logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konkurs :-) - Cartridge do C64 Black Box v? - Kto rozpozna po schemacie?

MES Mariusz 16 Wrz 2017 00:07 2754 4
REKLAMA
  • #1 16701859
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Uwaga, konkurs ;-)

Znalazłem w swoich zbiorach trochę PCB do zmontowania jakiegoś Cartridge-a do C64.
    Problem w tym, że nie wiem, co to za kart.

Odwzorowałem schemat na podstawie PCB. Teraz próbuję dojść, co to konkretnie było.

PCB:

Konkurs :-) - Cartridge do C64 Black Box v? - Kto rozpozna po schemacie? Konkurs :-) - Cartridge do C64 Black Box v? - Kto rozpozna po schemacie?

Odwzorowany schemat (.pdf w załączniku):

Jeśli ktoś wie, co to był za kart, dajcie znać proszę.

Osobie, która jako pierwsza namierzy właściwy kart, mogę odstąpić dwie sztuki tego PCB (oczywiście, jeśli będzie tym zainteresowana, bo laminat wiekowy, bez metalizacji, niepowiercony, więc trzeba wykazać nieco umiejętności podczas montażu). Liczą się odpowiedzi udzielone w tym wątku na forum :-)

Ponieważ sam nie wiem, co to za kart, weryfikacją odpowiedzi będzie poprawne uruchomienie się wsadu od tego carta na tym PCB.
    Dla ułatwienia dodam, że nie uruchamia się wsad od BB v8 (uruchamia się czołówka, ale klawisze menu: np. Run Stop, Spacja powodują restart C64). Nie działa też na tym wsad od BB v3 (drobne różnice PCB w stosunku do schematu do BB v3, krążącego po sieci). Nie jest to również BB v4 (po umieszczeniu tego wsadu ładuje się czołówka z muzyką, ale po naciśnięciu spacji, wita nas niebieskie tło z napisem ready).

Poszukiwania poprawnego wsadu uważam za otwarte (trochę, jak przymierzanie Kopciuszkowi pantofelka ;-)

Pozdrawiam
    Mariusz
    Załączniki:
    • Black_Box_v8_Polanica.pdf (76.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16701911
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Może coś przybliży:
    Otóż psuje wszystko ten 27256 w trybie "połówki", ale może nie mieli innych. W załączeniu narysowana na szybko "formatka" jaką używałem kilka lat temu do budowania sobie hobbystycznie klonów BB2/3/4 (z tym, że 2 to w zasadzie 3).
    O co chodzi? Otóż załatwiałem sobie BB v 2/3 i 4 jedną płytką. Ładowałem EPROM 27256 w postaci v4 w połówkę i w pozostałe ćwiartki 2/3 po czym ustawiałem rżnąc ścieżki i przekładając rezystory.

Tak więc to bardzo wygląda na BBv4, polecam sprawdzić ROM z CSDB, ładując w obie połówki to samo.

P.S. Rezystory na moim schemacie mają oczywiście nie te co trzeba wartości :). Mój BBv4 na płytce z tej formatki działa.
  • REKLAMA
  • #3 16701999
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Co do 27256: na tym PCB pin 27 przylutowany jest do padu (tak jakby pod kabelek), a na karcie jest miejsce pod przełącznik:

Konkurs :-) - Cartridge do C64 Black Box v? - Kto rozpozna po schemacie? Konkurs :-) - Cartridge do C64 Black Box v? - Kto rozpozna po schemacie?

Wsad v4 z tej strony nie działa na tym PCB (uruchamia się człówka z muzyką, ale naciśnięcie spacji wyświetla niebieski ekran z napisem v4 - czyli BB v4 nie ładuje się do końca).

Różnice pomiędzy moim i twoim schematem:
    - zamieniona bramki C i D układu 74LS00 (bez znaczenia).
    - za tymi bramkami (C i D) sygnał podawany jest dalej: u ciebie na pin 20 pamięci EPROM (OC), u mnie na pin 22 (OE) - pytanie, czy to błąd, czy również bez znaczenia.

Z tego, co widzę, pin 20 powinien być na stałe podłączony do GND, czyli zgodnie z tym, co na moim PCB.

--- edit ---

Wykluczyłem problem po stronie PCB realizując hardware na stykówce (wg mojego schematu).

Wsad od v4 (z linkowanej wyżej strony) zachowuje się tak samo - ładuje czołówkę, po spacji niebieski ekran.

• REKLAMA
  • #4 16704203
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    To akurat jest zależne od EPROMu, wiele kostek aktywuje się szybciej z OE niż z CE, a starsze robią to tak samo powoli (w niektórych przypadkach te dwie linie był wręcz połączone). Czasami różnice są w timingach. Popróbowałbym pozmieniać na stykówce te rezystory na inne wartości, one są czasami "nadużywane" do opóźniania sygnałów.
  • #5 16704307
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Po dokonaniu kilku zmian, udało mi się dziś na tym laminacie uruchomić BB v3. Działa elegancko.

Po takich modyfikacjach na tym PCB uruchamia się BB v3. Niemniej jednak problem wciąż nie rozwiązany, bo na tym PCB (bez opisanych tu modyfikacji) nie udaje mi się uruchomić BB v4 (na stykówce też nie poszło), może coś z wsadem nie tak, albo z moim programatorem EPROM, albo rzeczywiście coś ze schematem nie tak.

Celem jest odnalezienie i postawienie na tym PCB jakiegoś wsadu, który zadziała z marszu bez żadnych przeróbek.
    Kart ma przełącznik miejsce na przełącznik podający na nogę 27 pamięci EPROM VCC lub GND. Ponoć miało na tym działać BB v8 (ręcznie przełączany syntezator mowy od zwykłego BB?), ale wsad od klasycznego BB v8 na tym również nie działa.
REKLAMA