznik. I tu mam pytanko do Was, jaki to jest dokładnie mikroprzełącznik żeby był taki sam lub podobny także z diodą jak jest teraz

Kliknij By Powiększyć

?. Ten mikroprzełącznik ma model/typ?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur
  • #29 16695138
    miecho18
    Spec od komputerów
    Oryginał do dostania raczej tylko w Chinach. Kup uszkodzone radio albo uszkodzony panel.
  • #30 16695146
    asziatko
    Poziom 21  
    A zamiennik nawet bez LED jest szansa dostania w kraju na miejscu?.

---
    Pozdrawiam,
    Artur

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem SONY CDX-GT35U, które przestało reagować na przyciski, a jedynie wyświetla animację. Po próbie resetu i wymiany bezpiecznika, radio nadal nie działało. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone mikroprzełączniki w panelu, szczególnie przycisk Source lub przycisk 5. Wskazówki dotyczące diagnozy obejmują użycie miernika do sprawdzenia przewodności mikroprzełączników. Po zdiagnozowaniu zwarcia na przycisku 5, użytkownik rozważa wymianę mikroprzełącznika lub całego panelu. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują użycie benzyny estrakcyjnej do czyszczenia przycisków. Użytkownik planuje skontaktować się z serwisem w celu wymiany uszkodzonego mikroprzełącznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA