logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios(UEFI) nie wykrywa jednego dysku hdd 1T.

EnklawowyBobru 01 Paź 2017 22:13 4911 8
REKLAMA
  • #1 16732485
    EnklawowyBobru
    Poziom 2  
    Witam mam problem z jednym dyskiem twardym na komputerze, jest to 1T HDD firmy Toshiba. Bios nie wykrywa go podłączonego ale 2 dysk 120 GB SSD firmy Adata już wykrywa. W windowsie 10 pokazuje go jak dysk 1, lecz kiedy chce go dodać wyskakuje mi problem "Nie można odnaleść określonego pliku". Model płyty głównej to Gagabyte m250 pro-vdc mATX gdy by to było pomocne. Dodatkowo dysk dostarczono mi tylko w folie bąbelkową. Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za błędy w tekscie.
    Załączniki:
    • Bios(UEFI) nie wykrywa jednego dysku hdd 1T. received_1996855490601620.jpeg (38.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16732491
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Da się odczytać SMART? Zamieść screen z programu CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #3 16732555
    EnklawowyBobru
    Poziom 2  
    ten program mogę ściągnąć z internetu? Przepraszam że zadaje takie pytania ale nie siedze w tym.
  • REKLAMA
  • #5 16732750
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Pytania typowe - czy słychać, że dysk "rozkręca talerze", czy jest widoczny w UEFI, czy da się odczytać SMART, jak nie za pomocą CDI, to za pomocą bootowalnego MHDD (można wtedy odłączyć SSD na czas MHDD - może przeszkadzają sobie), czy działa na innym kanale SATA (gniazdku)?
    EnklawowyBobru napisał:
    Dodatkowo dysk dostarczono mi tylko w folie bąbelkową.

Podzespoły PC umieszcza się w folii anty-elektrostatycznej. Osoba pakująca dysk w folię bąbelkową liczyła chyba na jego zabicie elektrostatyką - może być uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #6 16732758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16732761
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    No nie wiem, wg. mnie powinno być "unallocated". Mogę się mylić:
    Bios(UEFI) nie wykrywa jednego dysku hdd 1T.

Dodano po 45 [sekundy]:

Aseri15 napisał:
    Dysk jest jak widać nowy ( twierdzę to, skoro został dostarczony w folii ).

Ale w "bombelkowej"? ;P
  • #8 16732770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16733714
    EnklawowyBobru
    Poziom 2  
    Dysk głośno chodzi sąsiad stwierdził uszkodzenie mechanicze dysk do wymiany. Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Toshiba o pojemności 1 TB, który nie jest wykrywany przez BIOS, podczas gdy dysk SSD Adata 120 GB działa poprawnie. W systemie Windows 10 dysk jest widoczny, ale pojawia się komunikat o błędzie przy próbie dodania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie odczytu SMART za pomocą programu CrystalDiskInfo oraz wykonanie inicjalizacji dysku w zarządzaniu dyskami. Zauważają również, że dysk mógł być uszkodzony mechanicznie, co potwierdza głośna praca dysku. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że dysk jest do wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA