logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HT-Z310 - Komunikat PROTECT po ponownym włączeniu urządzenia

Cyczki 13 Wrz 2017 19:10 1932 4
REKLAMA
  • #1 16697541
    Cyczki
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam zestaw kina domowego Samsung HT-Z310 i mam z nim problem. Kino gdy jest "zimne" włącza się prawidłowo, gra nawet cały dzień, każda funkcja działa i nie ma z nim najmniejszego problemu, problem pojawia się gdy je wyłączę i chcę włączyć ponownie, wtedy po sekundzie na wyświetlaczu pojawia się komunikat PROTECT i kino przechodzi do trybu standby, aby je ponownie uruchomić muszę odłączyć zasilanie (wyjąć wtyczkę z gniazdka), odczekać pewien czas i z tym bywa różnie bo czasem po godzinie, a czasem dopiero na drugi dzień się normalnie uruchamia. Próbowałem resetować ustawienia poprzez przytrzymanie przycisku stop (5 sekund), lecz nie pomaga, sprawdzałem przewody i nie ma żadnych zwarć, przetarć i tym podobnych anomalii. Otwierałem obudowę i oglądnąłem elementy typu rezystory i kondensatory, żaden nie jest spuchnięty ani nadpalony. Wie ktoś co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 16697576
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Metoda termiczna lokalizacji usterek może coś podpowie.
  • REKLAMA
  • #3 16697610
    Cyczki
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Masz na myśli sprawdzanie czy elementy się grzeją? Właśnie problem w tym, że nawet gdy grało cały dzień, a momentami głośno (jak na takie kino :) ) to powietrze wydobywające się z otworu z wentylatorem było chłodne, obudowa też najwyżej letnia, nie była nawet ciepła, wydaje mi się, że laptop się grzeje mocniej przy przeglądaniu stron www. Radiator dotykałem po wyłączeniu i również nie parzył, postaram się jutro załatwić miernik i dokonam pomiarów, tylko prosiłbym o jakieś naprowadzenie które elementy sprawdzać jeśli można. Nie jestem całkiem zielony, hobbystycznie zajmuję się elektroniką więc wystarczy mi powiedzieć które elementy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16698081
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9356
    Elementy które się grzeją (a raczej ich nóżki) wlutowane są w płytę - cyna jak wiadomo (a srebrowa szczególnie) nie lubi ciągłych zmian temperatury - powstają mikropęknięcia, które na początku mogą się objawiać właśnie w taki sposób jak opisujesz : zimny sprzęt gra poprawnie, rozgrzany - czasem wariuje.
    Osobiście sugerowałbym najpierw poprawienie wszystkich lutów w okolicy elementów które są na radiatorach i/lub w czasie normalnej pracy się grzeją.
REKLAMA