logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo E520 padł dysk jak zrobić reinstalację widowsa7

Andu 06 Paź 2017 12:25 588 5
REKLAMA
  • #1 16740979
    Andu
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Cześć,

problem mam taki, jak w temacie. Zgodnie z prośbą moderatora, w którym w/w moderator zwrócił mi uwagę na punkt 3.1.13. regulaminu poprawiłem swój wpis. Niekiedy mój wpis może wydawać się dość niejasnym, ale jest zgodny z gramatyką i ortografią języka Polskiego.

Nie działa poprawnie dysk - tak myślę bo komputer przenośny uruchamia się 4 minuty a czasami nawet dłużej. Często przestaje poprawnie działać i pracuje bardzo wolno, bądź w ogóle nie pracuje (normalnie nazwał bym to, że komputer przenośny się "zawiesza" ale nie wiem czy określenie "zawiesić się" mieści się w regulaminowym słownictwie "Regulamin pkt. 3.1.13"). Czasem po takim zaprzestaniu poprawnego działania zaczyna ponownie poprawnie działać po jednej minucie, czasem po trzech minutach a czasem nigdy. Wtedy tylko wyłączenie z zasilania pomaga i konieczne jest ponowne uruchomienie komputera przenośnego. Mój komputer przenośny ma już parę lat ale jeszcze mi wystarczy więc pomyślałem o wymianie dysku na nowy.
    Wyciągnąłem stary dysk. Oryginalnie zainstalowany był następujący dysk: Seagate 500 GB SATA, 7200 rpm. Pierwsze pytanie jakie mam brzmi:
    Jaki mam kupić dysk?
    Znalazłem coś takiego za ok 200 pln: "WD 1TB 64MB DYSK SATA WD10EZRZ BLUE". Czy to jest dobry wybór dla mojego komputera przenośnego?

Kolejne pytanie brzmi:
    Jak wgrać system operacyjny Windows 7 i skąd go wziąć? Mam naklejkę (umieszczoną pod baterią) potwierdzającą, że na twardym dysku mojego komputera przenośnego zainstalowany jest oryginalny system operacyjny Windows 7. System operacyjny zainstalowany był na dysku mojego komputera przenośnego od momentu zakupu, dlatego nie posiadam płytki instalacyjnej. Jak rozwiązać ten problem?

Ostatnie pytanie dotyczy pakietu oprogramowania MS Office. Mam zainstalowany taki pakiet. Pytanie brzmi:
    Czy da się jakoś odzyskać pakiet? Mój pakiet MS Office był również zainstalowany od nowości i nie mam do niego żadnego dysku CD/DVD

dziękuję za pomoc.
    Andu
  • REKLAMA
  • #2 16740987
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Pozostaje sklonować dysk twardy w stosunku 1:1. Wyślij SMART dysku z programu HD TUNE. Zakładka Health.
  • REKLAMA
  • #3 16741123
    Andu
    Poziom 11  
    Ściągnąłem HD Tune 2.55 zainstalowałem i włączyłem ale w zakładcw health jest pusto.

Dodano po 37 [sekundy]:

Ściągnąłem HD Tune 2.55 zainstalowałem i włączyłem ale w zakładce health jest pusto.
  • REKLAMA
  • #4 16741175
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Ten program to już zabytek, wersja 2.55 pochodzi z 2008 roku. Uruchom program jako administrator, kliknij prawym przyciskiem myszy to czasami działa. Dużo nowszy i lepszy jest CDI (crystal disk info).
    Mając klucz systemu, sam system możesz pobrać ze strony Microsoft.
    https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows7

Dysk o którym piszesz (WD10EZRZ) to dysk 3,5" do komputera stacjonarnego, do laptopa potrzebujesz dysk 2,5"!
  • REKLAMA
  • #5 16741276
    Andu
    Poziom 11  
    Dziękuję za informację.

Może czegoś nie zrozumiałem, ale jeśli wyciągnę hdd z kompa, wstawię tam czysty nowy hdd to jak mam ściągnąć windowsa ze wskazanej stronki?
    /
    Jak mam go wgrać na nowy dysk? a co z partycją leovo - recowery

Dodano po 20 [minuty]:

Lenovo E520 padł dysk jak zrobić reinstalację widowsa7
  • #6 16741504
    czyt
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Klonowanie dysku to dobry pomysł:

strona MS nie użyczy w7 do PC z systemem preinstalowanym.
    Najlepiej kupić SSD. Niestety będzie mniejszy250, może 500GB - są jeszcze drogie.
    2 Uruchomić live Linux, jakikolwiek, byle świeży dość - nie starszy niż 5 lat. Tam jest GParted, któym pięknie kopiuje się całe partycje.
    Później windows się naprawi. Z unetbotin można utworzyć bootowalny pendrajw.
    3 Stary dysk można umieścić w kieszeni po DVD (https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/pd015762 - wsparcie dvd jest). By wyjąć, trzeba odkręcić jedną śrubkę od spodu.

Partycja z systemem jest na starym dysku i niekoniecznie będzi działać poprawnie, ale można spróbować. Tyle, że dojdzie do instalacji czystego systemu Lenovo na niesprawnym dysku.

Problemem pierwotnym, może być brak pamięci na partycji systemowej dysku. Windows robi takie numery, ponoć miała wyjść aktualizacja, to łagodząca : D

Działania w poziomie średnio zaawansowany - można stracić dane z aktualnego dysku.
REKLAMA