logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can

audiotech 08 Paź 2017 11:09 14964 6
REKLAMA
  • #1 16744349
    audiotech
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witajcie szanowni.
    Mam Ducato 2014 oraz radio Delphi F250FL.
    Chciałem to radio wstawić, bo ładnie wygląda z wysokim połyskiem i pasuje do panelu klimatronica.
    Po podłączeniu wyświetla się Code Error z powodu braku komunikacji Can. Okazuje się, że we wtyczce A ISO, piny 1 Can B oraz 3 Can A , są po prostu puste.
    Podłączyłem więc na krótko do gniazda OBD odpowiednio w piny 6 i 14. Radio nadal nie zezwala na wpisanie kodu, po 10 minutach się wyłącza a ponadto po odpaleniu silnika pojawiają się 2 komunikaty o błędach kontroli trakcji i czegoś tam jeszcze. Zapalają się przy tym odpowiednie kontrolki.
    Wniosek taki, że to radio nie może mieć łączności po Can, a bez tego nie zagra.
    Radio jest oryginalne, fabryczne, posiadam kod.
    Czy można coś z tym poradzić?
    Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can
  • REKLAMA
  • #2 16748291
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Spróbuj podpiąć się pod CANy z body ew. z zegarów. Kiedyś podłączałem radio w Grande Punto na takim body jak u Ciebie, poszło bez problemu, kolory kabli CAN w Punto: czarno różowy i różowo biały. Nie wiem czy w ducato bedą takie same kolory kabli ... może ktoś wie i podpowie.
  • REKLAMA
  • #3 16749749
    audiotech
    Poziom 15  
    Dziękuję za podpowiedź.
    Marne są szanse znaleźć w necie kolory kabli can w Ducato ale spróbuję wyszperać tak jak radzisz, body lub zegary.
    .
    Zastanawiam się jeszcze nad trzecią wtyczką, białą z 3 kabelkami.
    W tytułowym radiu w gnieździe są to NC, masa, NC .
    Dziwactwo. Kable znikąd donikąd są, a potrzebne od Can brak.
    Nic nie cięte, wiązka z wtyczkami fabryczna.
    Załączniki:
    • Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can IMG_4916.JPG (102.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16753881
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    To radio musi mieć Cana podłączonego . Inaczej pokazuje Code Error. Można go co prawda ustawić tak by grało bez kodu i cana ale będzie się zawsze wyłączał po 20 minutach grania . Skoro w dolnej kostce nie ma przewodów do cana to znaczy tylko to że fabrycznie było inne radio bez instalacji can .
  • #5 16755656
    audiotech
    Poziom 15  
    Tak, zgadza się. Fabryka wstawiała jakieś Pioneery i Sony + monitor z kamerą Caratec.
    Tą fabryką jest Dethleffs bo pojazd to kamper. Nie mogę patrzeć na to syfiato-designerskie monstrum które wygląda jak pomyłka, dlatego gotów jestem co 20 minut radio włączać , byleby to wyglądało bo nie potrafię pogodzić się z wyglądem tego puzzle i jakiegoś Pioneera jak w busie kuriera...
    No zobaczcie sami, ten widok w aucie jest nie do zaakceptowania a przy zakupie nie sądziłem że taki z tym kłopot może być.
    Załączniki:
    • Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can IMG_4352.JPG (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16759296
    karwas922
    Poziom 1  
    Witam mam podobny problem. Zastanawiam się nad zakupem Tego Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can ale czy to pomoże w rozwiązaniu całego problemu??? Pozdrawiam
  • #7 16761928
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    karwas922 napisał:
    Witam mam podobny problem. Zastanawiam się nad zakupem Tego Radio Delphi F250FL w Ducato - generuje błędy w Can ale czy to pomoże w rozwiązaniu całego problemu??? Pozdrawiam

To jest interface z CAN na analog, tu potrzebny jest odwrotny z analog na CAN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem Delphi F250FL w Ducato 2014, które wyświetla błąd Code Error z powodu braku komunikacji CAN. Po podłączeniu radia do gniazda OBD, radio nadal nie działa poprawnie, a po uruchomieniu silnika pojawiają się błędy kontroli trakcji. Użytkownik zauważa, że wtyczka A ISO nie ma przewodów do CAN, co sugeruje, że fabrycznie radio nie było przystosowane do instalacji CAN. Inni użytkownicy sugerują podłączenie do innych źródeł CAN, takich jak body lub zegary, oraz informują, że radio wymaga połączenia z CAN, aby działało poprawnie. Istnieje również wzmianka o interfejsie, który nie rozwiązuje problemu, ponieważ potrzebny jest odwrotny interfejs z analogowego na CAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA