logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełączanie biegów w silniku dwubiegowym D/Y bez przerwy - skutki?

lioleon 05 Sie 2005 12:20 5444 7
REKLAMA
  • #1 1708467
    lioleon
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam przełacznik do silnika gwiazda trojkąt ale chce go użyć do przełączania biegów w silniku oczywiscie przystosowanym do pracy w gwiezdzie jak i w trojkacie, jedyne co mnie zastanawia to to ze przelacznik 3 pozycyjny 0-Y-D i teraz moje pytanie co sie zacznie dziac z silnikiem jeżeli zostanie on przelaczony z biegu szybkiego D na bieg wolniejszy Y bez zadnej przerwy beznapieciowej?

Sinik malek mocy okolo 0,5kW
  • REKLAMA
  • #2 1708534
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Kiedyś mieliśmy problemy z ukręcaniem się wałów motoreduktorów przy przejściu z szybkich obrotów na wolniejsze (stosunek prędkości 4:1 i więcej). Po zgłoszeniu tego faktu producentowi, zastosował on zamiast plastykowego masywny metalowy wentylator na silniku, przez co przejście z jednej prędkości na drugą nie powodowało takich naprężeń mechanicznych. Wentylator działał jak koło zamachowe magazynujące energię. Poza tym później wprowadziliśmy prosty układ logiczny, który przy przejściu z dużej prędkości na małą, na chwilę (1 - 3s) powodował zapadnięcie hamulca elektromagnetycznego. W tym czasie silnik nie był zasilany. Układy te stosowaliśmy w mechanizmach jazdy suwnic i ich wciągarek.
  • REKLAMA
  • #3 1708619
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    lioleon napisał:
    Mam przełacznik do silnika gwiazda trojkąt ale chce go użyć do przełączania biegów w silniku oczywiscie przystosowanym do pracy w gwiezdzie jak i w trojkacie, jedyne co mnie zastanawia to to ze przelacznik 3 pozycyjny 0-Y-D i teraz moje pytanie co się zacznie dziac z silnikiem jeżeli zostanie on przelaczony z biegu szybkiego D na bieg wolniejszy Y bez zadnej przerwy beznapieciowej?

Jak to co się zaczyna dziać?
    Pomijając stan nieustalony napięć i prądów w uzwojeniach w chwili komutacji, masz hamowanie ze zwrotem energii do sieci (praca prądnicowa), aż silnik zwolni do nowej prędkości synchronicznej. Poniżej tej prędkości następuje praca silnikowa z momentem rosnącym w miarę spadku prędkości, aż moment silnika zrównoważy moment obciążenia i prędkość się ustabilizuje.
  • #4 1708753
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Z wypowiedzi lioleona nie bardzo wiadomo jaki to silnik.
    Dwubiegowy??
    Przystosowany do pracy w gwieździe i trójkącie??
  • REKLAMA
  • #5 1708826
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Tomek665 napisał:
    Z wypowiedzi lioleona nie bardzo wiadomo jaki to silnik.
    Dwubiegowy??
    Przystosowany do pracy w gwieździe i trójkącie??

Fakt. Założyłem, że jest to silnik dwubiegowy. Ale te silniki dwubiegowe, z którymi się spotkałem mają "szybkie" obroty przy połączeniu w podwójną gwiazdę, a nie w trójkąt...
    Może więc chodzić o zwykły silnik 3f klatkowy z przełącznikiem rozruchowym γ-Δ.
    W tym 2 przypadku przełączenie z Δ na γ spowoduje spadek napięcia na uzwojeniach z 400V do 230V i połączony z tym spadek wszystkich parametrów silnika: mocy znamionowej (do 1/3), momentu znamionowego, momentu krytycznego itd.
    Jeżeli silnik jest nieobciążony bądź słabo obciążony, wyjdzie mu to na zdrowie, bo zmniejszą się (znacznie) straty biegu jałowego. W przypadku silnika mocno obciążonego może dojść do przeciążenia silnika, a nawet jego utknięcia. Znaczenie przełączenia dla regulacji prędkości jest niewielkie (spadek prędkości o zaledwie kilka % dla typowego silnika).
  • REKLAMA
  • #6 1708948
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3351
    [quote="krzychol66
    [/quote]
    Jak to co się zaczyna dziać?
    Pomijając stan nieustalony napięć i prądów w uzwojeniach w chwili komutacji, masz hamowanie ze zwrotem energii do sieci (praca prądnicowa), aż silnik zwolni do nowej prędkości synchronicznej. Poniżej tej prędkości następuje praca silnikowa z momentem rosnącym w miarę spadku prędkości, aż moment silnika zrównoważy moment obciążenia i prędkość się ustabilizuje.[/quote]
    Witam.
    Bardzo dobra wypowiedź, krótka konkretna i bardzo profesjonalna.
    Poczułem się jak na wykładzie z napędu elektrycznego. Gratuluję wiedzy.

Odnośnie przełącznika to powinno być Y-0-D, tak że każde przejście z jednego połączenia w inne następuje przez "0" przełącznika (przynajmniej ja z takimi się spotkałem).
    Pozdro
  • #7 1709078
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    W zasadzie nie ważne o jaki typ sterowania chdzi bo dla mocy 0,5kW
    wystarczy że konstrukcja przełącznika zapewnia to że włączenie jednego stanu pracy następuje po rozłączeniu innego. W sterowaniu stycznikowym stosuje się wzajemną blokadę wykluczającą, i to daje minimalną przerwę.
    Tak więc moim zdaniem można przełączać bezpośrednio.
    (tylko nie lewo-prawo!! :-))
  • #8 1710618
    lioleon
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jest to silnik wentylatora w ktorym praca dwu biegowa jest zrealizowana po przez polaczenie uzwojen silnika albo w Y (pierszy bieg jak sadze) albo w D (trojkąt) zastosowałem wyłączniki MOELLERA, myslalem ze one sa trzypozycyjne Y-0-D ale niestety sa 0-Y-D.
    Martwi mnie tylko przelacznie z wyzszego biegu na wolniejszy czy nie bedzie jakichs udezen prądowych ktore mogly by wywalać zabezpieczenie albo co gorsza uszkodzić silnik.
    Sam silnik zabezpieczony jest termokontaktem ale mysle ze on wiele nie pomoże jezeli te chwilowe udeżenia bedą duze :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przełączania biegów w silniku dwubiegowym o mocy około 0,5 kW, przystosowanym do pracy w układzie gwiazda (Y) i trójkąt (D), z wykorzystaniem przełącznika 3-pozycyjnego 0-Y-D. Poruszono kwestie skutków przełączania bez przerwy beznapieciowej, zwłaszcza z biegu szybkiego (D) na wolniejszy (Y). Wskazano, że takie przełączenie powoduje chwilowe stany nieustalone napięć i prądów, a silnik może pracować chwilowo jako prądnica (hamowanie z odzyskiem energii do sieci) aż do osiągnięcia nowej prędkości synchronicznej. W praktyce może to prowadzić do udarów prądowych i naprężeń mechanicznych, które w starszych rozwiązaniach powodowały uszkodzenia wałów motoreduktorów. Rozwiązaniem były m.in. metalowe wentylatory pełniące funkcję koła zamachowego oraz układy logiczne z chwilowym załączaniem hamulca elektromagnetycznego i przerwą zasilania podczas zmiany biegów. W przypadku silników klatkowych z przełącznikiem gwiazda-trójkąt zmiana połączenia powoduje spadek napięcia i mocy, co przy dużym obciążeniu może skutkować przeciążeniem lub zatrzymaniem silnika. Zaleca się stosowanie przełączników zapewniających przerwę między stanami (np. Y-0-D), jednak dla mocy 0,5 kW często wystarczy konstrukcja przełącznika gwarantująca rozłączenie jednego stanu przed załączeniem drugiego. W dyskusji pojawiły się wyłączniki marki Moeller, które mają układ 0-Y-D, co budzi obawy o skutki przełączania bez przerwy. Silnik zabezpieczony jest termokontaktem, ale może on nie chronić przed chwilowymi udarami prądowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA