logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skrzynka prowizoryczna do nowego rozpoczętej budowy pomoc!!!

tuiko 05 Sie 2005 12:27 2085 2
REKLAMA
  • #1 1708487
    tuiko
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam mam taki problem mam zamontowaną skrzynkę energetyczną z licznikiem i chciałbym poprowadzić prowizorkę z tego przyłącza czy jest potrzebna skrzynka kupna czy może być własnej konstrukcji. Energetyka zażądała ode mnie rysunku tej skrzynki prowizorycznej i kabla. Potrzebny byłby mi schemat tego odcinka przypuszczalnie kabel zainstalowany to 5x10 kwadrat YKY i zależałoby mi na tym schemacie wie ktoś może jak go wykonać jakieś wskazówki?? Dotyczące tego projektu, co w nim powinno być zawarte. Skrzynka już jest wykonana i jest wyłącznik Łuk 25 trzy gniazda siłowe 25A dwie wtyczki siłowe i dwa gniazda hermetyczne jedno fazowe z uziemieniem z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1710568
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Potrzebujesz wiec rozdzielke budowlana.Mozesz sobie taka zakupic gotowa,niestety koszt jest dosc wysoki okolo 400 pln a po zakonczeniu budowy wykorzystac podzespoly z niej, ale niestety obudowa pozostanie i raczej do malo czego sie nada.jesli chcesz zas wykonac skrzynke samemu to powinny sie w niej znalezc gniazda silowe(dowolna ilosc) gniazda 230V (dowolna ilosc) odlacznik glowny, roznicówka trojfazowa na wszystkie obwody oraz stosowna do ilosci gniazd ilosc zabezpieczen troj i jednofazowych.moc tych zabezpieczen musi byc nizsza niz tych w skrzynce ZE. natomiast jesli masz juz wybudowany kawalek budynku np.parter to mozesz osadzic w scianie rozdzielke która tam juz zostanie,zawrzec w niej to wszystko 's' co napisalem wyzej a gniazda zamocowac tymczasowo obok. co do rysunku to nalezy wykonac zwykly schemat jednokreskowy.mozesz wykonac go sam z tym ze zaklad energetyczny bedzie raczej wymagal by podpisal sie pod tym jakis elektryk z uprawnieniami SEP a najlepiej firma elektryczna.
  • #3 1712119
    tuiko
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam mam jeszcze jedno pytanie i z góry dziękuje "pieter224" za pomoc która się bardziej przydała a te pytanie jest takie że mogę w tymczasowym zasilaniu do budowy zastosować zabezpieczenie c16 zamiast s16 czy ma to jakąś różnice z góry dzięki za odp :) jest to zasilanie 3 fazowe
REKLAMA