logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór serwera NAS do małej drukarni - minimalne parametry i budżet 3000 zł

eaglebartz 21 Paź 2017 14:35 2451 50
Najlepsze odpowiedzi

Jaki minimalny NAS i jakie dyski wybrać, żeby w małej drukarni obsłużyć synchronizację plików z 3 komputerów i FTP bez lagów, mieszcząc się w budżecie 3000 zł?

W tej sytuacji wystarczy gotowy NAS Synology lub QNAP z 1 GbE, ale najlepiej z 2-rdzeniowym procesorem i 4/8 GB RAM, bo przy zwykłym udostępnianiu plików ograniczeniem jest głównie sieć, a nie sam CPU i RAM [#16770350] [#16770693] [#16770556] Do pracy w Photoshopie, Illustratorze i Corelu nie traktuj NAS-a jako dysku roboczego ani scratch disk; lepiej zapisywać na niego gotowe pliki po zakończeniu pracy, a SSD cache na zwykłym 1 GbE i tak niewiele da [#16770059] [#16774626] [#16780758] Jeśli chcesz 4 zatoki, padła propozycja Synology DS418j jako najtańszego sensownego modelu, a mocniejszą, choć droższą opcją był DS718+ [#16770892] [#16770350] Na dyskach nie warto oszczędzać: do firmy polecano WD Gold albo inne klasy enterprise/datacenter, bo tańsze dyski mogą nie wytrzymać takiego trybu pracy [#16770740] [#16770728] Przy starcie od 2×4 TB w RAID1 pamiętaj, że dostaniesz tylko 4 TB pojemności użytkowej, więc to wybór pod bezpieczeństwo, nie pod pojemność [#16770728]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16769883
    eaglebartz
    Poziom 7  
    Witajcie,
    Poszukuję najlepszego rozwiązania do przechowywania plików w naszej małej drukarni. Chciałbym zsynchronizowac wszystkie dane z 3 komputerów i serwera FTP z usługi hostingowej do którego docierają pliki od klientów. Z uwagi na niewielką wiedzę w zakresie obsługi zaawansowanych serwerów wybór padł na serwer NAS.
    Miałby on obsługiwać na bieżąco te 4 źródła w tym odczyt i zapis w czasie rzeczywistym z programów takich jak Photoshop, Illustrator i Corel bez konieczności zapisywania danych na stacjach roboczych.
    Moje pytanie to jakie minimalne parametry powinien mieć NAS i dyski wewnątrz aby bez zakłóceń obsługiwać taki ruch bez lagów? Zakładam że pliki z komputerów wewnętrznych są otwierane i zapisywane co parę minut a ruch na FTP to max 1GB w ciągu doby. Zależało by mi na 4 kieszeniach z tym że na początek 2 dyski po 4TB połączone RAIDem. Budżet mam 3000 zł brutto
  • #2 16769963
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    eaglebartz napisał:
    bez konieczności zapisywania danych na stacjach roboczych.

Każdy pamieć masowa (HD, SSD, USB) wcześniej czy póżniej padnie
    zatem upewnij się że masz kopie danych na conajmniej _dwóch_nośnikach HD

Np, jedna kopia na stałe w komputerze na dysku HD, i dwa rotujące dyski HD (po USB3 coby nie wyłączać komputera) do klonowania tej kopi

eaglebartz napisał:
    Miałby on obsługiwać na bieżąco te 4 źródła w tym odczyt i zapis w czasie rzeczywistym z programów takich jak Photoshop, Illustrator i Corel

NAS = przez sieć 1Gbs przepustowość max 100MB/s
  • #3 16770036
    eaglebartz
    Poziom 7  
    Obecnie to działa w ten sposób że jedna stacja robocza o parametrach powiedzmy to biurowych udostępnia 2 dyski w RAIDzie z których korzystają 3 kompy przez zmapowany dysk. Chcesz mi powiedzieć że każdy NAS z kartą 1Gigabit będzie działał podobnie? Bez względu na prędkość HDD, procesor i ram?
    Co do opcji z 2+1 USB to skomplikuje to sprawę a nie ułatwi synchronizację. Rozumiem bezpieczeństwo danych ale 2 dyski w RAID ale wg mnie zupelnie wystarczą.
  • #4 16770043
    bogiebog
    Poziom 43  
    eaglebartz napisał:
    Rozumiem bezpieczeństwo danych ale 2 dyski w RAID ale wg mnie zupelnie wystarczą.

Zatem jakiś gotowy NAS z raid-em.

Włamanie i utraty całego NAS-a wykluczasz zatem ?
  • #6 16770059
    bogiebog
    Poziom 43  
    Wybierz cokolwiek z QNAP lub synology co odpowiada twoim wymaganiom ma 1gbs kartę sieciową.

Sprzęt ludzie kradną nie dla danych tylko dla samego sprzętu, dane na kompie to są śmiecie dla złodzieja. Im bardziej przenośne tym bardziej podatne na kradzież.

Dodano po 5 [minuty]:

eaglebartz napisał:
    Chcesz mi powiedzieć że każdy NAS z kartą 1Gigabit będzie działał podobnie? Bez względu na prędkość HDD, procesor i ram?

Udostępnianie dysku po sieci to zadanie nie wymagające CPU/ram-u.

W zależności jaki dostęp do danych
    - siorpiemy duże pliki na raz czy szarpiemy małymi kawałeczkami fragmenty plików
    - ilość użytkowników _jednocześnie_ korzystających z NAS-a.

SSD zdecydowanie polepszyłby jak paru użytkowników jednocześnie zapisuje/odczytuje dane poniewaz ma zdecydowanie mniejszy seek-time co pomaga predkości przesyłu/zapisu.

Dodano po 2 [minuty]:

eaglebartz napisał:
    zapis w czasie rzeczywistym z programów takich jak Photoshop, Illustrator i Corel

Instynktownie z tymi programami odradzam NAS jako dysk w czasie rzeczywistym jak cenisz czas pracowników.
    https://forums.adobe.com/thread/645866
  • #7 16770329
    eaglebartz
    Poziom 7  
    Zapis w czasie rzeczywistym - MOŻE źle to ująłem. Z tego co wiem to chwilę obecną Adobe korzysta że tzw. scrach disk na lokalnym dysku więc jeśli chodzi o operacje związane pracą nad projektami nie będzie problemu. Post jest sprzed 7 lat - mało miarodajny.
    Chodzi mi głównie o zapis i odczyt plików od 5MB do 1 GB po skończeniu projektu przez 3 użytkowników jednocześnie i pobieranie przez FTP przez kolejnych 5-7 jednocześnie przy największym ruchu, ale tu ogranicza jeszcze łącze internetowe max 60 Mb/s.
    Sugerujesz więc żeby nie zawracać sobie D...y parametrami skrzynki tylko kupić szybkie dyski?
  • #8 16770350
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5465
    eaglebartz napisał:
    Sugerujesz więc żeby nie zawracać sobie D...y parametrami skrzynki tylko kupić szybkie dyski?

bogiebog napisał:
    NAS = przez sieć 1Gbs przepustowość max 100MB/s

Więc nie ma znaczenia jaki HDD tam włożysz - każdy zadziała, byle był rekomendowany przez producenta serwera.
    eaglebartz napisał:
    tu ogranicza jeszcze łącze internetowe max 60 Mb/s.

Tylko, że to jest łącze DO CIEBIE - pytanie, jaki masz UPLOAD?

Kup Synology DS718+, do tego 2 dyski WD 4 TB Gold każdy i będzie to działać (co prawda przekracza to Twój budżet, ale w moim przekonaniu warto dołożyć brakująca kwotę).
  • #10 16770428
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    Przecież Synology ma sprzęty po kilkaset zł z taką kartą?

Nie oczekuj po serwerze za 500 zł takiej samej wydajności co za serwer za 2 tys zł.
    Tani serwer słaby procesor i mało RAMu (którego nie wymienisz i nie powiększysz), w droższej wersji masz procesor najmniej 2 rdzeniowy i np. 4/8 GB RAMu, który możesz wymienić na jeszcze większą pojemność.
  • #11 16770444
    eaglebartz
    Poziom 7  
    Nie oczekuje, ale próbuję zrozumieć. Skoro CPU, RAM i dysk nie ma wpływu na szybkość zapisu i odczytu danych to dlaczego sprzęt za 500 ma być mniej wydajny od tego za 2000 ? Zakładając że oba mają kartę lan 1 Gigabit

Dodano po 3 [minuty]:

"Udostępnianie dysku po sieci to zadanie nie wymagające CPU/ram-u"
  • #12 16770514
    bogiebog
    Poziom 43  
    Może porównaj funkcje produktów za 500 i za 2k,
  • #14 16770556
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jeśli używasz tych funkcji to obciążają CPU/RAM.

Dodano po 4 [minuty]:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/serwery-nas-polecane.html

Dodano po 4 [minuty]:

https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-serwer-nas-co-warto-wiedziec-jaki-najlepszy/598/

Pogoglaj trochę,
    Twoje wymagania są raczej proste, kupisz cokolwiek spełniające twoje wymagania synology/qnap będzie OK.

Dodano po 2 [minuty]:

eaglebartz napisał:
    to dlaczego sprzęt za 500 ma być mniej wydajny od tego za 2000

Daj linki do synlogoi/qnap dysków za 500 i 2k spełniających twoje wymagania.
  • #16 16770693
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    Czy tu jest naprawdę potrzebny NAS za 2000k ? Będzie różnica?

To ma być tanio czy wydajnie?
    Kup taki za 500, najwyżej zmienisz.

Duży ruch sieciowy zabije mało wydajną jednostkę - nawet przy kopiowaniu danych wykorzystywany jest jednak procesor i pamięć - u Ciebie to będzie szczytowo około 10 ludzi.
    W tych tanich NAS zgadza się wszystko co NAPISANO w ulotce.
    W tych droższych NAS DZIAŁA to wszystko o czym napisano w ulotce.

Miałem Synology DS115J - 2 osoby korzystały z serwera i był zonk (procesor, RAM na 100% utylizacji).
    Obecnie mam Synology DS713+ 4 GB RAM/DX513 i jeszcze nie udało mi się go "ubić" - różnica w cenie 1500 zł między nimi (nadal korzystają z niego tylko 2 osoby, ale w międzyczasie robi backupy, wrzuca dane na serwer, pobiera inne dane, szczytowo około 50 procesów) - tanim NASem nie byłem w stanie tego zrobić.

Oczywiście zrobisz jak zechcesz (przypominając sobie nasze ostrzeżenia).
  • #17 16770700
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ano będzie

http://www.synologic.pl/porownanie-dyskow-sieciowych.php

Dodano po 3 [minuty]:

eaglebartz napisał:
    Zależało by mi na 4 kieszeniach z tym że na początek 2 dyski po 4TB połączone RAIDem

Nie wiem gdzie autor sprawdza ceny bo ja nie widzę nic na 4 kieszenie za 500pln.
  • #18 16770728
    KOCUREK1970
    bogiebog napisał:
    Nie wiem gdzie autor sprawdza ceny bo ja nie widzę nic na 4 kieszenie za 500pln.

Trzeba jeszcze pamiętać, że skoro to dyski 4 TB i to w firmie, to tylko RAID 1 (więc pojemność łączna 2 dysków 4 TB to będzie NADAL tylko 4 TB!), a i dysk winien być klasy Enterprise lub Datacenter (te tanie zostaną zarżnięte w rok).

U mnie w warunkach domowych! przy ruchu miesięcznym rzędu 10 TB 2 dyski WD Blue 4 TB każdy zdechły po roku... - teraz mam 2xWD Gold 4 TB Datacenter.
  • #19 16770738
    eaglebartz
    Poziom 7  
    Kilkaset zł odnosiło się do dwudyskowej propozycji kolegi Kocurka co miało mi wyjaśnić skąd takie różnice w cenach skoro wcześniej pojawiła się teoria o tym jakoby CPU i RAM ma niewielki wpływ która po ostatnim poście jak widzę upadła . Temat 4 dysków dalej aktualny. Tyle w gwoli wyjaśnienia.
    Ten artykuł to bomba! Spróbuje coś z niego wynieść. Wrócę za parę dni jak przeanalizuje dogłębnie te informacje 😀
    Dzięki za pomoc.
  • #20 16770740
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    Temat 4 dysków dalej aktualny

Będzie jak znalazł:
    http://www.synologic.pl/dysk-sieciowy-ds415_plus.php

Tylko nie żałuj kasy na HDD (nie kupuj najtańszych) - to się zemści.
  • #21 16770763
    eaglebartz
    Poziom 7  
    4TB na początek po to 4 sloty na przyszłość. Obecne rozwiązanie ma się dobrze od 3 lat a dyski nie są z najwyższej półki. Ruch jaki podałem jest maksymalny w danym momencie a nie przez 8h i być może ciut na wyrost ale z załozeniem ze firma sie bedzie rozwijać więc ten czarny scenariusz raczej bym odrzucił. Budżet to 3k wiec dyski nie muszą być najtańsze.
  • #22 16770775
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    Budżet to 3k wiec dyski nie muszą być najtańsze.

2x dyski po 4 TB każdy i prawie 1500 zł znika z portfela, a gdzie tu jeszcze serwer 4 zatokowy...
  • #24 16770892
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    Na czym możemy oszczędzić?

Na HDD chyba się oszczędzić nie da, skoro mają być i wydajne i trwałe (na firmę i tak masz tylko 12 mc gwarancji - ale HDD przecież o tym nie wie, więc podziała sprawnie 5 lat jak na gwarancji dla detalisty).
    Oszczędzić tylko na serwerze - ale to znowu coś kosztem czegoś.
    Najtańszy chyba 4 zatokowiec w ofercie Synology: DiskStation DS418j (pamiętaj o moim zdaniu końcowym akapit wyżej).
  • #25 16773503
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Poleasingowy server z raidem i ...fesnaście slotów na dyski, dyski nowe, oprócz zakupu kilku pierwszych doposażać w czasie?
    Trochę inne zużycie prądu niż NAS i hałas/dzwięk, to zależy

Przypilnuj sieci, żeby pięknie trzymała standard gigabit ethernet, na sieciach prowizorycznych to wcale nie jest oczywiste
  • #26 16773741
    KOCUREK1970
    JacekCz napisał:
    Poleasingowy server z raidem i ...fesnaście slotów na dyski, dyski nowe, oprócz zakupu kilku pierwszych doposażać w czasie?

A oprogramowanie do tego w kosztach liczyłeś - poleasingowe najczęściej nić nie mają oprócz samej jednostki.
    Może to: HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T - ma 4 zatoki (czyli spełnia założenia Autora, ma RAID, można wymienić/dołożyć pamięć, zmienić procesor), cena też chyba atrakcyjna - allegro oferta nr (6969882387) i jest to sprzęt NOWY z gwarancją.
    Autor z tymi dyskami by się zmieścił w cenie DO 3 tys zł, tylko nie mając z tym styczności osobiście nie odpowiem jakie tam jest oprogramowanie (baza na 100% jest i bodajże na płytce dostajemy system, ale co on ma, co potrafi nie wiem).
  • #27 16773834
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    KOCUREK1970 napisał:
    JacekCz napisał:

A oprogramowanie do tego w kosztach liczyłeś - poleasingowe najczęściej nić nie mają oprócz samej jednostki.

Mam świadomość że moja propozycja nie jest identyczna, wymaga podłubania, zainstalowania jako systemu Linuxa i uruchomienia SMB. Na pewno więcej prądu. I żadnych problemów CPU/RAM.
    Microserver na ile się wczytałem, to też jakaś pochodna CentOS (rodzina redhatowa).

Leasingowce czasem mają WInserwer 2003 (dośc stary) lub foudantion 2008.

Oprogramowania w zakresie "synchronizacji" w jednym ani drugim przypadku gotowego nie ma, trzeba coś oskryptować.
    Nawiasem mówiąc w obu przypadkach jest do ustalenia "polityka sieciowa", czy dla wszystkich otwarte jak wrota od stodoły user/puste, czy bardziej uszczelnione.
  • #28 16773849
    eaglebartz
    Poziom 7  
    JacekCz napisał:
    zainstalowania jako systemu Linuxa i uruchomienia SMB. Microserver na ile się wczytałem, to też jakaś pochodna CentOS (rodzina redhatowa).

Zaczynacie pisać do mnie w obcym języku :) Jak pisałem wcześniej moja wiedza o obsłudze serwerów jest blada żeby nie powiedzieć żadna. RACKa więc z miejsca odrzucam bo wolałbym bardziej przyjazne środowisko użytkowe, a poleasingowy NAS to biały kruk.
    KOCUREK1970 napisał:
    HP ProLiant MicroServer Gen8 G1610T

nie jestem przekonany do HP
    Dzięki chłopaki za wszystkie propozycję, myślę że znajdę 4 -ro zatokowca za 1500-1800 Synology lub QNAP + dyski WD GOLD 2x4GB, te 2-3 stówki dołożę
  • #29 16773905
    KOCUREK1970
    eaglebartz napisał:
    nie jestem przekonany do HP

Jak pisałem sam mam Synology - ale ten sprzęt HP ma świetne referencje samych klientów, a modyfikacji owego sprzętu tyle, że trudno trafić na drugi taki sam egzemplarz (popatrz filmiki na YT).
    Nie namawiam ot wskazuję inne rozwiązanie sprzętowe.
    Choć taki Synology, Qnap to opcja "rozpakuj i uruchom", instalujesz ich dedykowany system i już prawie działa od strzała i każdy nawet mało rozgarnięty user (nic obraźliwego dla Ciebie) sobie z tym poradzi, wszystko ma język POLSKI.
  • #30 16774529
    Rafq25
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jeśli sieć nie będzie wyrabiać kup coś z 2 kartami sieciowymi - do tego mały zarządzalny swtich i konfiguracja agregacji łącza. Nie jestem pewnie ale czy w qnapie albo synology nie można wsadzić ssd jako takiego "buforu" na dane by przyspieszyć pracę ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór serwera NAS dla małej drukarni, który ma synchronizować dane z trzech komputerów oraz serwera FTP. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które umożliwiłoby odczyt i zapis plików w programach graficznych w czasie rzeczywistym. Uczestnicy sugerowali, aby wybrać NAS z co najmniej czterema kieszeniami na dyski, z kartą sieciową 1 Gb/s oraz z dyskami klasy Enterprise, takimi jak WD Gold. Rekomendowano modele Synology (np. DS718+, DS418j) oraz QNAP, podkreślając znaczenie wydajności procesora i pamięci RAM w kontekście równoczesnego dostępu wielu użytkowników. Wskazano również na możliwość oszczędności na serwerze, ale z ryzykiem obniżonej wydajności przy dużym ruchu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup WD My Cloud EX4100, który spełnił jego potrzeby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA