logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prędkość internetu z sieci bezprzewodowej na Windows 10

likierek 14 Wrz 2017 20:58 726 9
REKLAMA
  • #1 16699732
    likierek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam trochę jak w temacie mam problem. Świeżo zakupiłem komputer z Windows 10 i łącze się z internetem przez wi-fi. Prędkość pokazywana w "centrum sieci i udostępniania" jest wysoka bo 36 Mb/s ale rzeczywiście jest znacznie gorzej. Chciałem zrobić test prędkości ale strony z takimi testami jak i wszystkie inne lądują się wieki. Filmiki na yt jakość 144p i co 5 sekund pauza. Nie wiem co robić. Zainstalowałem świeże sterowniki do karty sieciowej!

Edit. Inne urządzenia na wi fi działają z pełną prędkością.

Edit. Router TP-Link TL-WR340G 54Mbps.

Edit. Dostawca Orange i najwyższa oferta która w mojej miejscowości jest dostępna do 20 Mb/s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16699761
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Jak podłączysz kablem komputer do routera to jak jest ?
  • REKLAMA
  • #4 16700769
    likierek
    Poziom 7  
    Dzisiaj będę miał możliwość sprawdzenia po kablu ale sądząc po zasięgu jaki był (full) na wi-fi myślę że może to być związane z samym systemem operacyjnym. Kiedyś kolega miał podobny problem (wyjątek że chodziło o Windows 7) i wystarczyła oryginalna łatka od producenta i problem się rozwiązał. Tu rodzi się pytanie czy Windows 10 też wymaga takich łatek ewentualnie gdzie ich szukać i czy moje myślenie ma sens? Jeszce jedno mi teraz przychodzi na myśl że same ustawienia rutera mogą narzucać mi jakieś ograniczenia ale standardowo wpisując adres 192.168.1.1 albo ......0.1 nie mam dostępu do routera.
  • Pomocny post
    #5 16700970
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    Sprawdź bramę w ustawieniach połączenia sieciowego.
  • #6 16701138
    likierek
    Poziom 7  
    Po kablu ten sam problem. Nadaje mi samo ip z 11 podsieci konkretnie 192.168.11.109 a brama 192.168.11.254
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16701147
    sebap
    Poziom 41  
    Czyli adres routera to
    likierek napisał:
    brama 192.168.11.254
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16701185
    sebap
    Poziom 41  
    Co nie zmienia faktu, że po WiFi powinien wyciągać te 17Mb/s.
  • #10 16701426
    likierek
    Poziom 7  
    Temat do zamknięcia bo ja już sb nie poradzę z dalszą częścią. Sytuacja nie odbywała się u mnie i co się dowiedziałem juz wam przekazuje.

Internet nie jest po kablu jak Pan Bóg przykazał tylko radiowy.

Router TP linka działa tylko jako switch, jest drugi właściwy router (miltek czy coś podobnego) nie ma do niego fizycznego dostępu jak i hasła.

Prędkość na innych urządzeniach oscyluje w granicy 1 Mb/s po wi-fi po klabu jest to 0.6Mb/s (spowodowane prawdopodobnie dlugą droga kabla bo okolo 40m od anteny. Na nowym komputerze prędkość to około 0.25Mb/s ale na 90% to wina windows updatera któremu nie potrafię przerwać aktualizacji.

Sytuację w poniedziałek musi rozwiązać ekipa od dostawcy internetu żeby działał szybciej i może to rozwiąże problem bo 1Mb/s to w tych czasach jakiś śmiech na sali. Jeśli na podstawie tego co teraz napisałem wysuwa wam się jakaś ciekawostka albo pomysł chętnie poczytam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu na nowym komputerze z systemem Windows 10, łączącym się przez Wi-Fi. Mimo wysokiej prędkości wskazywanej w "centrum sieci i udostępniania" (36 Mb/s), rzeczywista prędkość jest znacznie niższa, co objawia się długim ładowaniem stron i niską jakością filmów na YouTube. Inne urządzenia w sieci działają poprawnie. Użytkownik zainstalował świeże sterowniki do karty sieciowej, ale problem nadal występuje. Po podłączeniu przez kabel sytuacja się nie poprawia, a adres IP wskazuje na problemy z konfiguracją. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień routera oraz rozważenie wymiany przestarzałego routera TP-Link TL-WR340G. Ostatecznie, użytkownik odkrywa, że internet jest radiowy, a prędkości na innych urządzeniach są również niskie, co może być spowodowane długą drogą kabla oraz aktualizacjami systemu Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA