logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer 1530 - brak obrazu i ograniczone menu po modyfikacji oprogramowania

canifos 05 Sie 2005 11:41 1801 8
REKLAMA
  • #1 1708374
    canifos
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć

Takie zapytanie:
    grzebałem w sofcie i teraz nie moge postawić go na nogi nawet jtag
    nie pomaga tzn. są jakieś problemy z portem równoległym i na 2 komputerach to samo w czym może twić problem?

Po włączeniu czarny obraz i funkcje menu ograniczone

Acha i ile mogła by mnie kosztować naprawa w servisie
  • REKLAMA
  • #2 1708529
    rynio9
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie uciekła Ci lista kanałów dograj ją a jeżeli nie będzie działać to wgraj soft + listę.
    A tu masz co Ci będzie potrzebne tylko trzeba poszperać.
    Co do ceny w serwisie to zależy w jakim bo niektórzy każą sobie sporo płacić, myślę że cena powinna zawierać się do 20 zł.

pozdrawiam
  • #3 1708565
    The_Molka
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    brakuje listy kanalow dograj mesem i po klopocie
  • REKLAMA
  • #4 1708698
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    canifos napisał:
    ... tzn. są jakieś problemy z portem równoległym i na 2 komputerach to samo w czym może twić problem?

a czy przypadkiem na obydwu komputerach nie masz sys xp? jeżeli tak, to na początek dwie rzeczy: ustaw w biosie lpt na ECP i wgraj userport,
    jak nie pomoże to wgraj win98, co do reszty to zrób jak piszą koledzy: program MES i wgraj listę (wgrywasz po porcie szeregowym),
    pzdr,
  • REKLAMA
  • #5 1708984
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1831
    Spróbuj wgrac listę programem MediaCom, jeśli nie można tego zrobic MES-em
    Plik programu
  • #6 1710146
    canifos
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zrobiłem jak mi polecaliście ale problem tkwi w porcie równoległym nie może sie otworzyć tylko w tym tunerze soft i eprom sie ładuje ale lista nie

Ale będe jeszcze próbował przed oddaniem do serwisu (co to dokładnie ten useport)
  • #7 1710150
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    jesli to oprogramowaniem z z serii generator M** to tak jak radzili poprzednicy - lista MESem. 1530 lubi tez sie grzac przy programowaniu jtagiem - wiec jesli wgranie mesem nie pomoze, proponuje odlaczyc go z sieci na 24h (niektorzy proponuja nawet 48) i wtedy sprobowac ponownie
  • #8 1819359
    Krakulec
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Powiedzcie mi jak wgrac jakis user port ????
  • REKLAMA
  • #9 1819592
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    witam,
    userport masz TUTAJ
    Plik UserPort.sys skopiuj do folderu windows\system32\drivers.
    Następnie uruchom program UserPort i kliknij na START.
    Zamknij program i gotowe raz na zawsze.

Podsumowanie tematu

✨ Po modyfikacji oprogramowania tunera Pioneer 1530 pojawił się problem z brakiem obrazu i ograniczonym menu. Przy próbie przywrócenia urządzenia do działania za pomocą JTAG występują problemy z portem równoległym na dwóch komputerach. Zalecane jest wgranie listy kanałów programem MES lub MediaCom, gdyż najprawdopodobniej lista kanałów została usunięta. W przypadku systemu Windows XP należy ustawić w BIOS port LPT na tryb ECP oraz zainstalować sterownik UserPort, który umożliwia poprawną komunikację z tunerem. Jeśli to nie pomoże, sugeruje się użycie starszego systemu Windows 98. Tuner 1530 może się przegrzewać podczas programowania JTAG, dlatego warto odłączyć go od zasilania na 24-48 godzin przed kolejną próbą. Sterownik UserPort należy skopiować do folderu windowssystem32drivers, uruchomić program UserPort i kliknąć START, co powinno rozwiązać problemy z portem równoległym. Koszt naprawy w serwisie może wynieść do około 20 zł, jednak zależy to od konkretnego serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA