logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz Soling SLQ-1180 800W pasuje do subwoofera MAX12SUB 800W?

Farcryx 23 Wrz 2017 01:09 1161 22
REKLAMA
  • #1 16715212
    Farcryx
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć mam pytanie. Otóż czy podany głośnik i wzmacniacz będą pasowały do siebie? Czy coś jest nie tak z nimi? Chciałbym z nich zrobić swój własny zestaw domowy audio i dlatego się o to pytam.
    Wzmacniacz:
    http://www.expertshop24.pl/wzmacniacz-samochodowy-soling-slq-1180-800w-p-4.html
    Głośnik:
    http://allegro.pl/subwoofer-pasywny-max12sub-12-800w-gwar-3l-w-wa-i6754965064.html
    Załączniki:
    • Czy wzmacniacz Soling SLQ-1180 800W pasuje do subwoofera MAX12SUB 800W? 8f4744dd45b5a57f105ef71032a2.jpg (24.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16715219
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Głośnik 8-omowy a wzmacniacz samochodowy (4-omowy), i to kiepskiej jakości. Czym zamierzasz zasilić ten wzmacniacz?
  • #3 16715223
    Farcryx
    Poziom 7  
    ZeeWolf napisał:
    Czym zamierzasz zasilić ten wzmacniacz?

Tego jeszcze nie wiem ale myślałem nad przerobieniem go np. na prąd z gniazdka. Jeśli ten wzmacniacz jest znanym wyborem to możesz zaproponować inne rozwiązanie ;)
  • Pomocny post
    #4 16715224
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Wzmacniacze samochodowe przystosowane są do zasilania niskim napięciem (12 V), ale pracują na dużych prądach (dziesiątki Amperów). Musiałbyś zastosować np. zasilacz komputerowy, i to o niezłej wydajności linii +12 V. Lepszym wyjściem byłoby kupno aktywnego subwoofera z zasilaniem sieciowym - podłączasz do gniazdka i do źródła dźwięku i już.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16715265
    folkswagen
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Przeanalizowałem obydwie propozycje. Proszę o uściślenie – czy ma zabijać!? Basem?! Jeżeli kolega nie szuka brzmienia, które oferują tak zwane klasyki to z pewnością nie pomogę. Jeżeli jednak kolega dąży do przekraczania wszelkich barier na polu ekstremalnie niskich częstotliwości to ja, z jak najbardziej, największą przyjemnością nie śmiem się temu przeciwstawiać.
    Jeżeli zaś weźmiemy pod lupę te urządzenia, które wciąż pozostają pod ciągłą obserwacją – należy stwierdzić, że jakość napięcia (12 i więcej wolt) nie stanowi podstawowego źródła (i zarazem nie jest kluczem) dla jakości dźwięku, który przetwarzany jest za pomocą głośników.
  • Pomocny post
    #6 16715277
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Przestań z takimi wynalazkami bo tylko kasę stracisz a nic nie zyskasz. Powiedz ile kasy możesz przeznaczyć a się znajdzie normalny sprzęt.
  • #7 16716117
    Farcryx
    Poziom 7  
    alien90fr napisał:
    Powiedz ile kasy możesz przeznaczyć a się znajdzie normalny sprzęt.

Chciałbym wydać jak najmniej ale granicą myślę że jest 400 z groszami

Dodano po 45 [sekundy]:

folkswagen napisał:
    Proszę o uściślenie – czy ma zabijać!? Basem

Dobrze by było

Dodano po 17 [minuty]:

Mam pytanie. Może ktoś mógłby podrzucić linka do takiego subwoofera aktywnego? Może też być mniejsza moc ale minimum 200w. Cena żeby nieprzekraczalnym 350 zł.
  • #8 16716196
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    A do jakiego pomieszczenia potrzebujesz tego głośnika? Nagłaśniasz dyskotekę czy pokój w blokach? Piszesz o 200 W - odróżniasz moc PMPO od RMS?
    I najważniejsze - skorzystaj z wyszukiwarki, bo tego nikt za Ciebie robił nie będzie.
  • #9 16717178
    Farcryx
    Poziom 7  
    ZeeWolf napisał:
    A do jakiego pomieszczenia potrzebujesz tego głośnika?

Do domu jednorodzinnego. Chciałbym też czasem wynieść ten sprzęt na podwórko na grilla.
    ZeeWolf napisał:
    200 W - odróżniasz moc PMPO od RMS?

Tak wiem co to jest

Dodano po 8 [minuty]:

Od niektórych dowiedziałem się że lepiej jest kupić subwoofer aktywny niż tak jak ja kombinować. Więc mam pytanie czy taki subwoofer aktywny do domu może być? Chciałbym go podłączyć w domu.
    http://allegro.pl/tuba-basowa-subwoofer-aktywny-peiying-py250qa-500w-i6725082719.html
  • Pomocny post
    #10 16717189
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ten subwoofer ma głośnik wysoko tonowy trochę dziwne.. I pytanie czy posiadasz inne kolumny czy chcesz tylko na subie słuchać? Bo tego nie napisałeś.
  • REKLAMA
  • #11 16717193
    Farcryx
    Poziom 7  
    Albo coś takiego:
    http://allegro.pl/skrzynia-basowa-subwoofer-aktywny-sb-12t-viva-skos-i6895283738.html

Dodano po 2 [minuty]:

alien90fr napisał:
    Ten subwoofer ma głośnik wysoko tonowy trochę dziwne.. I pytanie czy posiadasz inne kolumny czy chcesz tylko na subie słuchać? Bo tego nie napisałeś.

Nie posiadam innych kolumn. Jedyne co to głośniki od komputera 2.0 o nie wielkiej mocy. W tej chwili mam zamiar kupić niedrogi subwoofer a później pomyśleć o jego rozbudowie w kolumny np. wysoko tonowe
  • #12 16717203
    alien90fr
    Poziom 26  
    Nie odpowiedziałeś na pytanie bo jeśli nie masz jeszcze kolumn to radzę od nich zacząć. Te suby nadają się raczej do samochodu

Dodano po 3 [minuty]:

To radzę najpierw rozejrzeć się za kolumnami stereo i wzmacniaczem bo wtedy sam ocenisz czy bas jest wystarczający a z przesiadki z głośników komputerowych no dobre stereo raczej go nie będzie brakować.
  • #13 16717212
    Farcryx
    Poziom 7  
    alien90fr napisał:
    Nie odpowiedziałeś na pytanie bo jeśli nie masz jeszcze kolumn to radzę od nich zacząć. Te suby nadają się raczej do samochodu

Moim zdaniem gdy będę miał już subwoofer aktywny to będę mógł dobrać do niego kolumny i je do niego podłączyć. Jeśli mowie coś źle to przepraszam ale nigdy jeszcze nie podłączałem takich głośników. Jedyne co to wieża i głośniki komputerowe. ;)
    A gdybym zaczynał od kolumn to brać nisko, średnio, czy wysko tonowe. I te kolumny musiałbym chyba do czegoś podpiąć. Ale do czego?
  • Pomocny post
    #14 16717216
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ale pod tego suba nie podłączyć głośników. A kolumny zależy jak duże masz pomieszczenie ale z małym budżetem to na razie podstawkowe kolumny dwu drożne i wzmacniacz stereo i fajnie to zagra.
  • #15 16717221
    Farcryx
    Poziom 7  
    alien90fr napisał:
    Ale pod tego suba nie podłączyć głośników. A kolumny zależy jak duże masz pomieszczenie ale z małym budżetem to na razie podstawkowe kolumny dwu drożne i wzmacniacz stereo i fajnie to zagra.

Ok dzięki ale jak myślisz jaka będzie kwota tego całego zestawu? Chciałbym żeby te kolumny miały około 200w, albo i więcej
  • #16 16717227
    alien90fr
    Poziom 26  
    A czemu aż tak zależy Ci na 200 watach? Słyszałeś kiedyś w domu taka moc?
  • #17 16717231
    Farcryx
    Poziom 7  
    alien90fr napisał:
    A czemu aż tak zależy Ci na 200 watach? Słyszałeś kiedyś w domu taka moc?

Nie słyszałem głośników 200w ale mam głośniki 60 lub 80w i gdy chcę podkręcić basy to od razu zaczyna wydobywać się z nich nieczysty dźwięk. A ja chciałbym mieć sprzęt który po podkręcania basów mi,, nie pierdział''.
  • #18 16717237
    alien90fr
    Poziom 26  
    A wiesz czemu tak jest? To nie moc głośników jest za mała tylko tego co je napędza czyli wzmacniacza. Wzmacniacz gra czysto do osiągnięcia pewnego stopnia głośności gdy ten stopień przekroczysz zaczynają pojawiać się zniekształcenia i wtedy jak to napisałeś głośniki pierdza. Gdybyś kupił wzmacniacz ok 60, 70 wat rms na kanał i podlaczyl do niego kolumny to żadnego subwoofera byś na razie nie potrzebował.
  • #20 16717245
    alien90fr
    Poziom 26  
    Takiego czegoś nawet nie bierz bo to chiński szajs z zawyżonymi parametrami i kiepskiej jakości. Zaraz coś poszukam
  • #21 16717250
    Farcryx
    Poziom 7  
    alien90fr napisał:
    Gdybyś kupił wzmacniacz ok 60, 70 wat rms na kanał i podlaczyl do niego kolumny to żadnego subwoofera byś na razie nie potrzebował.

No tak tylko że te głośniki wydają mi się trochę za słabe a po za tym jest to wieża cała oryginalna Sony Fh-411r. Jest to wieża po moim dziadku i ma ona sporo lat. Chciałbym kupić sobie nowe głośniki a dziadkowi oddać to co jego.

Dodano po 30 [sekundy]:

alien90fr napisał:
    Takiego czegoś nawet nie bierz bo to chiński szajs z zawyżonymi parametrami i kiepskiej jakości. Zaraz coś poszukam

Ok wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #23 16717379
    Farcryx
    Poziom 7  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy wzmacniacz Soling SLQ-1180 800W jest kompatybilny z subwooferem MAX12SUB 800W. Odpowiedzi wskazują na różnice w impedancji (8 omów dla głośnika i 4 omy dla wzmacniacza), co może prowadzić do problemów z jakością dźwięku. Użytkownik rozważa przerobienie wzmacniacza na zasilanie z gniazdka, co wymagałoby zastosowania odpowiedniego zasilacza. Wiele odpowiedzi sugeruje zakup aktywnego subwoofera, co byłoby prostszym rozwiązaniem. Użytkownik poszukuje również informacji o kolumnach głośnikowych, które można by podłączyć do nowego zestawu audio, a także o ich odpowiedniej mocy i jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA