logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch V468, bęben i wał silnika przestały się ruszać

Edyta1000 10 Wrz 2017 00:57 966 7
REKLAMA
  • #1 16690870
    Edyta1000
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam bardzo starą pralkę Bosch V468. Uruchomiłam ją dziś po dłuższym postoju. Chwilę podziałała na wszystkich programach normalnie, potem bęben stanął. To znaczy programator chodził, pralka nabierała wodę i odpompowywała, silnik się grzał, ale bęben nie ruszał się. Zdjęłam pasek napędowy, bęben mogę przekręcać ręką. Nie mogę jednak ruszyć wałem silnika. Silnik już wyjęłam i zawiozę go chyba do elektryka. Ale co mogło się stać z silnikiem? Nic nie zaiskrzyło, nie śmierdzi, nic się nie wydarzyło. Czy to normalne, że wału silnika nie można przekręcić ręką?
  • REKLAMA
  • #2 16690891
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    Edyta1000 napisał:
    Ale co moglo sie stac z silnikiem? Nic nie zaiskrzylo, nie smierdzi, nic sie nie wydarzylo. Czy to normalne ze walu silnika nie mozna przekrecic reka?

Nie, nie jest to normalne, mogły się np. zatrzeć łożyska silnika.
  • REKLAMA
  • #3 16690901
    Edyta1000
    Poziom 9  
    Zaskoczyła mnie ta gwałtowność (działało - nie działa) i kompletny brak "efektów specjalnych". Więc jeśli jest to tylko wina silnika, to sprawa jest bardzo prosta. Elektronika pewnie oznaczałaby złomowanie pralki.
  • REKLAMA
  • #4 16690912
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Może coś materiałowego wkręciło się w silnik?
  • #5 16690943
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1362
    Edyta1000 napisał:
    Zaskoczyla mnie ta gwaltownosc (dzialalo - nie dziala) i kompletny brak 'efektow specjalnych'.

Może nikt nie zwrócił uwagi, ale zacierane łożysko jednak wydaje specyficzny dźwięk tarcia.
  • REKLAMA
  • #6 16690957
    Edyta1000
    Poziom 9  
    Ture11 napisał:
    Może coś materiałowego wkręciło się z silnik?

Silnik jest z zewnątrz absolutnie czysty. Tylko wał nie obraca się. Nic nie mogło się wkręcić bo pralka była testowana w pustym pomieszczeniu i cały czas pilnie jej się przyglądałam :).

Jutro podjadę do zakładu gdzie naprawiają silniki. Chyba że źle kombinuję? Pralka bardzo by mi się dziś przydała...
  • #7 16691096
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1362
    Jak nie masz ściągacza do łożysk to tylko pozostało twoje rozwiązanie wizyta
    w zakładzie gdzie naprawiają silniki.
  • #8 16691155
    Edyta1000
    Poziom 9  
    Dziękuje. Napisze po diagnozie problemu w zakładzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch V468, która po dłuższym postoju przestała obracać bęben, mimo że programator działał, a pralka nabierała i odpompowywała wodę. Po zdjęciu paska napędowego bęben można było obracać ręcznie, ale wał silnika był zablokowany. Użytkownik planował zanieść silnik do naprawy, zastanawiając się nad przyczyną usterki. Odpowiedzi sugerowały możliwość zatarcia łożysk silnika lub wkręcenia się materiału w silnik, jednak użytkownik zapewniał, że silnik był czysty i nie było żadnych objawów uszkodzenia. Wskazano na konieczność wizyty w zakładzie naprawczym, jeśli nie ma możliwości użycia ściągacza do łożysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA