logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie domofonu Unifon TK6 do 4 żyłowej instalacji

Madziar666 13 Paź 2017 21:05 1596 4
REKLAMA
  • #1 16755618
    Madziar666
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć co i jak podłączyć?
    Podłączenie domofonu Unifon TK6 do 4 żyłowej instalacjiPodłączenie domofonu Unifon TK6 do 4 żyłowej instalacji
  • REKLAMA
  • #2 16755784
    WIESU
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    stara słuchawka oznaczenia od lewej
    1 z 1 w tk6
    2 z 3
    3 z 4
    4 z 2

jedną zworę założyć na dwa lewe piny druga zwora na dwa prawe piny.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 16756191
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Dodam tylko od siebie, że ten stary unifon IKA ma oznaczenia symbolami, które patrząc od lewej oznaczają: generator, słuchawkę, mikrofon, masę i kluczyk. Otwieranie elektrozaczepu jest zrealizowane poprzez zwarcie żyły mikrofonowej do masy. Stąd w starym unifonie widać mostek z kawałka kabelka, który łączy wspominany zacisk mikrofonu z zaciskiem przycisku. Drugi koniec przycisku jest na płytce połączony do masy. Dlatego w nowym unifonie masz dwie zworki, Jedna z nich łączy linię mikrofonu z przyciskiem a druga masę z przyciskiem.
  • REKLAMA
  • #4 16992893
    Madziar666
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Postanowiłem w końcu podłączyć nowy domofon. Niestety chyba zrobiłem coś nie tak bo nie słychać na dole kogoś kto mówi do słuchawki. Drzwi się otwierają, słychać kogoś na dole w słuchawce i słychać jak ktoś dzwoni na domofon.
    Załączniki:
    • Podłączenie domofonu Unifon TK6 do 4 żyłowej instalacji DSC_0983.JPG (645.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16993128
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Być może wystarczy podkręcić wzmocnienie mikrofonu widocznym na zdjęciu potencjometrem montażowym (w prawo). Inna możliwość to po prostu uszkodzony mikrofon w unifonie (ewentualnie jakaś przerwa).
    Na podstawie zdjęcia trudno też stwierdzić poprawność podłączenia białego kabelka, który odpowiada za zasilanie mikrofonu.
REKLAMA