logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak bezpiecznie sprawdzić lampy VFD IW 22? Rezystory, napięcia, obwód żarzenia

KORMORAN098 18 Wrz 2017 18:22 1596 6
REKLAMA
  • #1 16706438
    KORMORAN098
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam!
    Dopiero zagłębiam się w lampy i ostatnio zdobyłem lampy VFD IW 22, chce teraz je w miarę bezpiecznie sprawdzić, chodzi mi głównie czy do każdego segmentu (a,b,c...) mam dać rezystor ograniczający jak w przypadku 7 segment. LED? Plus czy obwód żarzenia/ siatki też wymaga ograniczenia? Nie chce ich za pierwszym podejściem spalić.
    Dzięki za odpowiedz z góry!

Dodano po 4 [minuty]:

Patrząc na schematy to podłączają segmenty przez rezystor 68 k, gdzie napięcie wynosi 30 V .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16706532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16706585
    KORMORAN098
    Poziom 8  
    No znalazłem że dla IW 22 napięcie żarzenia wynosi od 1 do 1.32 V, zaś prąd z zakresu 85- 115 mA (czyli tutaj bezpośrednio włączyć do napięcia żarzenia? Bez ograniczników), patrząc na schematy na internecie to jedynie rezystory są dołączone do segmentów i siatek lampy, plus mam jeszcze głupie pytanie masą dla takiej lampy jest po prostu minus napięcia żarzenia? O JFETACH na pewno przeczytam :D
  • REKLAMA
  • #4 16710959
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16816132
    KORMORAN098
    Poziom 8  
    Hej, jakoś w ciągu tych miesięcy nie miałem zbytnio czasu, musiałem zając się innymi układami, i teraz chce znowu zabrać się za lampy, teraz podłączyłem napięcie żarzenia (1,3 V) i po prostu nie zauważyłem by ta lampa jakoś się choć trochę tliła, czy podłączenie napięcia żarzenia wystarczy by sprawdzić ją? Może pokaże na rysunku jak to zrobiłem.Jak bezpiecznie sprawdzić lampy VFD IW 22? Rezystory, napięcia, obwód żarzenia
  • REKLAMA
  • #6 16816978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18171189
    KORMORAN098
    Poziom 8  
    Zgodnie z instrukcjami przedmówcy przetestowałem lampę i śmiga :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat bezpiecznego sprawdzania lamp VFD IW 22, w szczególności dotyczących zastosowania rezystorów ograniczających dla segmentów oraz obwodu żarzenia. Odpowiedzi sugerują użycie rezystorów anodowych w zakresie 47kΩ do 150kΩ oraz diody Zenera w celu stabilizacji napięcia siatki. Napięcie żarzenia powinno wynosić od 1 do 1.32 V z prądem 85-115 mA, a dla segmentów zaleca się podłączenie przez rezystor 10kΩ do 20kΩ z napięciem anodowym około 9V. Użytkownik potwierdza, że po zastosowaniu tych wskazówek lampa działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA