logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór serwera NAS do małej firmy - jakie rozwiązanie wybrać?

michal19885 02 Lip 2024 13:56 399 12
REKLAMA
  • #1 21140311
    michal19885
    Poziom 18  
    Ocena: 284
    Cześć, z uwagi na ostatnią awarię OneDrive (która ciągle trwa) potrzebuję własnego serwera NAS do swojej firmy.

Jestem jednak lakiem w tym temacie, stąd przychodzę tutaj z pytaniami.

Opis założeń
    -gotowe rozwiązanie do współdzielenia plików z pracownikami, to jedyne planowane zastosowanie,
    -wykorzystujemy tylko około 20GB miejsca,
    -możliwość dostępu z poziomu windowsowego eksploratora plików,
    -zabezpieczenie przed awarią dysku.

Czy RAID 1 wystarczy? Ostatecznie dane w przypadku utraty są do odtworzenia.

Czy dyski HDD będą wystarczające? Czy będzie to wolniejsze, szybsze czy też porównywalne przy tak małych plikach z OneDrive? Synchronizacja w OneDrive często nie należała do najszybszych.

Czy dzieje się w przypadku awarii serwera? Czy przekładając dyski do innego urządzenia uzyskam do nich dostęp?

Jak wygląda bezpieczeństwo takiego serwera pod kątem wycieku danych, włamania itp?

Wydać chciałbym możliwie mało, jednocześnie chciałbym być zadowolony z zakupu. Wstępnie rozważam Synology DS 223J, ale może warto dopłacić do wersji+?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21140336
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    michal19885 napisał:
    Synology DS 223J,
    Ilu użytkowników korzysta na raz z danych? Jakie to dane? Jak duże pliki? Czy pracują bezpośrednio na zasobie znajdującym się na nas?

Dodano po 54 [sekundy]:

michal19885 napisał:
    Czy dyski HDD będą wystarczające?

Zawsze lepiej mieć cache na ssd.

Dodano po 10 [minuty]:

michal19885 napisał:
    OneDrive

Alternatywa, owncloud, nextcloud, Synology Drive
  • Pomocny post
    #3 21140369
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    michal19885 napisał:

Tu ładnie opisane:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/RAID
    michal19885 napisał:
    Czy dyski HDD będą wystarczające?

To zależy od wielkości i ilości tych plików.
    Dużo i małe pliki, szybko zarżną SSD.
    A co do HDD, to tylko rekomendowane typowe do serwera.
    michal19885 napisał:
    Synchronizacja w OneDrive często nie należała do najszybszych.

Jak masz wolne wysyłanie do internetu.
    michal19885 napisał:
    Czy dzieje się w przypadku awarii serwera? Czy przekładając dyski do innego urządzenia uzyskam do nich dostęp?

Nie.
    To musi być serwer tego samego producenta i musisz zrobić migrację softu.
    michal19885 napisał:
    Jak wygląda bezpieczeństwo takiego serwera pod kątem wycieku danych, włamania itp?

Updaty softu wykonywać a reszta, to nieuwaga użytkowników.
    michal19885 napisał:
    Wstępnie rozważam Synology DS 223J, ale może warto dopłacić do wersji+?

Warto.
    Tylko jak już to wersja DS224+ (będzie miała dłuższe wsparcie).
  • #4 21140376
    michal19885
    Poziom 18  
    To małe pliki, zdecydowana większość poniżej 1 MB. Czasami oczywiście pliki są większe, ale rzadko przekraczają 10MB, a ekstremalnie rzadko są powyżej 100 MB.

Są to głowie dokumenty MS Office, pliki PDF i jpg.

Praca ma być bezpośrednio na zasobie - tak odbywa się to w tej chwili na OneDrive.

Z jednego pliku jednocześnie będą korzystały maksymalnie jedna, dwie osoby, a cały zespół liczy w tej chwili 10 osób, ale w przyszłości będzie pewnie trochę większy.

Rozważam inną chmurę, ale chyba wolałbym własny serwer.

Cytat:
    Jak masz wolne wysyłanie do internetu.

Aktualnie speed test pokazuje upload na poziomie 72Mb/s

Cytat:

Ok, wygląda na to, że RAID 1 w pełni mi wystarczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21140425
    KOCUREK1970
    @michal19885
    Jeśli mogę coś zasugerować w Twojej sytuacji, to warto rozważyć zakup dysków i serwera jako osoba prywatna - firmy często oferują tylko 1 rok gwarancji.
    Dyski korporacyjne dla klientów detalicznych mają 5 lat gwarancji.
    Sam serwer dla klientów detalicznych ma 3 lata gwarancji.

Warto także pomyśleć o małym UPSie dla serwera - w przypadku braku prądu, nie trzeba obawiać się utraty plików i pracy, serwer z UPSem sam wykryje problem z zasilaniem i odpowiednio wcześniej się zamknie.

Co do samych dysków, polecam: WD Gold i WD RED PRO.
    Kup 2 sztuki tej samej pojemności, jeśli planujesz budować RAID.
    Muszą to być 2 identyczne dyski.
    Dlaczego te dyski? Mają duże obciążenie roczne i są niezawodne.
    Myślę, że 2x8TB będzie wystarczające dla Waszych potrzeb.
    Jednak konieczna jest analiza, jakiej faktycznej pojemności potrzebujecie.

Osobiście mam Synology DS713+ i DS718+/DX513, wszystko działa u mnie na dyskach WD Gold 8TB.
    Zero problemów, zero awarii.
  • #6 21140749
    michal19885
    Poziom 18  
    @KOCUREK1970

Cytat:
    Jeśli mogę coś zasugerować w Twojej sytuacji, to warto rozważyć zakup dysków i serwera jako osoba prywatna - firmy często oferują tylko 1 rok gwarancji.
    Dyski korporacyjne dla klientów detalicznych mają 5 lat gwarancji.
    Sam serwer dla klientów detalicznych ma 3 lata gwarancji.

To prawda, często warunki gwarancji są inne w przypadku firm. Zamiast z gwarancji producenta zawsze można jednak skorzystać z rękojmi sprzedawcy, która trwa 2 lata.

Zakładając, że jeden dysk ulegnie awarii w ciągu 5 lat to patrząc na możliwość odliczenia VAT i wrzucenia w koszty wychodzi prawie to samo, co możliwość wymiany w ramach gwarancji.

Cytat:
    Warto także pomyśleć o małym UPSie dla serwera - w przypadku braku prądu, nie trzeba obawiać się utraty plików i pracy, serwer z UPSem sam wykryje problem z zasilaniem i odpowiednio wcześniej się zamknie.

Myślałem o UPS i planuję taki nabyć. Jak działa to rozwiązania z wykrywaniem problemów z zasilaniem? Skąd serwer wie o zaniku?

Z ciekawości, co dzieje się w przypadku zaniku zasilania bez UPS?

Cytat:
    Co do samych dysków, polecam: WD Gold i WD RED PRO.
    Kup 2 sztuki tej samej pojemności, jeśli planujesz budować RAID.
    Muszą to być 2 identyczne dyski.
    Dlaczego te dyski? Mają duże obciążenie roczne i są niezawodne.
    Myślę, że 2x8TB będzie wystarczające dla Waszych potrzeb.
    Jednak konieczna jest analiza, jakiej faktycznej pojemności potrzebujecie.

Po wstępnym rozeznaniu się w temacie również myślałem o dyskach WD. Nie wiedziałem jednak, że muszą to być identyczne dyski. W tej chwili używamy około 20GB, więc sądzę, że 1TB będzie w pełni wystarczający.

Cytat:
    Osobiście mam Synology DS713+ i DS718+/DX513, wszystko działa u mnie na dyskach WD Gold 8TB.

To chyba trochę starsze rozwiązania niż 224+?

Czy oprogramowanie Synology (Synology Drive) umożliwia pracę bezpośrednio na zasobie przy pomocy eksploratora plików?
  • REKLAMA
  • #7 21141017
    KOCUREK1970
    michal19885 napisał:
    Zamiast z gwarancji producenta zawsze można jednak skorzystać z rękojmi sprzedawcy, która trwa 2 lata.

Firmy traktowane są inaczej, nawet na rękojmi.
    Rękojmia dla firm jest najczęściej wyłączona z pewnymi wyjątkami.
    michal19885 napisał:
    Zakładając, że jeden dysk ulegnie awarii w ciągu 5 lat to patrząc na możliwość odliczenia VAT i wrzucenia w koszty wychodzi prawie to samo, co możliwość wymiany w ramach gwarancji.

Wszystko do czasu, kiedy masz gwarancję.
    Jak dysk padnie po 4 latach, i tak musisz kupić nowy, jeśli to nie HDD typu korpo.
    michal19885 napisał:
    Z ciekawości, co dzieje się w przypadku zaniku zasilania bez UPS?

A jak myślisz?
    Zanik zasilania to natychmiastowe wyłączenie serwera, które może uszkodzić dysk, dane lub RAID.
    michal19885 napisał:
    Nie wiedziałem jednak, że muszą to być identyczne dyski.

Można zastosować różne, tylko nie masz gwarancji trwałości danych lub macierzy RAID.
    Po co na własne życzenie robić sobie we własnej firmie problemy i przestoje?
    michal19885 napisał:
    Jak działa to rozwiązania z wykrywaniem problemów z zasilaniem? Skąd serwer wie o zaniku?

Jest połączony specjalnym kablem z UPS (nie ma go w komplecie).
    Serwer mierzy napięcie z UPS i czeka, aż poziom baterii zejdzie do zaplanowanego ustawienia.
    Kiedy to się stanie, serwer zainicjuje zamykanie jednostki.
    michal19885 napisał:
    Po wstępnym rozeznaniu się w temacie również myślałem o dyskach WD

Zatem rozsądek nakazuje, zwłaszcza dla firmy zakup dodatkowego zewnętrznego dysku i tam robienie kopii bezpieczeństwa danych z serwera np. co 2 dni.
    michal19885 napisał:
    To chyba trochę starsze rozwiązania niż 224+?

I działa zwawo do dziś.
    michal19885 napisał:
    Czy oprogramowanie Synology (Synology Drive) umożliwia pracę bezpośrednio na zasobie przy pomocy eksploratora plików?

Ustawiasz sobie co chcesz: FTP, SAMBA, montowanie woluminu...
    Działa pod Windowsem, MACkiem, Linuxem.
    Są na telefon aplikacje, możesz nawet z domu popracować, jeśli serwer w firmie będzie online.
  • REKLAMA
  • #8 21141087
    jprzedworski
    Ocena: 827
    KOCUREK1970 napisał:
    jest połączony specjalnym kablem z UPS (nie ma go w komplecie).
    Serwer mierzy napięcie z UPS i czeka, aż poziom baterii zejdzie do zaplanowanego ustawienia.
    Kiedy to się stanie, serwer zainicjuje zamykanie jednostki.

Dodam tylko, że zarówno serwer jak i UPS muszą taką funkcję obsługiwać. W przypadku najtańszych UPS może tego nie być. Trzeba sprawdzić przed zakupem.
    KOCUREK1970 napisał:
    Ustawiasz sobie co chcesz: FTP, SAMBA, montowanie woluminu...
    Działa pod Windowsem, MACkiem, Linuxem.
    Jeśli jest w firmie serwer domeny, można sterować uprawnieniami przez Active Directory. Możliwości sporo.
  • #9 21141095
    KOCUREK1970
    jprzedworski napisał:
    Dodam tylko, że zarówno serwer jak i UPS muszą taką funkcję obsługiwać. W przypadku najtańszych UPS może tego nie być. Trzeba sprawdzić przed zakupem.

To prawda - ale trzymać się UPSa APC czy naszych EVER a nie powinno byc problemów.
    Ja do swoich staruszków mam stare i uzywane LUPUS 500/LUPUS 900, działa to świetnie.
  • #10 21141099
    jprzedworski
    Ocena: 827
    KOCUREK1970 napisał:
    trzymać się UPSa APC czy naszych EVER a nie powinno byc problemów.
    Potwierdzam.
  • #11 21141129
    IC_Current
    Ocena: 2509
    Że tak się wtrącę:
    michal19885 napisał:

Jak to mówią - RAID srajd a nie żadne bezpieczeństwo danych. RAID do czego innego służy. Mając NAS z RAID dalej może być przepięcie uszkadzające całą macierz, ktoś może pliki zaszyfrować, albo nieuważny pracownik je skasuje przypadkiem. Musisz mieć jeszcze rozwiązanie na backup, choćby ten OneDrive.
    michal19885 napisał:
    Z jednego pliku jednocześnie będą korzystały maksymalnie jedna, dwie osoby

Maksymalnie jedna osoba w jednym czasie. Nie ma w budżetowych rozwiązaniach multiedycji plików.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21141532
    Damian_Max
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    IC_Current napisał:

Maksymalnie jedna osoba w jednym czasie. Nie ma w budżetowych rozwiązaniach multiedycji plików.

Hm.. jeśli zamiast MS Office wystarczy nam coś w stylu WordPad, to wygląda na to że jest to dostępne w synology: https://www.synology.com/en-global/dsm/feature/office
    Oprócz tego że jest to dostępne przez przeglądarkę, to są też aplikacje na PC/mobilkę.
  • #13 21141620
    IC_Current
    Ocena: 2509
    Damian_Max napisał:
    to wygląda na to że jest to dostępne w synology

Próbowałem. Działa to, że tak powiem ... różnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje serwera NAS do małej firmy w związku z problemami z OneDrive. Wymagania obejmują możliwość współdzielenia plików, dostęp przez eksplorator Windows, zabezpieczenie przed awarią dysku oraz wykorzystanie około 20GB miejsca. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie RAID 1 dla ochrony danych oraz rekomendują dyski HDD, takie jak WD Gold i WD RED PRO, z uwagi na ich niezawodność. Podkreślają również znaczenie posiadania UPS-a dla ochrony przed utratą danych w przypadku zaniku zasilania. Wskazują na konieczność regularnych kopii zapasowych oraz zwracają uwagę na ograniczenia budżetowych rozwiązań NAS w kontekście multiedycji plików. Oprogramowanie Synology Drive umożliwia pracę na zasobach przez eksplorator plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA