logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GA-970A-UD3 - Zwarcie do masy jeden zasilacz ignoruje drugi juz nie

ZimnySobi 08 Paź 2017 12:35 723 8
REKLAMA
  • #1 16744539
    ZimnySobi
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, W czwartek kupiłem płyte główną z procesorem i pamięciami RAM na allegro. Oczywiście używane jak napisał sprzedawca wszystko jest sprawne. Po podłączeniu mojego dotychczasowego zasilacza wszystko wstawało normalnie ale z zasilacza wydobywał się dzwięk "przeskakującej iskry" i tak przez cały czas. Pomyślałem że to wina wysłużonego zasilacza. Ale i tak nadeszła konieczność wymiany zasilacza bo jak okazało się po uruchomieniu gry komputer po prostu się wyłącza. Co zamusiło mnie do kupienia nowego zasilacza mianowicie MODECOM VOLCANO 650 GOLD PLUS myślę że ten mój jest za słaby a jego nominalne 620 W poszło na oślą łączkę, Wymieniłem zasilacz wszystko podłączyłem i jest psikus ponieważ po próbie zwarcia pin PWR +- Na krótko zasilacz tylko cyknie i wiatraki ruszą na 0.5 sek i nic dalej sie nie dzieje. Więc jak mniemam zadziałało zabezpieczenie przeciw-zwarciowe w zasilaczu. Przy dotknięciu ustami wentylatora lub gniazd na płycie glównej przy podłaczonej lini 12V + dla procesora odczuwalne jest przebicie po odłączeniu tej lini już tego przebicia nie czuć. Jest sens bawić się w naprawę tej płyty głównej i wysyłać ja do serwisu w którym ją naprawią ? czy można poradzić sobie samemu ? Dziwne jest dla mnie źe jeden zasilacz normalnie odpala a drugi droższy już nie....
  • REKLAMA
  • #2 16744552
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Nowy PSU "na krótko" działa poprawnie? Miernik masz do dyspozycji?
    Na 1 rzut oka płyta "trup":
    ZimnySobi napisał:
    jak mniemam zadziałało zabezpieczenie przeciw-zwarciowe w zasilaczu

Dodano po 1 [minuty]:

Być może płytę "zabiłeś" poprzednim zasilaczem.
    Bez RAM piszczy?
    Na "pająka" działa?
  • REKLAMA
  • #3 16744985
    ZimnySobi
    Poziom 9  
    Mam miernik do dyspozycji, na pająka ? mogł byś rozwinąć ? zielony i czarny zewrzeć ? power-ok ?

Bez RAM jest to samo zaskakuje zabezpieczenie i nic sie nie dzieje, po odłączeniu lini 12V+ i zostawieniu wtyczki 24 pin zasilacz co 1 sek próbuje startować ale nie ma zasilania na procesorze, więc to nie działa. Próbowałem podłączyć wszystko na kartonie żeby wyeliminować zwarcie obudowy i płyty głównej ale ta metoda tak samo nie daje rezultatu. Ze starym marnym zasilaczem odpala prawidłowo ale on z kolei nie uciągnie mi grafiki 400W i procesora 125 W a nie taki był zamysł żeby kupować klamoty żeby siedzieć na słabszym procesorze. Zastanawia mnie dlaczego stary zasilacz nie "czuje" tego oporu zwarcia a ten go "czuje". Jeden uruchamia płyte główną a drugi już nie .
  • REKLAMA
  • #4 16744999
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dokładnie - czarny z zielonym.
    Na "pająka" = poza obudową.
  • #5 16745045
    ZimnySobi
    Poziom 9  
    Tak czarny zielony po zwarciu uruchamia zasilacz normalnie, tak jak dwie inne płyty główne. Charakterystyczne cyknięcie chyba przekaźnika lub stycznika i went startuje. Tylko tej która powinna już nie. Ale pod starym zasilaczem i tak wstanie ale to idiotyczne...

**** I pozdrawiam Pana który sprzedaje na w pół sprawny sprzęt i w sporze na allegro umieszcza screeny z tego tematu. A sam nie potrafi się już wytłumaczyć i szuka "haków" na moje działanie. I samodzielnie po googlach szuka czemu jego płyta główna jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16746147
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Masz możliwość sprawdzić jeszcze jakiś 3 zasilacz? Nie jest to częste ale bywa że jakaś płyta się uprze i nie działa z konkretnym zasilaczem. Może "udało" ci się taką parkę ożenić?
  • #7 16746165
    ZimnySobi
    Poziom 9  
    Mam taka możliwość do dyspozycji od szwagra moge dostać be quiet 750 W i Corsair 6xx W nie pamietam jaki model konkretnie ale jutro dla szwagra dam znać i zobaczymy.
  • #8 16746241
    safbot1st
    Poziom 43  
    310artur napisał:
    Nie jest to częste ale bywa że jakaś płyta się uprze i nie działa z konkretnym zasilaczem.

Potwierdzam. Ciężko stwierdzić w takim wypadku po stronie którego z elementów leży problem. Ja spotkałem się raz z winą zasilacza. Zobaczmy czy podmiana PSU coś wyjaśni.
  • #9 16749043
    ZimnySobi
    Poziom 9  
    310artur napisał:
    Masz możliwość sprawdzić jeszcze jakiś 3 zasilacz? Nie jest to częste ale bywa że jakaś płyta się uprze i nie działa z konkretnym zasilaczem. Może "udało" ci się taką parkę ożenić?

I tak właśnie się stało, w tym miejscu pragnę przeprosić sprzedającego gdyż wina leżała po stronie zasilacza a z 3cim zasilaczem OCZ 750 W wstała bez zająknięcia. A trochę odpowiedzi na temat rzucił temat z innego forum : http://forum.pclab.pl/topic/1184425-Modecom-Volcano-750-Gold-nie-działa/ zobaczyłem Chipset 970A i wszystko z objawami i problemami pasowało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił płytę główną GIGABYTE GA-970A-UD3 oraz procesor i pamięci RAM, jednak po podłączeniu zasilacza MODECOM VOLCANO 650 GOLD PLUS wystąpiły problemy z uruchomieniem systemu. Zasilacz wydawał dźwięk "przeskakującej iskry" i nie uruchamiał płyty głównej, co sugerowało zwarcie. Po próbie uruchomienia zasilacza na krótko, zabezpieczenie przeciwzwarciowe zadziałało. Użytkownik próbował różnych metod, w tym podłączenia komponentów poza obudową, ale problem pozostał. Ostatecznie, po przetestowaniu trzeciego zasilacza OCZ 750 W, system uruchomił się poprawnie, co potwierdziło, że wcześniejszy zasilacz był wadliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA