logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 26lc2r-zj - jest dźwięk, obraz gaśnie po około 3sec

ogonek97 19 Wrz 2017 14:35 999 10
REKLAMA
  • #1 16707984
    ogonek97
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czytałem także tematy z tego forum lecz zbytnio mi nie pomogły :/.
    Gdy poświecę latarką pod odpowiednik kątem to obraz jako tako jest, z początku myślałem że kondensatorki będą do wymiany. O dziwo znalazł się jeden felerny więc od razu zabrałem się za wymianę, jednak to nie rozwiązało mojego problemu, usterka tkwi w czymś innym a moja wiedza na temat elektroniki skończyła się na kondensatorach :D. Mógł by mnie ktoś nakierować, co sprawdzić, jak przemierzyć podejrzane elementy ? był bym bardzo wdzięczny.

Tak wygląda płytka zasilająca:
    https://www.tvparts.co.uk/68709d0006b-power-supply-for-lg-26lc2r-zj-aekulep
  • REKLAMA
  • #2 16708037
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Na początek zmierz jakie masz napięcia z zasilacza i porównaj je z tymi,które są podane przy złączach.To,że wymieniłeś jeden spuchnięty kondensator,nie znaczy ,że reszta jest dobra.Poza tym napisz,jaki typ zasilacza i który kondensator wymieniłeś.Sprawdź i popraw lutowanie w tym zasilaczu !!!!!
    Jak nie masz czym zmierzyć kondensatorów,to najlepiej wymień wszystkie oprócz tego największego.Chociaż i ten musiałem raz wymienić
  • REKLAMA
  • #3 16708128
    ogonek97
    Poziom 10  
    zasilacz czyli noise filter ? - http://www.ecrater.com/p/21609860/lg-id-no6aes-noise-filter

wymieniłem kondensator 1000u F16v.
    Gdy dam + na radiatory to na 2 pierwszych pokazuje okolo 95v a na 2 ostatnich 0, teraz zauważyłem taką rozbieżność jednak nie mam pojęcia czy tak ma być czy nie :D
    Mierzyłem kondensatory i wygląda że są ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16708168
    borg77
    Poziom 31  
    Zasilacz ,czyli płytka zasilająca.Fotkę dałeś w pierwszym poście.Typ opisany jest na niej od strony druku.Pewnie zaczyna się od oznaczenia LGLP.Minus miernika na masę,a plus na pomiar na złączach.Napięcia masz podane na płytce zasilającej.
  • #5 16708187
    ogonek97
    Poziom 10  
    Model: LGLP2637HEP

napięcia sprawdzone, wszystko sie zgadza.
  • REKLAMA
  • #6 16708290
    borg77
    Poziom 31  
    24V też ok? Odkręć osłonę i sprawdź,czy na płytce inwertera nie ma czegoś podejrzanego.Sprawdź kondensatory na inwerterze.
  • #7 16708322
    ogonek97
    Poziom 10  
    tak, 24v też jest ok. Inwenter to te 2 plytki po obu stronach tak ? kondensatory są sprawne

gdy włączę na hdmi ( bez podpiętek sprzętu) to obraz jest ( napis brak sygnału) i tak może stać do rana, lecz gdy podepnę coś pod wejścia z tyłu, lub włączę obojętnie jaki kanał ( śnieżny obraz ) to od ekran gaśnie.
  • #8 16708561
    borg77
    Poziom 31  
    Jak opisujesz ,to pewnie o to chodzi(po jednym trafie na każdym) Pisz przynajmniej jaki typ płytki o której mowa,bo tak to można się domyślać.Najlepiej zapodaj opis i fotki dobrej jakości.Zależy jaki masz miernik.Jeśli ma mieć 1000 to powinien mieć zbliżoną wartość.Ważny jest natomiast parametr ESR.Zbyt duża wartość nawet przy niedużym ubytku pojemności,kwalifikuje kondensator do wymiany.Jeśli nie masz miernika choćby takiego http://www.gotronik.pl/tester-miernik-elementow-rlc-polprzewodnikow-p-3909.html
    to warto wymienić pozostałe kondensatory w zasilaczu.
    Czy TV jest twój, czy trafił ci się za darmo uszkodzony i chcesz go na swój użytek uruchomić?
  • #10 16708826
    borg77
    Poziom 31  
    Miernik kiepski.Podstaw kondensatory w zasilaczu.Coś trzeba wykluczyć.Daj info o inwerterze tak jak prosiłem.
  • #11 16955246
    ko5mo5
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Mam podobny kłopot. Zasilacz ok. Po 3 sekundach podswietlenie się wyłącza, brak przerw lub zwarc w trafach inwertetow. Jakies sugestie? Moze autor rozwiazal problem ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 26LC2R-ZJ, w którym obraz gaśnie po około 3 sekundach, mimo że dźwięk działa. Po wymianie jednego kondensatora problem nie został rozwiązany. Użytkownik sprawdził napięcia na zasilaczu, które są zgodne z wartościami podanymi na płytce, a także kondensatory, które wydają się być sprawne. Inne sugestie obejmują sprawdzenie inwertera oraz wymianę pozostałych kondensatorów w zasilaczu, zwłaszcza że pomiar ESR może wskazywać na ich uszkodzenie. Użytkownik korzysta z multimetru, który może nie być wystarczająco dokładny, co może wpływać na wyniki pomiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA