logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Która karta lepsza: Nvidia Riva TNT 16MB czy Creative 3dfx Banshee 16MB?

marians17 06 Sie 2005 18:00 1923 14
REKLAMA
  • #1 1711800
    marians17
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam 2 karty Nivida Riva TNT 16MB i Creatice 3dfx Banshee 16MB.
    Chcialbym zapytac ktora polecacie, ktora lepsza moze ma ktos jakies testy??Bo niewiem ktorej uzyc.
    zgory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1712064
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Bierz rivę. Taki jest moje zdanie.

pzdr.
  • #3 1712094
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Cześć!

Może to Ci pomoże

http://www.chip.pl/archiwum/article_35763.html

Jeśli jedna z kart które posiadasz jest bardziej "firmowa" niż druga to ją wybierz, poza tym to bardzo podobne karty pod względem wydajności.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #4 1712105
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Wybrałbym Nividie!Przedewszystkim po firmie!Tej drugiej karty nie znam!Nigdy jej nie miałem!Dlatego polecam tobie Nividie!Moim zdaniem bedzie lepsza!Bierz nividie!
    Pozdr
  • #5 1712155
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    marians17 napisał:
    Creatice 3dfx Banshee 16MB
    nie jest to czasem VooDoo? ..jesli tak to komentarz do tego jest prosty: Nvidia przejeła technologie Voodoo, wiec w tym wypadku riva bedzie ''ciut'' wydajniejsza (mozliwe, ze nawet nie bedzie roznicy), do rivy jest prosciej dopasowac odpowiednie sterowniki...

your chosse ;)
  • #6 1712298
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Witam.Jestem posiadaczem Rivy TNT 16 MB.Została zamontowana przy składaniu komputera w 1999r.
    Działa do tej pory.
    A tak nawiasem mówiąc to chyba żaden problem włożyć jedną lub drugą kartę i obserowować która lepsza.Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #7 1712551
    marians17
    Poziom 10  
    Dzieki za pomoc.Wiec uzyje rivy.

Dzieki za pomoc Alfrednovi za tego linka http://www.chip.pl/archiwum/article_35763.html.

Widze ze te karty maja bardzo podobne wyniki ale uzyje tej Rivy tak ze wzgledu na firme raczej powinna byc lepsza.
  • REKLAMA
  • #8 1712577
    fraxx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jedna i druga karta to już tak stary złom że różnicy i tak nie dotrzeżesz.
    do tego jedna i druga karta to poraszka tamtych lat
    btw chciałeś chyba napisać CreatiVe #dfx bans... no chyba że to jakaś ruska podruba :D
    dodam jeszcze że miałem kiedyś tą rive i gdy karta pracowała na podniesionej gamme to po pewnym czasie wzieła sie i zesrała... musiałem kupić nową karte
    Pozdrawiam.
    / EDIT
    kurcze coś długo pisałem tego posta :P
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

... z tym poziomem tylko do kosza! (TJT)
  • #9 1713122
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Miałem Banshee creative-a i byłem zadowolony, chociaż nijak bydlę nie chciało się zainstalować na ciut podkręconym kompie. Bez podkręcania zainstalowała się bez problemów i potem biegała zdrowo :)
  • #10 1713166
    marians17
    Poziom 10  
    hehe fraxx no chcialem napisac CreatiVe:) maly blad:)Postanowilem uzyc tej Rivy.Sa to stare karty ale skladam takiego starego kompa z tych czesci co mi zostaly dla mlodszego brata :)
  • #11 1713207
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Nvidia będzie wydajniejsza a do tego obsłuży dużo więcej gier, na voodoo dużo gier nie działa wcale, pomimo że wydajność jest wystarczająca.
  • #12 1713675
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Kolego fraxx nie zaniżaj poziomu portalu.
    Co to za język a ortografia,myślę że stać cię na lepszy styl.Popraw się.Pozdrowienia.
  • #13 1715352
    fraxx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    robert45 napisał:
    Kolego fraxx nie zaniżaj poziomu portalu.
    Co to za język a ortografia,myślę że stać cię na lepszy styl.Popraw się.Pozdrowienia.

srry
    już nie będę

ale co do ortografii to jestem dyslektykiem i mam na to papier :] używam tego czegoś co sprawdza pisownie ale nie bardzo mi pomaga

Pozdrawiam.
  • #14 1715548
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    fraxx napisał:
    do tego jedna i druga karta to poraszka tamtych lat
    ....heh....szkoda, ze co niektorzy w tamtych latach nie doceniali dobrego sprzetu...chciałbym wspomniec, ze VooDoo 3 niekiedy powalało na nogi rive z 32 megową pamiecia i pierwsze modele Gf (32Mb) ..tylko szkoda ze firma 3dfx padła...ostatni wypust to VooDoo 5 ..to było cudeńko ;)
    http://www.hothardware.com/viewarticle.cfm?articleid=485

W swoim starym komputerze, jako element graficzny była własnie VooDoo3 ...niezapomne, jak to wtedy gry chodziły, ktore miały zazwyczaj wieksze wymagania. Jesli ktos składa komputer ze starszych czesci..serdecznie polecam ta karte ..jako ciekawostka.

jesli bedzie trzeba sterowniki do ktoregos z modeli to prosze bardzo...
    http://www.touslesdrivers.com/index.php?v_page=12&v_code=5

pozdrawiam ;)
  • #15 1715555
    CIUKU
    Poziom 18  
    Skoro kolega składa stary komputer to napewno nie będzie grał na nim w nowsze gry ludzie...a wszystkie gry z tamtych lat które pociągnie riva 1 tym bardziej da radę banshee....z tego co pamiętam banshee to hybryda akc voodoo2 oraz zwyklej karty graf....więc powinna zachowac swoje zdolności wyswietlania bardzo dobrego obrazu w 2D, wydajnościwo jest naturalnie szybszy od rivy.Jesli masz takie rosterki to skręć sobie zestaw performance killer końca wieku czyli riva tnt+ voodoo2 Sli:).Mój wybór Banshee
    P.S. Kolego Agadas Twoja przygoda z komputerem nie jest chyba zbyt długa...ale skoro nie znasz kart więc po co zabierasz głos?
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania dwóch kart graficznych: Nvidia Riva TNT 16MB oraz Creative 3dfx Banshee 16MB. Użytkownicy wskazują, że obie karty są zbliżone pod względem wydajności, jednak częściej polecana jest Nvidia Riva TNT ze względu na lepsze wsparcie sterowników, większą kompatybilność z grami oraz stabilność. Wspomniano, że Banshee to hybryda karty 3dfx Voodoo2 i standardowej karty graficznej, oferująca dobrą jakość obrazu 2D i wyższą wydajność, ale z ograniczoną kompatybilnością w niektórych grach. Nvidia przejęła technologię Voodoo, co może wpływać na lepszą integrację i wydajność Rivy. Użytkownicy sugerują, że przy składaniu starego komputera można przetestować obie karty, jednak wybór pada na Riva TNT ze względu na markę i wsparcie. Wspomniano także o problemach z trwałością Riva TNT przy podniesionej gamie. Dodatkowo podkreślono, że obie karty są już przestarzałe i różnice w praktyce mogą być minimalne. Linki do testów i sterowników zostały udostępnione dla zainteresowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA