logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mozilla Firefox, utrata haseł

larrylldldld 05 Paź 2017 13:21 7500 11
REKLAMA
  • #1 16739349
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    W mojej Mozilli stało się coś dziwnego, czego nie pojmuję. Zniknęły mi wszystkie hasła, ale nie zakładki i historia. Próbowałam je odzyskać programami passwordfox oraz FirePasswordViewer, ale oba znalazły tylko jakieś dwa/trzy bardzo, bardzo stare hasła sprzed 3 lat (?). Co się mogło stać z resztą? Przeglądałam pliki i nie mam pojęcia co może być nie tak. Jest to dla mnie bardzo ważne, bo używam wielu kont i nie jestem teraz w stanie zresetować wszystkich haseł.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16740246
    niuniu7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    1
    Rozwiń menu Narzędzia.
    2
    Wybierz Opcje.
    3
    Kliknij na zakładkę Bezpieczeństwo.
    4
    Kliknij przycisk „Zapamiętane hasła”.
    5
    Wyświetli się okienko o tej samej nazwie z listą witryn i nazw użytkownika używanych do logowania. W prawym dolnym roku kliknij przycisk „Wyświetl hasła”.
    6
    Zostaniesz poproszony o potwierdzenie wyświetlenia haseł. Wybierz „Tak”.
    7
    W okienku „Zapamiętane hasła” pojawi się nowa kolumna z hasłami do witryn.
    8
    Jeśli chcesz ponownie ukryć hasła, kliknij przycisk „Ukryj hasła” w prawym dolnym rogu okna.

Moderowany przez dt1:

Odpowiedź nie ma nic wspólnego z tematem. To jest procedura odczytania zapisanych haseł, a nie odzyskania utraconych.

• #3 16740393
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Mój problem polega na tym, że nie mam tam żadnych haseł? A raczej mam te kilka starych i nowych,które dodałam, ale to jest jedynie ułamek wszystkich, które miałam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16740469
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Spróbuj:

- naciśnij przycisk start (Windows Vista, 7, 10) i wpisz %appdata% - zatwierdź przyciskiem enter. Alternatywnie możesz nacisnąć kombinację klawiszy WIN+R - czyli flagę Windows i klawisz R - i tam wpisać %appdata%).
    - wejdź kolejno do Mozilla -> Firefox
    - oprócz katalogu Profiles powinien być też plik profiles (opisany jako plik typu ustawienia konfiguracyjne), zrób dwuklik, plik powinien się otworzyć w notatniku. Jeśli masz jeden profil w Firefox, to ostatnie linijki pliku powinny wyglądać jakoś podobnie do:
    [Profile0]
    Name=default
    IsRelative=1
    Path=Profiles/gh6xfpea.default

Zapamiętaj z ostatniej linijki aktywny profil, czyli w tym przypadku gh6xfpea.default
    - zamknij notatnik, wejdź do katalogu Profiles. Czy jest w nim tylko jeden katalog (powinien mieć wtedy nazwę odczytaną w poprzednim kroku), czy jest tych katalogów więcej?

* Jeśli jest tylko jeden katalog, z nazwą zgodną z odczytaną z notatnika (jeśli jest więcej, to info jest niżej):
    - wejdź do tego katalogu
    - odszukaj pliki key3.db (może mieć ukryte rozszerzenie, będzie wtedy samo key3) oraz logins.json (znowu może mieć ukryte rozszerzenie i nazwę logins).
    - kliknij prawym na pierwszy z nich, wybierz Przywróć poprzednie wersje
    - zobacz, jakie poprzednie daty są dostępne (jeśli w ogóle są jakieś dostępne), oceń, czy firefox pamiętał hasła, które chcesz odzyskać w którymś z wymienionych punktów czasu.
    - jeszcze nie przywracaj, anuluj.
    - dla drugiego z plików zrób to samo. Porównaj, czy są dostępne te same daty, co dla pierwszego pliku. Oba pliki powinny być przywracane do tej samej daty, gdyż są ze sobą dość ściśle powiązane.

Jeśli będą dostępne wcześniejsze wersje ze zgodną datą i uznasz, że wtedy te hasła jeszcze funkcjonowały, to wyłącz firefox (to ważne), odczekaj pół minuty i przywróć oba te pliki do wybranej daty.

Jeśli nie będzie dostępnych wcześniejszych wersji (co może wystąpić), to nie da się skorzystać z tej metody.

** jeśli jest więcej katalogów z profilami:
    - sprawdź daty utworzenia tych katalogów. Czy katalog, który został odczytany z notatnika ma jakąś niedawną datę utworzenia? Wtedy można próbować szukać w innych profilach zapisanych haseł.
  • REKLAMA
  • #5 16741302
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Dziękuję ci za odpowiedź.
    Mam jeden katalog zgodnie z tym co jest w pliku profiles.
    Oba pliki mają starsze wersje, ale w pliku key3 mam datę z 18 września a w logins z 19 września. Dodatkowo mam jeszcze jakiś plik o nazwie "logins.json.corrupt", w którym nie ma poprzednich wersji. Co w takiej sytuacji zrobić skoro daty w obu się różnią? Póki co nic nie przywracałam ani nie zmieniałam. :)
  • Pomocny post
    #6 16741366
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    larrylldldld napisał:
    Oba pliki mają starsze wersje, ale w pliku key3 mam datę z 18 września a w logins z 19 września.

To jest 1 dzień różnicy - spróbuj przywrócić te 2 pliki. Może zadziałają.
    W key3.db masz klucz do pliku logins.json - tak to działa, dlatego ważne są daty.
    Pliki aktualne skopiuj najpierw w bezpieczne miejsce.
    larrylldldld napisał:
    logins.json.corrupt

Możesz zawsze próbować podstawiać ten plik po usunięciu z nazwy ".corrupt".
  • REKLAMA
  • #7 16741403
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Przywróciłam oba i nic się nie zmieniło. Co dalej robić?
  • #8 16741406
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Podstaw plik *.corrupt z właściwą nazwą.
  • #9 16741409
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo, okazało się, że musiałam zresetować wszystko i już się pojawiły. Życie uratowane. :)
    Na przyszłość czy da się jakoś chronić te pliki, żeby nie stało się coś takiego ponownie?
  • #10 16741436
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Wystarczy zrobic kopie profilu co jakis czas.
  • #11 16741455
    Michalxd1232
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Zrób kopię zapasową lub załóż konto w Firefoxie i daj sychronizację żeby ci dane przcechowywał na wszelki wypadek gdybyś np. formatował.
  • #12 16742062
    larrylldldld
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź. Wszystko działa jak należy i zrobiłam kopię. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą haseł w przeglądarce Mozilla Firefox, gdzie zniknęły wszystkie zapisane hasła, ale zakładki i historia pozostały nienaruszone. Po próbach odzyskania haseł za pomocą programów PasswordFox i FirePasswordViewer, które znalazły jedynie kilka starych haseł, użytkownik poszukiwał pomocy. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie ustawień bezpieczeństwa w Firefoxie oraz lokalizacji plików profilu, w tym plików key3.db i logins.json. Po przywróceniu plików z datami różniącymi się o jeden dzień, użytkownik ostatecznie zresetował wszystko, co przywróciło utracone hasła. Wskazówki dotyczące ochrony danych obejmowały regularne tworzenie kopii zapasowych profilu oraz korzystanie z synchronizacji konta Firefox.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA