Mircio82 napisał: Mario sprawdziłem dzisiaj tranzystor i mostek są sprawne ale nie wiem jak sprawdzić ten trzeci element. W internecie mało informacji jak to zrobić. Może to pomoże ale nie napisałem że bezpiecznik pali bez załączonej baterii.
Mario 814 napisał: Co do 3 elementu należy znaleźć do niego Datasheet i zidentyfikować na których nóżkach jest dren i źródło tranzystora kluczującego przetwornicą i zmierzyć jak wyżej.
Można to zrobić bez kombinacji i najprostszą metodą- logiki. Kolego
Mircio82, po pierwsze jest taka metoda na diagnostykę zwarciową w tego typu urządzeniach. Bierzesz zamiast bezpiecznika dajesz żarówkę na 230V o mocy ok.40-60W, włączasz urządzenie do prądu i widzisz , jak żarówka świeci pełnym światłem to jest zwarcie w urządzeniu - PROSTE JAK BUDOWA CEPA.
Po drugie jak masz już w/w układ żarówką zmontowany to jest jeszcze prościej gdy podejrzewasz sektor uszkodzenia. Włączasz układ nadal z żarówką zamiast bezpiecznika i co widzisz? Ano nadal świeci- wiadomo zwarcie jest nadal , Ty podejrzewasz ten "trzeci element",
odłącz zasilanie 230V i ROZŁADUJ KONDENSATORY PO STRONIE PIERWOTNEJ - to nie jest zabawa, bo to są napięcia niebezpieczne dla życia i zdrowia!. Wymontuj ten scalak, ponownie włącz układ , jak żarówka nie świeci to znaczy, że zwarcie było w tym "trzecim elemencie" i po sprawie. Jak nadal żarówka świeci, to szukasz metodą eliminacji kolejnego elementu, na którym jest to zwarcie
za każdym razem wyłączasz napięcie 230V i rozładowujesz kondensatory- ZA KAŻDYM RAZEM.