logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz: Jaka końcówka mocy STK na 50V zamiast STK4182II?

adi87 10 Maj 2007 02:11 2070 12
REKLAMA
  • #1 3868266
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Obecnie we wzmacniaczu siedzi STK4182II którą trzeba wymienić. Zastanawiam się czy nie wstawić innej końcówki ponieważ ta jest na napięcie 33V wg noty katalogowej. Jaka końcówka byłaby najodpowiedniejsza pod napięcie 50V? Chodzi mi o to żeby był "zapas" żeby hybryda nie pracowała na maksymalnym napięciu
  • REKLAMA
  • #2 3868313
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Skoro we wzmacniaczu producent zastosował 4182 to taką należy wymienić. Poprawianie fabryki to nie zawsze opłacalna i właściwa sprawa. Z serii, do której należy Twoja końcówka możesz zastosować, bez żadnych zmian, tylko 4192 i tyle.
    Pozdrawiam.
  • #3 3868652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3871600
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj ponownie!
    Ja bym jednak nic więcej nie zmieniał. Można jeszcze coś pokombinować z chłodzeniem. Jeśli ten wzmacniacz ma miejsce a nie ma wiatraka chłodzącego STKa to mu taki załóż i już. STKi oryginalne to bardzo porządne wzmacniacze, SANYO dobrze je oblicza i trzeba tylko zachować odpowiednie warunki w czasie odsłuchu a wszystko jest w najlepszym porządku.
    Pozdrawiam.
  • #5 3871641
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Jeżeli nie jest to absolutnie konieczne to ja wogóle odradzam wymianę STK. Powód jest taki że oryginały są niestety w naszym kraju praktycznie niedostępne a podróby są bardzo słabej jakości i szybko padają. Oryginały natomiast są o wiele trwalsze od tych Chińskich podróbek.
  • REKLAMA
  • #6 3871755
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3871783
    gart62
    Poziom 31  
    Więc poszukaj oryginału i nic nie zmieniaj w układzie. Jeszcze taka uwaga: wymień wszystkie elektrolity w układzie końcówki na dobrej jakości (105°) i powinno być bardzo dobrze.
    Pozdrawiam.
  • #8 3871888
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Oryginału nie kupisz, sanyo już ich po prostu nie produkuje, a jak miałbym wsadzać chińską podróbkę robioną nogami to wole już dobudować coś na tranzystorach albo LM3886 lub TDA7294. STK to wcale nie jakieś rewelacyjne układy, stosują je producenci w najtańszych wzmacniaczach i 95% miniwież. A dodatkowe chłodzenie, po co? Jesli producent nie zastosował to chyba wiedział co robi. Bez obrazy ale kojarzy mi sie to z takim wieśniackim tuningiem, coś ulepszyć za wszelką cenę czy to ma sens czy nie.
  • #9 3871911
    gart62
    Poziom 31  
    Skoro Ty wiesz lepiej to Wiesz. Ja podpowiadam najlepiej jak umiem. Sam mam końcówkę na innym STK i dodatkowe chłodzenie poprawiło pracę wzmacniacza szczególnie przy pracy z dużymi basami i wysokimi a także przy głośnym odsłuchu.
    Pozdrawiam.
  • #10 3871931
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    gart62 napisał:
    Skoro Ty wiesz lepiej to Wiesz. Ja podpowiadam najlepiej jak umiem. Sam mam końcówkę na innym STK i dodatkowe chłodzenie poprawiło pracę wzmacniacza szczególnie przy pracy z dużymi basami i wysokimi a także przy głośnym odsłuchu.
    Pozdrawiam.

Oczywiście że poprawi, byle tylko gdzieś dostać oryginalnego STK.

Widzę że kolega andrew54 niepotrzebnie się unosi i nie przebiera przy tym w słowach, każdy stara się pomóc najlepiej jak potrafi.
  • REKLAMA
  • #11 3872040
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Dodatkowe chłodzenie w postaci wentylatora posiadają tylko wzmacniacze estradowe i wynalazki technicsa. W domowych warunkach założenie dodatkowego wentylatora do fabrycznego wzmacniacza nie jest potrzebne. Nawet jak radiator jest bardzo gorący to wzmacniaczowi nic się nie dzieje a powiem więcej, optymalne warunki pracy wzmacniacza wymagają aby był on ciepły, nie bez powodu audiofilskie firmy zalecają tzw wstępne wygrzewanie w swoich produktach zanim zacznie się odsłuch. Prawda jest taka że sprzęt prawidłowo funkcjonuje dopiero po uzyskaniu określonej temperatury.

Dodano po 7 [minuty]:

Chciałbym widzieć jak wygląda radiator w waszych wzmacniaczach że tak bardzo jesteście za tymi wentylatorami. Popatrzcie na mojego wzmaka, po całonocnym głośnym graniu na dwóch parach kolumn jest on zaledwie ciepły, nigdy niebył gorący i napewno nie założę mu żadnego wentylatora bo to zbędne.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic732216.html
  • #12 21576861
    przemeksupak
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam właśnie Diorę 502 do odkurzenia. Jeśli, jak ja, masz kolumny 4 Ω i 8 Ω, to polecam, znajdując wcześniej kogoś z lutownicą, wymianę na STK 4191X, już nie do zdobycia w zwykłej sprzedaży, jednak pasuje. Działa, zamiast mojego oryginału, już od ponad dwudziestu lat. Te układy są kompatybilne - masz zapas - wyższe napięcie, trochę więcej mocy, kolumny głośnikowe 8 Ω albo 4 Ω, niższe THD N z 0,4%, zgodnie z notą, do 0,02.

Dla potomności.

:-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany końcówki mocy STK4182II w wzmacniaczu na inną pracującą przy napięciu 50V, aby zapewnić zapas napięcia i uniknąć pracy hybrydy na granicy parametrów. Zalecane jest stosowanie oryginalnych układów z serii STK, szczególnie STK4192II, które są kompatybilne i nie wymagają modyfikacji układu. Wymiana na inne modele nie jest rekomendowana ze względu na ryzyko uszkodzenia i problemy z dostępnością oryginałów. Podkreślono, że oryginalne STK są trwałe, a podróbki chińskie mają niską jakość i szybko zawodzą. Wskazano również na możliwość poprawy pracy wzmacniacza przez lepsze chłodzenie, choć w warunkach domowych dodatkowe wentylatory są zbędne, a optymalna praca wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury radiatora. Jeden z uczestników polecił model STK4191X jako zamiennik z wyższym napięciem i lepszymi parametrami, kompatybilny z kolumnami 4 Ω i 8 Ω. Zwrócono uwagę na konieczność wymiany elektrolitów na wysokiej jakości (105°C) dla poprawy stabilności układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA