logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka Briggs & Stratton traci moc w gęstej trawie, czarna świeca, ciśnienie OK

kozur 11 Wrz 2017 00:56 9816 4
REKLAMA
  • #1 16692762
    kozur
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Kosiarka traci moc w gęściejszej trawie, mimo, że ciśnienie sprężania na zimnym silniku ok. 8 atm. Nie dymi, ale świeca czarna zabrudzona sadzą. Ostatnio czyściłem komorę spalania bo było dużo nagaru i ciężko paliła. Cylinder gładki, żadnych najdrobniejszych rys. Jaka może być przyczyna takiego zachowania kosiarki, czy może być nieodpowiednie wyprzedzenie zapłonu bo nie wiem jak sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 16692772
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1365
    A pod obciążeniem dymi ?
    Możliwe że do wymiany pierścienie tłokowe i regulacja gaźnika. Powinno to przywrócić sprawność silnika.
    Warto też sprawdzić przerwę między elektrodami.
    Ciemny, suchy nalot na świecy (izolator, elektrody) jest najczęściej spowodowany źle dobraną, zbyt „zimną” świecą zapłonową, nagar olejowy, tłusty osad świadczy o zużytym silniku.
    Sprawdź ciśnienie sprężania na ciepłym silniku.
    Nóż dobrze naostrzony.
  • REKLAMA
  • #3 16692949
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    Wrzuć zdjęcia tej kosiarki.Silnik Briggs?Może membrany gaźnika mają dość.Ostatnio miałem identyczne objawy w swoim silniku Briggs & Stratton.
  • REKLAMA
  • #4 16693070
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    kozur napisał:
    Jaka może być przyczyna takiego zachowania kosiarki, czy może być nieodpowiednie wyprzedzenie zapłonu bo nie wiem jak sprawdzić.

Wyprzedzenie zapłonu w kosiarkach przeważnie reguluje się odległością modułu/cewki zapłonowej od koła magnesowego. W tej chwili nie pamiętam jakie to są wartości (w dużej mierze zależy to od typu silnika), ale te dane można znaleźć w internecie.
  • #5 16709388
    kozur
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Co się okazało, sprężyna od gazu się wydłużyła, trochę podgiąłem i kosiarka "śmiga".
    Jest tylko problem z tym że ciężko pali, świeca przy zapalaniu zalewana, po pracy dalej czarna i mokra, ustawiłem odległość elektrody 0,7. Przerwa na module 0,25 od koła magnesowego. Membrana gaźnika niedawno wymieniana i jest dobra, więcej to nie wiem co w tym gaźniku można regulować. Myślałem także o pierścieniach ale jak ciśnienie na zimnym 8 at. i nie dymi na niebiesko, to powinny być jeszcze dobre. Na gorącym nie mierzyłem bo nie ma mi kto pociągnąć. Zdjęcia kosiarki nie potrafię przesłać.
REKLAMA