logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CDX-GT410U - radio nie reaguje na przyciski, działa tylko mechanizm płyt

gwiNtuS 10 Sty 2013 20:47 9312 10
REKLAMA
  • #1 11770778
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z radiem SONY CDX-GT410U. Otóż kupiłem radio, podpiąłem zasilanie itd. ale radio nie reaguje na żaden guzik czyli jednym słowem się nie włącza lecz działa pobieranie płyt oraz ich wysuwanie. Jeśli miał ktoś podobny problem to prosiłbym o rozwiązanie problemu bo nie wiem czy radio ma wadę czy problem tkwi w źle podpiętych kablach lub elektryce samochodu.
  • REKLAMA
  • #2 11772089
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    gwiNtuS napisał:
    podpiąłem zasilanie itd. ale radio nie reaguje na żaden guzik czyli jednym słowem się nie włącza lecz działa pobieranie płyt oraz ich wysuwanie
    Wygląda na brak zasilania po zapłonie - obadać kabel µ/m-amperomierzem. Jak złapiesz trop, to dalej sam dojdziesz.
  • #3 11772115
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Oczywiście trudno wróżyć ;) , ale typuję zwarty któryś z mikroswitchów w panelu. [czyli uszkodzenie radia] :idea:
  • REKLAMA
  • #4 11774146
    multihunter
    Poziom 26  
    Mówi się, że "prąd dochodzi" po prostu złe powiedzenie wprowadza w błąd i najpierw powinno się zmierzyć ten prąd.
  • REKLAMA
  • #5 11779460
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wszystko i okazało się że winą był przepalony bezpiecznik. Teraz radio gra lecz pojawił się kolejny problem. Cały czas włącza sie funkcja ATT czyli wyciszenia. Zdarza się że nawet przez dłuższy czas ta funkcja włącza sie na sekundę i wyłącza i znowu włącza i tak w kółko... Zna ktoś może rozwiązanie na ten problem lub miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #6 11780878
    multihunter
    Poziom 26  
    Podejrzewałem, że to wygnita ścieżka "prądowa" to się zdarza, ale jak już jesteśmy na etapie bezpiecznika,
    to czy nie uważasz, że jego przepalenie musiało coś spowodować i trzeba by tego poszukać ?
    Migający ATT to typowy objaw kolizji sygnałów na kostce ISO radia, np. sygnał prędkości pojazdu opel astra.
  • #7 11782377
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    wyczytalem gdzieś ze może pomoc wypiecie niebieskiego kabelka który jest chyba od siłownika anteny lecz to również nie pomogło...szukam dalej przyczyny...
  • #8 11791135
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    Zauważyłem również że to ATT włącza się gdy np. wyłączam nawiew w aucie.. może to być jakieś przebicie na kablach?
  • #9 11796841
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    Migający ATT to typowy objaw kolizji sygnałów na kostce ISO radia, np. sygnał prędkości pojazdu opel astra.[/quote]

Czyli wina może być też w kostce iso więc musze sprawdzić ja całą czy jakieś poszczególne kable? Posiadam również opla więc może mam ten sam objaw co w astrze.
  • #10 11805579
    multihunter
    Poziom 26  
    Staram się, co byś doszedł do tego sam w efekcie robi się z tego dramat. Nie ma w tym nic odkrywczego, rutyna.
    W oplach z TID/MID sygnał prędkości wchodzi też na 2 pin ISO-A tzn. tam, gdzie może wchodzić ATT w innych radiach.

SONY CDX-GT410U - radio nie reaguje na przyciski, działa tylko mechanizm płyt

Instrukcja mówi, ze ory adapter ISO jest wolny od tego kabla. Jak jest nieoryginalny, to może być taki sam objaw.
    gwiNtuS napisał:
    Zauważyłem również że to ATT włącza się gdy np. wyłączam nawiew w aucie.. może to być jakieś przebicie na kablach?
    Raczej na pewno to nie przebicie, a brak zaangażowania - Tel Mute (ATT) opiera się o minus zasilania, sprawdź.
  • #11 11806046
    gwiNtuS
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Musiałem zamienić kabel żółty z czerwonym na kostce żeby radio zapamiętywało ustawienia a do tego wypiąć kabel brązowy (opisany był Mute) który był podpięty bodajże do zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem SONY CDX-GT410U, które nie reagowało na przyciski, ale działało pobieranie i wysuwanie płyt. Po sprawdzeniu okazało się, że przyczyną był przepalony bezpiecznik. Po jego wymianie radio zaczęło działać, jednak pojawił się nowy problem z funkcją ATT (wyciszenia), która włączała się samoczynnie. Użytkownicy zasugerowali, że może to być spowodowane zwarciem w mikroswitchach, kolizją sygnałów na kostce ISO radia, lub problemem z podłączeniem kabli. Ostatecznie rozwiązanie polegało na zamianie miejscami kabli żółtego i czerwonego oraz wypięciu brązowego kabla oznaczonego jako Mute.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA