logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK4050II - Czy wytrzyma napięcie ±66Vdc? Opinie i gotowe płytki PCB

05 Sie 2005 23:11 11692 75
Najlepsze odpowiedzi

Czy STK4050II wytrzyma zasilanie ±66Vdc, jakie są opinie o tej hybrydzie i gdzie kupić gotową płytkę PCB?

Oryginalny STK4050II powinien wytrzymać ±66Vdc, a wątek podaje nawet maksymalne zasilanie około ±90V, ale w praktyce bezpieczniej jest celować w okolice ±50–60V na obciążeniu 8Ω, bo mniejsze napięcie daje niższe grzanie i mniejsze ryzyko awarii [#1713206][#1713109][#1730326] Użytkownicy zgodnie podkreślają, że kluczowe są: oryginalna hybryda z oznaczeniem Sanyo, duży radiator, najlepiej dodatkowe chłodzenie wentylatorem, oraz unikanie 4Ω, bo te układy są przeznaczone głównie do 8Ω [#1713109][#1710522][#1730326] W praktyce padają głównie podróbki, które potrafią uszkodzić się nawet przy zaniżonym napięciu, więc warto kupować pewne źródło [#1713206][#1834824] Gotową płytkę drukowaną lub kit do STK4050II można kupić w Altronie, gdzie kilku użytkowników potwierdziło poprawne działanie zestawu [#1710522][#1717281]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1710177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1710236
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Piotrek Majstersztyk
    Poco mamy dawać foty hybryd.Kupiłeś podróbke.Trzeba było dołożyć i kupić oryginał za 77zł z cybortecha.Czy wytrzyma 66V ?.Jak go nie będziesz zabardzo obciążał to RACZEJ tak choć lepiej dać 2x50-55V niż 2x66V....

Płytki oferuje ALTRON
  • REKLAMA
  • #3 1710284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1710522
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witaj.Płytkę kupisz,jak podał Alton w www.altron.com.pl i zasilanie powinno wynosić +/-60V,ponieważ moc przy 8omach wynosi wtedy 150W sin. a elektrolity możesz dać 10mF/63V a na 80V są sporo droższe.Te 50W mniej nie ma znaczenia dla ucha a hybryda nie jest katowana zbyt mocno.Trenowałem ten układ<taki sam jak Twój> dłuższy czas i działa ok.Trzeba dać duży radiator-165/100/35 mm i wentylator 12V/0,22A<0,1A jest za słaby>.Ja zastosowałem układ zabezpieczający z firmy Altron i przerobiłem go tak,że nie wyłącza głośnika po osiągnięciu 80st.C tylko przez uklad wykonawczy na dwóch tranzystorach,steruje wentylatorem.Można wentylator podłączyć na stałe na ok.10V i ustawić go w odległości 10cm od radiatora.Wtedy będzie chłodził wnętrze wzmaka i trafo.Temperatura radiatora przy mocy max<sterowany z magnetofonu>wynosiła średnio 70-80sz.C i taka jest optymalna.Uklad STK ma zaletę,bo nie wymaga odizolowania radiatora od masy wzmaka.Radiator,aby dobrze chłodził,należy odsunąć od płyty tylnej na odległość ok 10mm i ja wyciąłem otwór w tylnej plycie trochę większy niż gabaryty hybrydy i wtedy chłodzenie jest lepsze.Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji-Zygmunt.

Dodano po 4 [minuty]:

Stosowanie wersji STK V nie ma sensu,bo ten wiekszy poziom zniekształceń nie jest do uchwycenia na ucho w stosunku do wersji STK II.
  • #5 1710868
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    alton ma racje poltronic ma podróby i to takie że nawet po zanizonym napieciu niektóre niwytrzymują i padają jak muchy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1711036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1711339
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Ale w większości przypadków podróby z Poltronic'a nie wytrzymują:cry:
    Poszukaj sobie o tych układach na Elektrodzie. Było już mnóstwo postów odnośnie tych układów.
  • #8 1711642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1713109
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Uważam,że jeżeli wyrób jest oryginalny to powinien mieć nazwę firmy,czyli Sanyo a te hybrydy takich napisów nie mają i sprzedawcy twierdzą,że są produkowane na wschodzie i powinny trzymać parametry.Większość awarii tych układów jest spowodowana zbyt wysokim Uz,żyłowaniem mocy i stosowanie 4-omowego obciązenia.Te układy są przystosowane do 8 omów i dawanie 4 przeciąża je.Wazna jest płytka drukowana z prawidłowo prowadzonymi masami i duży radiator oraz wspomaganie chłodzenia.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #10 1713206
    ALTON
    Poziom 38  
    zibisound Oryginalny STK4050 może zostać zasilony napięciem do +/- 90V !.TO napięcie maxymalne które nie uszkodzi hybrydy.Zalecane jest zaś 2x66V dla uzyskania 200W zależnie od rodzaju (II,V,X) dla danego poziomu THD.

Częste usterki ORYGINALNYCH stk to owszem.Stosowanie obciążenia 4R (chyba że są to darlington power pack wtedy można).Przeciążanie wzmacniacza itd itd (mówię o fabrycznym wyrobie).

Podróbkę STK zaś można uszkodzić bardzo łatwo.Ledwo wytrzymują połowę napięcia maxymalnego podanego w nocie katalogowej.

Dla przykładu.Miałem niedawno końcówę mocy SHARP na STK4241V.Oryginał chodził na 2x68V zasilania (prawie max dla hybrydy) i spisywał się idealnie nigdy nie było problemów z jego działaniem !.Po wymianie stk na chińskiego(niestety ktoś spalił mi kanał w oryginale :? ) wzmacniacz załączył się,podłączyłem kolumny 8R (na mierniku miały dokładnie 7 z przecinkiem) puściłem muzykę na discmanie z gałeczką ustawioną na 3 i co ?....

Koniec zabawy.Stałe 68V na wyjściu OBU kanałów (to niesamowite).

Tak wygląda sprawa podrobionych STK.

P.s.Rozbierałem oryginalnego stk łącznie z zeskrobaniem struktur tranzystorów końcowych w stk4241V.To co zobaczyłem to duże zalane jakimś tworzywem kostki mające 6 x 6 mm !!.

Po rozebraniu uszkodzonego wyżej wymienionego STK który pograł do 3 skali tranzystory te miały po ok 3 x 3 mm !.

Tragedia.... :(
  • #11 1713349
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1714326
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Do Altona:jezeli chcesz sprawdzać w jakich warunkach padają te hybrydy to twoja sprawa,ale nie rób ludzom wody z mozgu!To że te hybrydy<STK4241 mają wkatalogu Uz max.ok.+/-77V to jest to napięcie maksymalne i trzeba sprawdzić w na karcie katalogowej jakie napięcie zaleca firma Sanyo!W/g tej karty Uz dla 120W i 8 om to jest +/-53V i jest to napięcie pod obciążeniem,więc można dać spokojnie +/-60V.Dawanie większego U zawsze wiąże się z większą awaryjnością a moc mniejsza o 20-30W jest bez znaczenia,bo nikt tej różnicy nie usłyszy!Bardziej liczy się duży radiator i dobre chłodzenie.Mój STK4050 ma Uz +/-60V na luzie i moc 150W/8om oraz duży radiator i wentylator.Przy mocy dynamicznej max.<muzyka>po godzinie tem. radiatora wynosi ok.60-70 st.C i jest ok.Katowałem go długo i działa dobrze.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #13 1714373
    ALTON
    Poziom 38  
    zibisound
    Komu ja robie wode z mózgu ?.Ile ludzi sie już przekonało że chińskie stk to kupa g***a ?

Wiem co widziałem i tego nie zmienisz.Masz farta że trafiłęś na fajną podróbke ;)
  • #14 1714688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1714743
    ALTON
    Poziom 38  
    Piotrek Majstersztyk
    Twój stk będzie chodził bez problemu na takim napięciu.

Co do tego czy produkuje czy nie to już od paru dobrych lat firma ta nie produkuje stk.
  • #16 1715105
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.sprawdzilem w moich,uszkodzonych STK4241 i 4050 i wymiary tranzystorów mocy to 12*12mm,więc w/g Altona są to jeszcze lepsze hybrydy a padły,bo je katowałem na maxa.Alton napisał,że STK4241 we wzmaku miały zasilanie 2*68V.Z wyliczenia mocy wynika,że na 8 om powinny te dwa kanały oddawać 2*200W/8om a to jest bzdura,bo dobra fabryka nie będzie robiła takich numerów.W/g danych fabrycznych,dostępnych w internecie,ta hybryda ma 2*120W!Z tego wynika,że chyba miałeś jakiś lewy miernik.Ja polecam,do takiej roboty miernik uniwersalny z pomiarem temperatury i z sondą.Wtedy można określić temperaturę pracy radiatora i mamy dane o naszym wzmaku.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Sprawdzałem u paru sprzedawców,także na Wolumenie oraz w firmie Altron i wszędzie powiedzieli,że te hybrydy są produkowane na dalekim wschodzie i importerzy nie ujawniają swoich żródeł.Ciekawe,czym się różnią zewnętrznie te hybrydy określane jako oryginały od tych tzw."made in China"?Dla wyjaśnienia:komórka Sony-Ericsson,Aparat cyfrowy Konica-Minolta,zegarek Casio itp.wszystko"made in China" lub "Cased in China".Pozdrawiam audiomaniakow i chińczyków za to,jak ciężko i wydajnie tyrają dla świata-Zygmunt.
  • #17 1715264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1715454
    ALTON
    Poziom 38  
    zibisound
    O mój miernik to ty sie nie martw.Swoje 150zł to on kosztował.......

2x68V w sharp SM7700 może podesłać serwisówke sharpa a sam sie przekonasz ??

Owszem przy tym napięciu to lekko 2x200W 8R jest ale zasilanie jest dość plastyczne i siądzie pod obciążeniem.W katalogu dla tej końcówy sharpa podają 2x130W sin 8R na 1% THD....
  • #19 1715577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 1715682
    kosmaty
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ciekawostka:
    Bardzo zastanawiająca jest cena tych hybryd w różnych sklepach na terenie RP.
    Różnica cen w niektórych sklepach jest znacząca dochodząca do 10~20zł(Ten sam model V,X ...rozumiem różnice do 6zł). Już sam ten fakt jest dziwny. Coś musi w tym być. Cena mówi sama za siebie. Nie masz zamiaru rezygnawać z STK4050 a chcesz mieć większą moc to już chyba tylko zostaje praca w mostku.
  • REKLAMA
  • #21 1715989
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 1716082
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Ponieważ prosisz o opinie o STK a inni koledzy też chętnie przeczytają to mam taką ciekawostkę:20 lat temu dostałem schemat końcówki mocy i układ sprawdził się b.dobrze,szczególnie do sprzętu estradowego,gdzie liczy się niezawodność.Ja zprojektowałem płytkę do tej końcówki na dwustronnym druku i jedna strona to masa a druga ma ściężki.Nie ma problemu z masą i układ działa b.dobrze.Parę lat temu dostałem dokumentację STK4048 i 50,okazało się,że konfiguracja układowa jest b.podobna do STK i co ciekawe,STK ma tranzystory mocy tylko NPN i moja końcówka też a te tranzystory są uważane jako bardziej niezawodne niż PNP.Zyłowanie końcówek mocy jest błędem,bo potem okazuje się,że przy większej mocy wzmak padł.Polecam miernik z pomiarem temperatury i można wtedy określić jak grzeje się radiator a to świadczy o konstrukcji.Układ STK jest wygodny.bo można go zamontować na radiatorze,który nie musi być odizolowany od chassis<podstawa z francuskiego> a to duża zaleta.Nie polecam pasty przewodzącej pod STK,bo on jest dobra tylko wtedy,gdy są podkladki z miki.Napięcie zasilania powinno mieć wartość +/- 50-60V,bo wtedy układ nie jest przeciążony i pracuje bezawaryjnie.Pożądany jest też wentylator.Pozdrawiam-Zygmunt.

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam też,że warto jest dołączyć szybkie diody zabezpieczające przed przepięciami,równolegle do wyjścia,zaporowo.Typ diod:BYV26A a diody typu 1N4005-7 nie nadają się,bo są za wolne.Połączenie diod jest takie:Plus jednej do +Uz jej minus do wyjścia,plus drugiej do wyjścia i jej minus do -Uz.
  • #23 1716164
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A nie latwiej zdjac obudowe i zobaczyc czy to podrobka czy oryginal? podrobki sa niechlujnie polutowane a tranzystory mocy maja male struktury ktorych wielkosc mozna ocenic po ilosci silikonu ktory je przykrywa (chinczyk oszczedza i daje go dokladnie tyle zeby tylko zakryl strukture:P )
  • #24 1716258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1716520
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Jak go umiejętnie otworzysz to nic nie uszkodzisz, ta obudowa to jest tylko plastykowa przykrywka przyklejona do laminatu.

Wersje II i V mają stopień prądowy pseudo-komplementarny a wersja XI w pełni komplementarny, różnią się też poziomem zniekształeceń. To co napisał alton że sharp miał +- 68V w spoczynku to nie widze w tym nic dziwnego, trafo pewnie było 'miękkie' i po wysterowaniu 2 kanałów napięcie sporo przysiada, oryginalny STK4241 jest w stanie oddać 2x150W bez problemów, podróba jak odda 100W to będzie dobrze.
    Powierzchnia struktór tranzystorów to jest skandal! podrabiany STK4048II miał większą powierzchnie struktury tr.końcowych 5x5mm niż podróbka STK4050II od innego chińczyka, oczywiście 4050II szybciej poszedł do piachu niż 4048 mimo że zasilane były tym samym napięciem.

Ogólnie nie polecam podrabianego gówna. Lepiej sklecic coś samemu na pewnych elementach, no i do tego jeszcze jaka satysfakcja ;)
  • #26 1717281
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Koledzy nie dzielcie włosa na czworo,bo można poradzić rozbiorkę hybrydy i wymontowanie tranzystorów mocy do sprawdzenia,czy fabryka dobre wsadziła.Ja kupiłem w firmie Altron kit za 85 zł z płytką i działa dobrze przy warunkach opisanych wcześniej.Wlaściciel firmy powiedział mi,że ma sprawdzonego dostawcę StK i reklamacji dotąd nie było.Jak się przeliczy koszty elementów i płytki to nie opłaca się kupować samej płytki ikombinować elementy.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #27 1717328
    ALTON
    Poziom 38  
    zibisound to bardzo dziwne bo mi powiedziano że nie znają pochodzenia STK i być może są to podróbki
  • #28 1717710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 1717869
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Zamiast robić płytkę to kup ją w firmie www.altron,com.pl i masz wtedy profesjonalnie wykonaną płytkę i pamiętaj o zamontowaniu rezystorów 0,22 om/5W ok.5mm nad płytką,bo wtedy bedzie lepsze chłodzenie.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #30 1717963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wytrzymałości hybrydowego wzmacniacza mocy STK4050II na napięcie zasilania ±66Vdc oraz dostępności gotowych płytek PCB. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne układy STK4050II, produkowane niegdyś przez Sanyo, mogą wytrzymać napięcia do około ±70–90Vdc, jednak zalecane jest stosowanie napięcia zasilania w granicach ±53–60Vdc dla optymalnej pracy i trwałości. Podkreślono, że przeciążanie układu, zwłaszcza obciążeniem 4Ω zamiast 8Ω, oraz zbyt wysokie napięcie zasilania prowadzi do awarii. Wiele uwag dotyczy problemu podróbek, które często pochodzą z Dalekiego Wschodu, mają gorszą jakość, mniejsze struktury tranzystorów i niższą wytrzymałość napięciową, co skutkuje ich szybkim uszkodzeniem. Zaleca się zakup oryginalnych układów w sprawdzonych sklepach, np. Cybortech, gdzie cena oryginału wynosi około 77 zł, oraz stosowanie profesjonalnych płytek PCB oferowanych przez firmę Altron. Wzmacniacz STK4050II wymaga dużego radiatora (np. 165x100x35 mm) i wentylacji, aby utrzymać temperaturę pracy w granicach 60–80°C. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące konstrukcji przedwzmacniacza (np. na układzie MC33077P) oraz łączenia STK4050II z cyfrowym przedwzmacniaczem TDA7313. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z eksploatacji, wskazując na dobrą dynamikę i jakość dźwięku oryginalnych układów, a także na ryzyko uszkodzeń przy niewłaściwym użytkowaniu. Wątpliwości budziła też kwestia zaprzestania produkcji STK przez firmę Sanyo. Podsumowując, STK4050II jest cenionym układem o mocy około 150–200W przy 8Ω i napięciu zasilania do ±60V, ale wymaga ostrożności w doborze napięcia i obciążenia oraz stosowania oryginalnych komponentów i odpowiedniej konstrukcji chłodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA