Witam. Mam problem z kontaktronami na bramach garażowych. Co jakiś czas wywołują fałszywy alarm w trakcie uzbrajania. Jest to system bezprzewodowy Jablotron. Mimo, że bramy sa zamknięte to jest sygnalizowane na manipulatorze, że sa niezamknięte. Garaże są podziemne i to jest jakby jeden system razem z mieszkaniem tylko podzielony na dwie strefy - mieszkanie + garaże. Mimo, że mieszkanie jest wyżej to zasięg urządzeń jest dobry i działa to sprawnie. Poszukałem trochę i problem dotyczy prawdopodobnie magnesów, które z czasem tracą na mocy przez to, że ich siła jest rozpraszana na metalowej bramie. Bawiłem się już w wymianę kontaktronów na inne, dokładałem dodatkowe magnesy, ale efekt taki sam, przez jakiś czas OK, a potem znowu fałszywe wzbudzenia. Zastawiam się, jak rozwiązać ten problem? Czy w garażu można założyć czujkę ruchu? Instalator mówił, że np rozgrzany samochód czy jakiś przeciąg mogą też dawać fałszywe wzbudzenia i dlatego są lepsze kontaktrony, ale jak widać w moim wypadku niekoniecznie...