Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi A4 B5 Avant Lift 2000r - Nie otwierania się klapy z przycisku i pilota.

AVRMANIA 11 Wrz 2017 20:29 264 3
  • #1 11 Wrz 2017 20:29
    AVRMANIA
    Poziom 3  

    Witam. Dziś postanowiłem zająć się niesprawnym otwieraniem bagażnika.

    Nie działa z przycisku ani z pilota, natomiast próba otwarcia z przycisku klapy powoduje jedynie prawidłową reakcję przekaźnika (klikanie) a z pilota całkowicie cisza. (Zamykanie i otwieranie pojazdu z pilota działa).
    Z góry napisze co wiem, żeby nie potrzebnie nie dyskutować :)
    Sprawdziłem z zewnętrznego akumulatora pracę serwomechanizmu - Działa jak szalony bez problemów.
    Sprawdziłem masę na kostce - jest. (0.2 Ω w stosunku do masy lampy ) naturalna rzecz, przewody.
    Sprawdziłem plus na kostce - 0.2 do 0.5V przy próbie odpalanie serwa. (Błąd pomiarowy miernika / zmienny potencjał masy?)
    Sprawdziłem wyjście z modułu komfortu (pompki) czy tam się pojawia zasilanie na serwo (żółty przewód) - niestety nie.
    Jakieś sugestie?
    Ja podejrzewam tutaj przekaźnik - wypalone styki. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji, który przekaźnik odpowiada za ten obwód.
    Próbowałem na słuch, ale jest ich kilka obok siebie i nie jestem w stanie zorientować się który to jest.

    Co do otwierania z pilota - Nie słuchać, żeby przekaźnik dostawał impuls, natomiast VAG-COM pokazuje zmienne dane po wciśnięciu przycisku na pilocie - sygnał z pilota jest odbierany.

    I teraz zgłupiałem. Czy jedno z drugim jest powiązane?
    Może ktoś miał i przerabiał takie combo usterek?
    Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam. Mariusz.

  • #2 19 Wrz 2017 23:30
    AVRMANIA
    Poziom 3  

    Witajcie, nikt nie jest w stanie nic podpowiedzieć? Dobrze by było, bo robi się coraz chłodniej a zimą nie ma jak robić pod domem...
    A może ktoś tu jest z okolic, Gdynia - Wejherowo i wie kto za dobre pieniądze mógłby pomoc? :) chociaż wolałbym sam, zajmuje się elektroniką już na co dzień i dziwnie byłoby mi płacić za taką usługę hehe.
    Pozdrawiam.

  • #3 20 Wrz 2017 10:15
    kanar2306
    Poziom 15  

    Skoro wiesz że to żółty przewód to miernikiem sprawdź z którego przekaźnika wychodzi. A tak w ogóle to sprawdź czy na przekaźnik dochodzi napięcie.

  • #4 21 Wrz 2017 20:27
    AVRMANIA
    Poziom 3  

    Dobra jutro może jakoś to zorganizuje i dam znać co wyszło.
    Prawdę mówić dałeś mi teraz do myślenia z napięciem wchodzącym na przekaźnik bo z pilota też nie działa a nie jest powiedziane, że jest to załączane również przez ten sam przekaźnik :) być możne część układu nie ma zasilania zwyczajnie.
    Dzięki!
    Do jutra myślę :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME