logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HILTI AG 125-SE - Przy zwiększeniu obrotów zaczyna przerywać - iskrzą szczotki.

wazki017 23 Wrz 2017 07:04 6456 1
REKLAMA
  • #1 16715283
    wazki017
    Poziom 1  
    Witam serdecznie, jestem tu nowy więc z góry przepraszam za możliwe błędy. Zacznę od początku.. Dostałem od znajomego wadliwą szlifierkę kątową HILTI AG 125-SE z regulacją obrotów i postanowiłem ją ożywić, szczotki wymieniłem na nowe (zalecane przez producenta). Znajomemu nie ruszyła w ostatnim czasie a po moim dokonaniu wymiany szczotek i ogólnym przeczyszczeniu szlifierka przemówiła, tzn...
    Na najniższych obrotach szlifierka działa prawie że normalnie jednak po ich stopniowym zwiększaniu szlifierka zaczyna szarpać i sprawiać wrażenie że się włącza i wyłącza (szarpie) dodałem filmik dla ułatwienia na którym widać że przy zwiększeniu obrotów szczotki zaczynają iskrzyć bardzo mocno, dźwięki "wybuchów" (Na filmiku widać to od około 15 sekundy). Przy zmianie obrotów na najniższe szlifierka znów powoli zaczyna sprawiać wrażenie sprawnej. Z oględzin wynika że komutator jest chyba sprawny, na walcu komutatora miedziane sekcje wydają się być zdrowe, przerwy między nimi są czyste. Proszę o pomoc w czym może leżeć przyczyna takiego działania. Dodam że nie stać mnie na nową szlifierkę więc też dlatego próbuję :?: :cry:

Dodano po 1 [minuty]:

Niestety filmik błędnie wgrany ale umieściłem go na YT i można znaleźć go pod nazwą ->
    HILTI AG 125-SE Problem
  • REKLAMA
  • #2 16715289
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Witaj kol. z opisu wynika na uwalony wirnik jak napisałeś nie bardzo pasuje ci zakup nowej, moja sugestja jest taka wytargaj ten wirnik i podrzuć go do gości co przewijają elektronarzędzia, są take przyrządy co potrafią go zdiagnozować , tzn, potocznie przedzwonią
    koszt niewielki za diagnozę lub propozycja przewinięcia sądzę że najlepsze rozwiązanie.

Ps. ja używam auto transformatora do rozruchu świeżo uruchamianego urządzenia start od zera i po woli w górę mam na myśli przekładnie kątowe.
REKLAMA