logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dodatkowy przycisk zwalniający elektrozaczep w domofonie?

uciu3 19 Paź 2017 23:35 10551 1
REKLAMA
  • #1 16766851
    uciu3
    Poziom 1  
    Mam problem z montażem dodatkowego przycisku zwalniającego elektrozaczep w instalacji domofonu. Schemat instalacji w załączniku, podłączyłem domofon zgodnie z foto 2 rys 7 (elektrozaczep bezpośrednio do unifonu w domu). Próbowałem różnych opcji (ostatnia na foto 1), ale dodatkowy przycisk nie działa. Mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie i jak podłączyć ten przycisk (może nanieść na rysunek). Ewentualnie gdzie miałbym podłączyć przycisk gdy elektrozaczep podłączyłbym do kasety zewnętrznej (foto 2 rys 6). Popełniam gdzieś błąd, nie wiem gdzie. z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
    Jak podłączyć dodatkowy przycisk zwalniający elektrozaczep w domofonie?Jak podłączyć dodatkowy przycisk zwalniający elektrozaczep w domofonie?
  • REKLAMA
  • #2 16766928
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam.
    Zasilanie zaczepu jest realizowane z unifonu.Nie ma właściwie znaczenia gdzie będzie podłączony zaczep.Sprawdź miernikiem jakie napięcie jest na zaciskach 2-4 na kasecie przy bramie.Czy jest ono stałe czy zmienne i jaką ma wartość.Czy mając zaczep podłączony do kasety w chwili gdy go uruchomisz ,to słychać jego bzyczenie ,czy stuknięcie.Należy również sprawdzić co pojawia się na zacisku 3 w kasecie względem zacisku 2,gdy naciskasz otwieranie.Jeżeli pojawia się napięcie 12V,to myślę że przy zastosowaniu małego przekaźnika ,można by sterować zaczepem,pod warunkiem że na zaciskach 2-4 jest napięcie12V,o czym wspomniałem wcześniej.Zaczep i kaseta bramowa na pewno mają wspólną masę to pewne,jedynie kilka pomiarów pozwoli stwierdzić czy moja teoria jest prawdziwa i możliwa do zrealizowania.
REKLAMA