Witam. Mam zadanie do zrobienia, nad którym głowiliśmy się ostatnio całą klasą. Jest układ sterowania i zasilania silnika (wiadomo trójkąt/gwiazda). I w oparciu o to mamy zrobić (treść zadania):
No to:
a) silnik może być podpięty tylko w gwiazdę i mamy rozruch bezpośredni (bo jak podepniemy w trójkąt to cewki silnika dostałyby za duże napięcie?). I na schemacie to narysować tylko obwód główny - tylko co tam powinno być, bo silnika bezpośrednio do sieci to raczej nie podłączymy?
b)yyy... W ogóle nie da się podpiąć silnika, bo za niskie napięcie. A nawet jakby się podpięło (nie wiem czy w trójkąt czy w gwiazdę) to silnik obracałby się bardzo wolno, bo cewki dostałyby zbyt niskie napięcie?
Co o tym myślicie?
Cytat:Dokonaj pisemnej analizy i niezbędnej korekty układu zasilania silnika 3-fazowego w formie nowego schematu elektrycznego w przypadku zmiany dotychczasowego układu sieciowego i poziomu napięcia zasilającego na:
a) układ sieci IT trójprzewodowy; napięcie zasilające 3x400/690V; silnik jest na napięcie 3x400/690V
b)układ sieci IT; napięcie zasilające 130/230V; silnik jest na napięcie 3x400/690V
No to:
a) silnik może być podpięty tylko w gwiazdę i mamy rozruch bezpośredni (bo jak podepniemy w trójkąt to cewki silnika dostałyby za duże napięcie?). I na schemacie to narysować tylko obwód główny - tylko co tam powinno być, bo silnika bezpośrednio do sieci to raczej nie podłączymy?
b)yyy... W ogóle nie da się podpiąć silnika, bo za niskie napięcie. A nawet jakby się podpięło (nie wiem czy w trójkąt czy w gwiazdę) to silnik obracałby się bardzo wolno, bo cewki dostałyby zbyt niskie napięcie?
Co o tym myślicie?