logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-32CHE4042E - Brak obrazu

carolinakkk 15 Wrz 2017 16:48 9477 10
REKLAMA
  • #1 16701078
    carolinakkk
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam.

Uszkodził mi się telewizor u dzieci, tzn. Włącza się ale brak obrazu, czasem zaskakuje i włącza się normalnie, dziś po kilkudziesięciu próbach brak reakcji obrazu. Dioda świeci, tv reaguje na pilota. Wygląda to tak, jakby matryca przy włączeniu nie dostała sygnału, aby się uruchomić. Wgrany najnowszy firmware: http|www|sharp|eu|av|pl|product|4040-2|32-2|lc-32che4042e/h32ch4042eb13v| (nie moge wyslac linkow)

Niestety teraz przy podłączeniu pendrive nie chce aktualizować ponownie - prawdopodobnie dlatego, że ma już najnowszy.

Znalazłam coś tutaj: http|remont-aud.net|dump|lcd_pdp_tv|sharp|sharp_lc_32che4042e_shassi_main_board_tp_ms3463s_pb711/290-1-0-45450 , ale nie mam dostępu.

Panowie pomożecie? :-) Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16701200
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3920
    Witam .Proszę dokładnie sprecyzować usterkę .
    carolinakkk napisał:
    czasem zaskakuje i włącza się normalnie
    Znaczy się ma obraz i dźwięk? A na tej rosyjskiej stronie co ty chciałeś płytę główną obejrzeć ?
  • REKLAMA
  • #3 16701256
    carolinakkk
    Poziom 7  
    Włączał się, ale bez obrazu, nie wiem jak z dzwiekiem, dotycgczas kilka razy wystąpiła ta usterka - dioda działa, sygnalizuje działanie pilota, ale tv nie załącza ekranu. Wydaje mi się, że chodzi ponieważ po czasie bezczynności bez źródła sygnału po jakimś czasie dioda zmienia się na standby. Co do strony RU - są tam jakieś pliki, liczyłam na starszy firmware, może poszłaby aktualizacja automatyczna z pena. W tej chwili nie chce zaktualizować, nadpisać ten sam firmware.

Jak pisałam tv działał normalnie, czasami łapała go ta przypadłość, ale wracał po kilkunastu próbach włącz/wyłącz do normy. Dziś nie chce ruszyć z ekranem.
  • #4 16701269
    Pedros050
    Poziom 43  
    A jak z podświetlaniem matrycy Ledy świecą ?
  • REKLAMA
  • #5 16701298
    carolinakkk
    Poziom 7  
    Raczej nie, obraz czarny, nie widać żadnej reakcji ekranu przy wciśnięciu "power" na pilocie. Dioda reaguje i zmienia kolor.
  • #6 16701312
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ale ja nie mówiłem o matrycy tylko o podświetlaniu matrycy. Zdemontowałeś obudowę z tyłu?
  • #7 16701316
    carolinakkk
    Poziom 7  
    Nie zdjęłam (jestem kobietą) - tv jest na gwarancji. Orientuje się w sprawach aktualizacji firmware itd., ale technicznie to moge obiad ugotować, zrobić pranie, prasowanie itd :-) Szukam możliwego rozwiązania zanim zawioze tv do serwisu - dzieci zostaną na dłuższy czas bez niego i będzie rozpacz ;-(

Tak jak pisałam, nie widzę oznak podświetlenia matrycy, jak np, w wypadku gdy włączał się normalnie i było logo Sharp na czarnym tle (wtedy było widać podświetlenie).
  • REKLAMA
  • #8 16701320
    Pedros050
    Poziom 43  
    A to przepraszam najmocniej. To w tym przypadku proponuje serwis gwarancyjny .Pozdrawiam Panią ;)
  • #9 16701331
    carolinakkk
    Poziom 7  
    Nie ma za co. Dziękuję za próbę pomocy. Może jednak posiada ktoś jakiś "starszy" firmware (najnowszy jest wgrany), aby spróbować go wgrać i może coś ruszy? W tej chwli po włożeniu pendrive z najnowszym firmware i wyłączeniu/włączeniu zasilania, dioda sygnalizuje, że widzi usb i firmware, ale proces aktualizacji się nie rozpoczyna (brak migającej diody) - moim skromnym zdaniem nie chce zaktualizować firmware na firmware w tej samej wersji, ponieważ sumy kontrolne są takie same.

Kiedyś mu to pomogło - była ta sama sytuacja, zrobiłam aktualizacje via usb (wyłącz/włącz z zasilania) z v1.12 na v1.13 (najnowszy) i tv wstał.
  • #10 16701338
    Pedros050
    Poziom 43  
    Nic nie ruszy ponieważ nie ma podświetlania matrycy .Jeśli jest Telewizor na gwarancji nie można nic robić ponieważ koleżanka straci gwarancje na telewizor .

Zabawa z oprogramowaniem czasem pogarsza sytuację niż ja eliminuje ,Przyczyna tkwi całkiem gdzie indziej .A to że wstał po zmianie to tylko zbieg okoliczności .Bo sytuacja się powtórzyła wiec radze czym prędzej oddać go do Serwisu gwarancyjnego .
  • #11 18631249
    carljohanemanuel
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    cześć

Kilka dni temu zaktualizowałem mój telewizor Sharp (LC-32CHE4042E) z wersji 1.13 do najnowszej wersji 1.13, a obraz zmienił się o 180 stopni i kolory stały się dziwne. Mogłem zainstalować niewłaściwą wersję. Czy ktoś tutaj ma v1.03, abym mógł obniżyć wersję? Mój telewizor ma 32 cale.

Byłbym tak szczęśliwy, gdyby ktoś mógł mi w tym pomóc. /JOT

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp LC-32CHE4042E, który włącza się, ale nie wyświetla obrazu. Dioda LED świeci, a telewizor reaguje na pilota, jednak brak jest jakiejkolwiek reakcji ekranu. Użytkownik zaktualizował oprogramowanie do najnowszej wersji, ale nie może ponownie zaktualizować, ponieważ system nie akceptuje tej samej wersji firmware. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w braku podświetlenia matrycy, co uniemożliwia wyświetlanie obrazu. Zalecają oddanie telewizora do serwisu gwarancyjnego, aby uniknąć utraty gwarancji. Pojawia się również prośba o starszą wersję firmware, aby spróbować przywrócić telewizor do działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA