logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI C332DN - Regeneracja tonerów - OKI C332DN

kuhnro2 12 Paź 2017 18:14 6162 16
REKLAMA
  • #1 16753164
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów wiem jak wygląda tytułowa kwestia?

Czy na obecnym etapie jesteśmy skazani na komplet tonerów w cenie circa 300% ceny drukarki?
  • REKLAMA
  • #3 16753586
    kuhnro2
    Poziom 14  
    krystian k napisał:
    OKI nie lubi regeneracji , lepiej przesiądź się na developa +3100p i toner masz na 5 tys stron za 96 oryginał
    http://www.gemini24.com.pl/140_Ineo+-3100P-kolor-A4-drukarka.html

To zupełnie inny poziom cenowy drukarki i potrzeb.

Ja raczej w zamyśle miałem drukarkę do zastosowań domowych.
  • REKLAMA
  • #4 16753951
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 82
    Da domu to brothera j105 tusz masz na 2400 stron za 39zł oryginał :)
  • REKLAMA
  • #5 16754854
    kuhnro2
    Poziom 14  
    krystian k napisał:
    Da domu to brothera j105 tusz masz na 2400 stron za 39zł oryginał :)

A jakość / trwałość wydruku (szczególnie chodzi mi, żeby nie blakło po czasie)
    J105 vs OKI C5xx Cxx?

Sprawdziłem, że tusz czarny ma ok 48 ml. Jakoś ie wyorażam sobie wydrukowania z tego 2400 stron, Przydałby się wzorzec kartki zadrukowaej z 5% wypełnienia.
    (Mam HP DeskJet 990 - czarny tusz ma właśnie 48ml, nie wyobrażam sobie wydruku nawet 1/4 stron z tego 2400).

Czy we wkładach tego brother'a jest też głowica, czy na stałe w drukarce (chodzi o zasychanie)?
  • #6 16791324
    krystian k
    2400 stron z czarnego - tak podaje producent , głowica jest na stałe w drukarce , wydruk atramentowy co do blaknięcia to zależy gdzie to ma być np na zewnątrz sklepu ? to trzeba by był zalaminować zabezpieczyć
  • REKLAMA
  • #7 16791730
    kuhnro2
    Poziom 14  
    krystian k napisał:
    głowica jest na stałe w drukarce

No to jak zaschnie tusz w głowicy to ...nowa drukarka (bo cena głowicy - pół drukarki?)?
  • #8 16791990
    krystian k
    Brother ma funkcję automatycznego czyszczenia głowicy 2 razy w tygodniu ale musi być dobry poziom tuszy by ta funkcja chciała się włączyć, jeśli się tego przestrzega to brother żyje przez 6 - 8 lat lub dłużej. Do każdej drukarki dawaliśmy lub przyklejaliśmy informację żeby była cały czas podłączona do prądu by mogła się czyścić np w w akacje. Sprzedałem ok 70 szt atramentowych brotherów przez 14 lat i ci sami klienci przychodzą po tusze

Co do drukarek OKI na toner/proszek

Ogólnie z jakąkolwiek oki to konstrukcja zespołów bębna jest tak zrobiona , że proszek np oryginalny jest cienko ziarnisty oraz ma dołożony specjalny specyfik wazelinowy, który powoduje, że proszek się nie bryluje przy listwie nakładającej toner na wałek gumowy a ten z kolei na wałek bębna . Tonery zamienniki zwłaszcza chińskie nie maja tego specyfiku oraz są grubo ziarniste. Jedyne proszki do regeneracji oki jakie faktycznie działają ma firma agawa.pl , proszki sprawdzaliśmy i są bardzo dobre ale warunek, że trzeba używać tego samego proszku - tego samego producenta proszku żeby drukarka nie brudziła aby nie było różnych składów chemicznych w różnych tonerach .
  • #9 17525738
    Chlebus
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    do drukarki oki c332dn mozna kupic urzadzenie ktore bedzie resetowalo drukarke do ustawien fabrycznych . Dosypujemy proszek drukujemy jak wyliczy do 0 to reset i znowu drukujemy :)
  • #10 17559187
    froven
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chlebus napisał:
    do drukarki oki c332dn mozna kupic urzadzenie ktore bedzie resetowalo drukarke do ustawien fabrycznych . Dosypujemy proszek drukujemy jak wyliczy do 0 to reset i znowu drukujemy :) Urzadzenie koszt ok 300 zl

Tylko trzeba wziąć pod uwagę że niskiej jakości proszki mogą Ci zniszczyć zespół bębnów
  • #11 17559206
    Chlebus
    Poziom 12  
    Proszki sypie dobrej jakosci zamienniki , wydrukowalem w ciagu ostatniego roku w kolorze ok 8 tys stron i wszystko chodzi jak nowe . Nie ma najmniejszej roznicy w wydruku na oryginalnym tonerze i na zregenerowanym przez dosypanie proszku.
  • #12 17721565
    Skun18
    Poziom 2  
    Chlebus
    A czy jesteś w stanie podesłać jakiś link do tego resetu ?
  • #14 17823357
    Chlebus
    Poziom 12  
    niestety nie mam linka. A koszt samego urzadzenia to 350 zl wiec tez nie malo .
  • #15 18642375
    emdi90
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Reseter lub chip resetujący drukarkę, nazwy są różne ale zasada jest ta sama, kupując nową drukarkę otrzymujemy Tonery startowe bez Chipów zliczających, samo zliczanie odbywa się pobierając dane z EEPROMa, tak więc gdy się skończy Limit czyli np 1000 stron należy wgrać pierwotny stan owego EEPROMa. Czyli najlepiej po zakupie nowej drukarki nawet jej nie odpalać a wylutować EEPROM i mieć czysty wsad na kompie i kolejno można go wgrać na kilka sposobów:
    1. Każdorazowo wylutować EEPROM i wgrywać pierwotny wsad (sporo roboty i łatwo Przy braku umiejętności uszkodzić coś)
    2. Kupić na Tureckiej stronce programator zrobiony na PICu (lutowanie to 4 kabelki do EEPROMa i mamy Wieczny Chip ale to trochę drogie, około 300zł)
    3. Kupić Arduino Nano za 20zł, napisać Prosty programator i podobnie jak powyżej resetować kiedy się chce. Tak więc można to samemu zrobić i działa :-) mi działa po pieniądzach, mam drukarkę OKI C332DN ale chciałbym też jakieś wsady z innych modeli, ma ktoś? Zrobię dokumentację i jeśli jest jakieś zainteresowanie udostępnię.

Do OKI 332 mam wsad bo zgrałem ze swojej jak kupiłem ją ale jak by ktoś miał nową OKI inny model proszę o wsad, możemy porobić kilka Programatorów do różnych modeli i udostępnić opis, projekt dla każdego amatora.
  • #16 18681032
    dino1234
    Poziom 1  
    wymieniłam toner i dalej pokazuje niski poziom lub brak co zrobić
  • #17 21149881
    kamilbaranski
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    >>18642375Cześć, mam cztery MC332DN oraz jedną MC342W. W większości z nich mam dość nowy firmware:

cu   03.28
    pu   00.08.21
    scanner   04.85
    panel   02.05.02
    total memory   256
    flash memory   8 [F65]
    nic program ver   01.47

Wczoraj trochę posiedziałem z chipami i mam kilka wsadów zgranych. Komunikacja opiera się na OneWire, chipy wydają się być DS2501, choć standardowe biblioteki do DS250x z nimi nie współpracują.

Zastanawiam się, jak bardzo programiści OKI poblokowali te zamienniki. Wiele kupnych tonerów albo chipów z aliexpressu u mnie nie działa.

Piszesz, że wystarczy wrzucić wsad - a czy sprawdzałeś, czy drukarka się nie zorientuje, że ten toner już w niej był zainstalowany i miał wtedy większe zużycie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na forum dotyczy regeneracji tonerów do drukarki OKI C332DN oraz kosztów związanych z ich zakupem. Użytkownicy zauważają, że regeneracja tonerów w drukarkach OKI może być problematyczna, a oryginalne tonery są znacznie droższe niż sama drukarka. Proponowane są alternatywy, takie jak drukarki Brother, które oferują tańsze tusze. Wspomniano również o możliwościach resetowania drukarki oraz o ryzyku uszkodzenia bębna przy użyciu niskiej jakości proszków. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją tonerów oraz funkcjami automatycznego czyszczenia głowicy w drukarkach Brother. Pojawiły się także pytania dotyczące resetowania chipów tonerów oraz ich kompatybilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA