logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESF65040X - wyciek nabłyszczacza

Ferdek72 10 Wrz 2017 22:17 13881 5
REKLAMA
  • #1 16692604
    Ferdek72
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Od kilku dni szybko ubywa nabłyszczacz. Jak się bliżej przyjrzałem, to się okazało że wycieka wewnątrz zmywarki po drzwiczkach pod dozownikiem. Ktoś ma jakiś pomysł, która uszczelka, oring do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 16692709
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 245
    Do wymiany cały dozownik detergentów lub sama klapka nabłyszczacza, znajdziesz to na allegro.
  • REKLAMA
  • #3 16692887
    Ferdek72
    Poziom 2  
    Klapkę sprawdziłem posypując talkiem wkoło uszczelki i nie widać wycieków, ale widzę że płyn wydostaje się bezpośrednio z otworu dozownika i nie wiem czy zacieka pod i spływa po drzwiczkach czy dodatkowo cieknie pod spodem, pomiędzy dozownikiem i drzwiczkami.
  • REKLAMA
  • #4 17012916
    dkehle
    Poziom 1  
    Do Ferdek72 - jak udało Ci się rozwiązać problem ? - mam taką samą usterkę z wyciekającym nabłyszczaczem jak Ty, tylko że w AEGf 99705vi1p
  • REKLAMA
  • #5 17013023
    Ferdek72
    Poziom 2  
    No niestety, ale musiałem wymienić dozownik.
    Znajomy serwisant badał go i nie potrafił postawić diagnozy co jest przyczyną.
    Ale udało mi się kupić używkę.
  • #6 18268551
    sebastian_1980
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Miałem ten sam problem, ale poradziłem sobie z nim we własnym zakresie. Okazuje się, że wyciekanie nabłyszczacza spowodowane jest rozszczelnieniem uszczelki klapki dozownika nabłyszczacza. To tak jak ze słomką, jak ją zanurzysz i zatkasz szczelnie górny otwór palcem, to ciecz będzie się w niej utrzymywać i nie wycieka, a jak tylko rozszczelnisz palec, to płyn wycieka.

Podobnie jest z nabłyszczaczem i uszczelką klapki. Uszkodzenia nie widać, ale szczelności brak i dlatego płyn wycieka. Można wymienić uszczelkę klapki nabłyszczacza i wszystko powinno wrócić do normy. Ja sobie poradziłem w taki sposób, że dociąłem uszczelkę ze starej cienkiej płaskiej gumy, podłożyłem ją między dozownik, a klapkę nabłyszczacza i to wystarczyło żeby uszczelnić układ. Problem póki co skutecznie rozwiązany.
REKLAMA