logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSUS Offline Update - warto używać tego narzędzia do aktualizacji ?

MES Mariusz 11 Wrz 2017 16:25 3993 3
REKLAMA
  • #1 16693488
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Chciałbym poznać Waszą opinię (konkretnie Waszą).

Warto stosować narzędzie WSUS Offline Update?

Teoretycznie bardzo przyspieszy instalację aktualizacji, i oszczędzi łącze. Pytań natomiast rodzi się wiele:

1. Czy istnieje ryzyko, że któraś z aktualizacji nie powiedzie się, i narzędzie WSUS Offline Update uszkodzi / zdestabilizuje wbudowany system automatycznych aktualizacji?

2. Czy nie ma ryzyka, że mimo obecności danej aktualizacji w systemie WSUS Offline Update będzie próbował instalować ją ponownie / odinstaluje / uszkodzi ją?

3. Co jakiś czas pobiera się większa aktualizacja (wydanie / kompilacja?) - jak zachowuje się wtedy WSUS Offline Update (zawłaszcza niezaktualizowany, uruchomiony na komputerze z najnowszą kompilacją / dużą aktualizacją) ?

4. Generalnie zastanawiam się czy używać na swoich komputerach WSUS Offline Update / ryzykować (czy też może ryzyka nie ma) ?

5. Aktualizacje potrafią zapchać całe dostępne łącze. Z tego, co widzę, domyślnie ustawiona polityka aktualizacji pozwala użytkownikom, zarówno z naszej sieci, jak i z Internetu (wychodzi z tego, że możemy zapychać swoje łącze - upload - bo inni użytkownicy pobierają aktualizacje z naszego komputera. Z tego, co wiedzę można to zmienić:

Wydaje mi się, że najlepsze, co mogę zrobić (dla zminimalizowania wykorzystania łącza) to to wyłączyć:

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Dziękuję i pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 16694835
    wniedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Używałem tego na krytycznych systemach produkcyjnych bez żadnych problemów.
    Generalnie ten soft nie używa jakiejś własnej technologii wgrywania aktualizacji. Pobiera listę aktualizacji z Microsoftu, pobiera je wszystkie np. na płytkę a potem instaluje po kolei. Żadnej filozofii. Nie widzę większego ryzyka, niż przy normalnym patchowaniu systemu.
    Oczywiście zanim zainstalują się aktualizacje sprawdzane są zależności między nimi, bieżący stan zaktualizowania systemu, itp. Dzieje się to na podstawie bazy danych z MS, Offline Tool nie posiada własnej logiki.
    Nie ma zagrożenia, że zainstaluje się starsza wersję aktualizacji, niż jest już zainstalowana. Tak samo jak nie zrobisz tego ręcznie, bez offline tool.

Krótko mówiąc- używaj śmiało.

Jeśli masz do zrobienia większą ilość komputerów, to oczywiście najlepiej postawić serwer Wsus
  • REKLAMA
  • #3 16694903
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Wychodziłoby więc na to, że w systemie raczej nic nie namieszam. Jeśli nie ma tu osób z kiepskimi doświadczeniami, to może faktycznie zacznę używać na stawianych / utrzymywanych przez siebie maszynach. Jeśli nie niesie to ze sobą dodatkowego ryzyka, to czemu nie.

Najbardziej zastanawia mnie jak to narzędzie zachowuje się przy aktualizacjach dużych, typu Anniversary, For creators (bo domyślnie, po pobraniu takiej aktualizacji, system chyba instaluje się od nowa, przy zachowaniu bieżących ustawień (przynajmniej takie wrażenie sprawia).
  • #4 16694943
    wniedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    MES Mariusz napisał:
    jak to narzędzie zachowuje się przy aktualizacjach dużych, typu Anniversary, For creators

Nie przerabiałem tego, ale tak jak napisałem, to narzędzie jest dość "głupie" i działa na zasadzie skryptu ściągnij-zainstaluj, tak jakbyś robił to ręcznie. Można więc przypuszczać, że takie duże aktualizacje też pójdą, jak gdyby nigdy nic.
REKLAMA