Witam jak w temacie. Moja rodzina dalsze nie płaciła za prąd co poskutkowało zerwaniem umowy i zdjęciem licznika, gdy kuzyn poszedł do PGE to powiedzieli że potrzeba protokół który wyrabia elektryk z dozorem o stanie instalacji. Jakie pomiary może on wykonać w instalacji odłączonej od zasilania?
Według normy PN-EN 61557 są to
1.impedancja pętli zwarcia z rozdzielczością nawet do 0,001 ? ? dokładny pomiar również w obwodach z wyłącznikami RCD,
2.parametry wyłączników RCD,
3. rezystancja izolacji,
4. rezystancja uziemienia,
5. ciągłość połączeń ochronnych i wyrównawczych.
Instalacja ta znajduje się w kamienicy i jest typu TN-C. Dlatego wydaje mi się że pomiary z punktu 1,2 i 4 są nie do zrobienia przez brak zasilania i przewodu PE. Rezystancji uziemienia też nie da się zmierzyć bo go nie ma.
Na pewno da się zrobić pomiar rezystancji izolacji, a jak będzie z pomiarem numer 5? co to jest i czy da się go zrobić bez zasilania?
Według normy PN-EN 61557 są to
1.impedancja pętli zwarcia z rozdzielczością nawet do 0,001 ? ? dokładny pomiar również w obwodach z wyłącznikami RCD,
2.parametry wyłączników RCD,
3. rezystancja izolacji,
4. rezystancja uziemienia,
5. ciągłość połączeń ochronnych i wyrównawczych.
Instalacja ta znajduje się w kamienicy i jest typu TN-C. Dlatego wydaje mi się że pomiary z punktu 1,2 i 4 są nie do zrobienia przez brak zasilania i przewodu PE. Rezystancji uziemienia też nie da się zmierzyć bo go nie ma.
Na pewno da się zrobić pomiar rezystancji izolacji, a jak będzie z pomiarem numer 5? co to jest i czy da się go zrobić bez zasilania?