logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu po połączeniu routera i modemu

oxygon4 19 Wrz 2017 13:36 8598 2
  • #1 16707865
    oxygon4
    Poziom 2  
    Witam, przyszedł mi dzisiaj nowy monitor i postanowiłem, że przy okazji wymiany starego na nowy przyda się posprzątać za biurkiem i rozplątać kable więc odłączyłem wszystkie urządzenia. Mam router TP-LINK TL-WR841N połączony z modemem firmy CISCO model EPC3010. Po podłączeniu wszystkiego na nowo okazało się że mój komputer nie łączy się z siecią ( kabel LAN podłączony do routera), WiFi również nie działa (wcześniej oczywiście wszystko działało bez zarzutu). Gdy podłączam komputer bezpośrednio do modemu internet działa.
    W oknie Ethernet Status komputer przyjmuje i wysyła dane:
    Wie ktoś jak taki problem rozwiązać ? Pierwsze co przyszło mi do głowy to że źle podłączyłem ze sobą router i modem, ale sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje i internetu jak nie było tak nie ma :not:
    Przepraszam za wszelkie błędy merytoryczne, nie znam się na tym.
    Za chwilę dodam schemat połączenia modemu i routera.
    legenda:
    czerwoną strzałką zaznaczyłem kabel łączący modem z routerem wpięty do gniazda WAN
    żółta strzałka to kabel dostarczający internet do modemu (ma on okrągłe wkręcane wejście, pręcik na środku)
    zielona strzałka to kabel internetowy do modemu (LAN) i to właśnie z nim jest problem bo nie wykrywa go router
    niebieski kabel idzie od routera do komputera.
  • Pomocny post
    #2 16707903
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    1. Wyłączyć zasilanie modemu oraz routera.
    2. Jeśli chodzi o podłączenie przewodów, to przewód z modemu (gniazdo w kolorze żółtym) powinien zostać podłączony do gniazda routera (kolor niebieski).
    3. Po podłączeniu zgodnie z tym co wyżej, załączyć zasilania modemu oraz routera.

Dodano po 9 [minuty]:

Upewnij się, że kabel do połączenia routera z modemem jest prosty. Co to znaczy prosty?
    To znaczy, że jak będziesz patrzył na dwa końce tego samego kabla to zobaczysz taki widok:
    Jak widać kolejność ułożenia poszczególnych żył na końcach tego przewodu jest zgodna. Być może po ponownym połączeniu, pozamieniałeś kable miejscami.
  • #3 16707921
    oxygon4
    Poziom 2  
    Okej, rozwiązałem problem sam, okazało się że modem był zasilany przez zasilacz routera a router przez zasilacz modemu (facepalm), o dziwo do siebie pasują, dzięki za odzew Matej :)
REKLAMA