logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odblokowanie dysku NC+ WD5000AVDS

danioszewska 13 Wrz 2017 16:43 34995 16
REKLAMA
  • #1 16697210
    danioszewska
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam !
    Posiadam dysk WD5000AVDS
    Z dekodera PVR BOX HD.
    A sprawa wygląda tak... Dekoder jest moją wlasnoscia, dostałem go od szwagra który zerwał umowę i zapłacił za niego karę.
    Nie tak dawno się wyprowadził a dekoder został, więc postanowilem wyjąć dysk i podłączyć pod komputer... I tu zaczynają się schody bo dysk ma ATA Hasło którego nie znam.... a trzeba je wpisać już przed bootowaniem systemy. Próbowałem uruchomić dysk w dekoderze by sie odblokował potem bez odłączania zasilania podłączyłem go do komputera i działał.
    Sformatowałem go nawet :) jednak po odłączeniu zasilania i podłączeniu bezpośrednio do kompa hasło wraca. Ktoś ma jakiś pomysł jak je zdjąć ?
  • REKLAMA
  • #3 16697250
    danioszewska
    Poziom 10  
    Nie mogę sprawdzić bo mam tylko wejścia Sata na płycie głównej. Posiadam przejściówkę do dysku, ale niestety nie mogę jej użyć.
  • #4 16697253
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Nie trzeba przejściówki. Potrzebny jest komputer (najlepiej stacjonarny) z możliwością przełączenia w BIOS trybu pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE/Compatibility. Sprawdzone przeze mnie na płycie Asus'a P5Q.
  • #5 16697268
    danioszewska
    Poziom 10  
    Ja mam komputer biurowy jakiegoś Simensa Fujitsu i nie posiadam chyba opcji w biosie mam tylko coś takiego :
    Załączniki:
    • Odblokowanie dysku NC+ WD5000AVDS IMG_20170913_171226.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16697271
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    No jak nie ma? A "SATA0 Compatible Mode" to co?
  • #7 16697274
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Jak się nie mylę to opcja sata compatible mode daj enabled.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #8 16697364
    danioszewska
    Poziom 10  
    Ok a macie może gotową już aplikacje Zu.exe z win 98 bym mógł nagrać i by mi od razu z bootowało

I w programie tylko komenda zu.exe -p i to wszystko ?
  • #9 16697438
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Tylko.
    Lecz może nie zadziałać. Mam taki sam dysk, mój się nie odblokował poprawnie.
    Na którymś z kolei komputerze proces przebiegł niby poprawnie, ale dysk nie jest w pełni odblokowany.
    System gubi go po pewnym czasie gdy jest używany jako zwykły dysk.
    Chodzi za to z dowolną kieszenią USB, czego wcześniej chyba nie robił.

Kiedyś gdzieś wyczytałem że te dyski z nowszych serii mają okrojony firmware i na razie nie ma pełnych sukcesów z używaniem ich jako zwykłych hdd np na system.
  • #10 16697442
    danioszewska
    Poziom 10  
    Ok
    Ale mimo wszystko spróbuję :) a mogę prosić o paczkę z programem :) ?

A co do opcji SATA0 Compatible Mode
    Jest tylko opcja Auto albo Disabled
  • REKLAMA
  • #11 17047646
    mirek_mgj
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Witam
    Można bezproblemowo odblokować dysk programem MHDD, nie trzeba znać hasła.
    Ściągnij opis i tam jest jak zdjąć blokadę
    Pozdrawiam
  • #12 19971840
    kelostay32
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Dla potomnych - obecnie najłatwiejsza metoda ściągania haseł z TEGO – podkreślam szczególnie słowo TEGO – dysku to program WD Marvel + MHDD. Trafiła mi się partia takich dysków (ok. 11 sztuk, wszystkie WD5000AVDS po NC+/N/Multimedia). Niżej instrukcja dla Win10.

Lecimy kolejno:

• Przestawiamy tryb pracy Win10 na tryb testu poleceniami:
    bcdedit.exe -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
    bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON
    i wyłączamy komputer;
    • Podpinamy dysk do komputera (nie trzeba zmieniać trybu pracy kontrolera w BIOS/UEFI) i uruchamiamy komputer;
    • Zaciągamy WD Marvel (u mnie wersja 4.3.0) – koniecznie odpakowujemy .RAR-a i odpalamy program. Jeśli rozumiemy rosyjski, to sobie idziemy dalej, ale zakładam, że większość nie rozumie rosyjskiego, dlatego klikamy "English" – trzeci przycisk od prawej strony, na dole, a nastpnie "Run"
    • Ukaże nam się GUI programu. Przestawiamy tryb pracy programu z IDE/Compatible na SATA/AHCI (chyba, że twój BIOS/UEFI pracuje w innym trybie!) – zazn. 1 na obrazku poniżej.
    • Na liście zaznaczonej numerkiem 2 na obrazku szukamy naszego dysku metodą prób i błędów – dysk identyfikumemy przyciskiem zaznaczonym numerkiem 3. Szukamy dysku, który w polu "Model" zwróci nam wartość "WDC WD5000AVDS (...)"
    • Otwieramy zakładkę oznaczoną numerkiem 4 – Other. Szukamy na liście opcji "Clear password" a następnie wybieramy "Method 1 - Old Drives". Czekamy na poprawne odblokowanie dysku.

ALTERNATYWNIE:

Z zakładki "Heads" wybieramy opcję "Edit Config Files" i czekamy na pokazanie się okienka. Kopiujemy ciąg nazwany "Master password" i używając MHDD zdejmujemy hasło z dysku. W moich dyskach (wszystkich) ten ciąg brzmiał:
    ita static init ps wd on fly te
    .

Miłego przechowywania rzeczy na waszym "nowym" dysku.

Odblokowanie dysku NC+ WD5000AVDS
    Załączniki:
    • WDMarv_demo.rar (13.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 20566511
    r6zielak
    Poziom 2  
    Bardzo mi pomógł Twój post, próbowałem różnych metod, kilkanaście godzin. Jako iż mam w miarę nową płytę nie obsługuje ona IDE (tylko AHCI) i ciężko było przebić się z czymś w DOS / WIN / LINUX. WDMARVEL jako jedyny z programów których używałem obchodzi AHCI. Mój dysk to WDC WD5000AVVS i nie pomogło kasowanie hasła to które wskazujesz (old drivers) a druga opcja ( method 2 w WD MARVEL), nie musiałem już odpalać MHDD. Zainicjowałem dysk, winda w normalnym trybie i lata.
    Dzięki!
  • #14 20571275
    kelostay32
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    @r6zielak Dobrze, że pomogło. Jakie hasło było u ciebie?
  • #15 20573631
    r6zielak
    Poziom 2  
    @kelostay32 to samo co u Ciebie
  • #16 21461664
    emilo91b
    Poziom 1  
    WD5000AVVS - pierwszy sposób działa z tą różnicą, że działałem na Windows XP SP3 PL 32-bit, dyski były w trybie IDE i zadziałała "Method 2 (Universal)" zamiast "Method 1 (Old drives)". Pozdrawiam, gdyby ktoś szukał, czy zadziała ta metoda na tym dysku z dekodera NC.
  • #17 21885642
    Andrzej_H
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dotyczy WD5000LUCT 63Y8HV0 z dekodera NC+/
    Wykorzystałem WD Marvell 4.3 i opcję "Clear password", metoda 2 (uniwersalna).
    Dysk połączony przez konwerter SATA USB. Windows 7.
    Odczytane hasło j.w. (ita staticc...) ale raczej nie jest to prawidłowe hasło !.
    WD Marvel wyłączył opcje sprawdzania hasła, hasła chyba nie skasował (nie chce mi sie już sprawdzać !, Poświęciłem na to kilka godzin !!!). Dysk po przeformatowaniu działa normalnie.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia "uparciuchom" (takim jak ja).
    Ważniejsze od odblokowania WD są nabyte b. ciekawe informacje z WDMarvella !.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania dysku WD5000AVDS z dekodera NC+/PVR BOX HD, zabezpieczonego hasłem ATA, które wraca po odłączeniu zasilania. Początkowo sugerowano uruchomienie dysku w trybie zgodności SATA/IDE w BIOS-ie oraz użycie narzędzia Zu.exe, jednak metoda nie zawsze działała, a część dysków z nowszym firmware zachowywała się niestabilnie jako zwykłe HDD. Później wskazano, że blokadę można zdjąć programem MHDD bez znajomości hasła. Najskuteczniejsze rozwiązanie opisano jako użycie WD Marvel 4.3.0, często w połączeniu z MHDD, z opcją „Clear password” lub metodą uniwersalną; w nowszych systemach Windows stosowano tryb testowy i obejście AHCI. W kolejnych wpisach potwierdzono skuteczność WD Marvel na różnych dyskach WD z dekoderów NC+/N/Multimedia, choć czasem hasło nie było faktycznie kasowane, a dysk po formatowaniu działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA